Kā vislabāk mazulim aizstāt mammas pienu?

Kā vislabāk mazulim aizstāt mammas pienu?

13. Dec 2010, 16:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājiet, kuram bērnu ārstam vēlaties, viņi vienā balsī teiks, ka māmiņai ir jācīnās par to, lai viņa varētu barot bērniņu ar savu pienu. Un tomēr, mūsu dzīvi ietekmē dažādi apstākļi, kuriem sagatavoties nav iespējams – liels uztraukums, bailes, pārdzīvojumi, tas viss var veicināt pieniņa pazušanu. Taču mazulis nevar gaidīt labākus laikus, viņam pieniņš nepieciešams uzreiz. Tieši tāpēc aktuāls kļūst jautājums, kā vislabāk mazulim aizstāt mammas pienu?

{smallpic:1}

Padomos dalās ģimenes ārsts, pediatrs Lolita Zorģe.

 

Speciālu un striktu noteikumi, kā vajadzētu lietot piena maisījums nav. Ja no rīta māmiņa jūt, ka pieniņa ir mazāk, var ņemt piena maisījumu. Piena maisījuma daudzums atkarīgs no bērna vecuma, piemēram, ja bērns ir četrus gadus vecs, tad tas ir apmēram 120-150 ml, šo daudzumu ielejiet pudelītē ar snīpīti, ar šo piena maisījuma daudzumu var aizvietot veselu barošanas reizi.

 

Tā kā piena maisījumi tiek gatavoti no govs piena, tie pēc savas konsistences ir nedaudz savādāki, nekā māmiņas piens, jo mammas piens satur aptuveni 70 procentus ūdens.

 

Ja sanāk tā, ka pusi no ēdienkartes aizvieto piena maisījums, tad jādod klāt šķidrumiņš – tējiņa, vārīts ūdentiņš vai suliņa, bet ne vairāk kā 100 – 120 ml dienā, lai nav tā, ka bērns savu barošanu aizvieto ar dzeršanu.

 

Jāpatur prātā tas, ja mazais vienā ēdienreizē ir izēdis viņa vecumam atbilstošo piena maisījuma devu, tad nākamā ēdienreize varētu būt pēc trīs vai trīs ar pusi stundām, nevis kā iepriekš, ēdot māmiņas pienu, pēc pieprasījuma.

 

Vai ir kāds minimums, cik daudz šī pieniņa bērnam būtu jāuzņem?

 

Ārste Lolita Zorģe iesaka paņemt svarus un svērties- cik bērns apēd vienā reizē. Ja jūtat, ka tikai kādus 50 ml, tas viņam ir par maz, tas nozīmē, ka droši drīkstat likt klāt piebarošanu.

 

Ja bērns vienā ēdienreizē uzņem visu piena maisījumu, ko esat sagatavojušas, tad dienā uzņemamais daudzums ir apmēram litrs, bez jebkādas piebarošanas.

 

Katrā bērna vecumā ir noteikts piena maisījuma daudzums, kurš mazulim jāapēd, to vislabāk spēs pateikt jūsu ģimenes ārsts vai pediatrs, kurš seko līdzi bērniņa veselības stāvoklim.

 

Kā mainīsies bērna vēdera izeja?

 

Piena maisījums pēc savas būtības ir atšķirīgs nekā mammas piens, mammas pienā 70 % ir ūdens, tāpēc jārēķinās, ka arī bērna vēdera izeja mainīsies. Vēdera izeja būs cietāka, retāka un tumšāka.

 

Ja bērnu moka aizcietējumi ilgāk par trīs dienām vai arī tas notiek regulāri, jāskatās, iespējams, palīdzēs cita piena maisījuma izvēle. Palīdzēt var arī piebarošana ar šķiedrvielām- auglīšiem, dārzenīšiem.

 

Ko darīt, ja aizcietējumi ir ilgāk par 3 dienām?

 

Lolita Zorģe iesaka izmantot Mikrolax klizmiņu, kura jau ir gatava un varētu veicināt vēdera izeju. Mājas apstākļos var izmantot arī vāju kumelīšu novārījumu. Ne vairāk kā 100 ml vienā reizē- nolikt bērniņu uz sāniem un ielaist šķidrumu. Ja bērnam ir aizcietējumi, labāk meklēt risinājumu pēc iespējas ātrāk un bērniņu nemocīt.

 

Taču, ja mazais jūtas omulīgi, vēdera izeju ir atļauts gaidīt 5 dienas, tomēr, ja vēl tad nekas nenotiek, tad gan mazulim ir nepieciešama palīdzība, par skādi nenāks arī konsultācija pie sava ģimenes ārsta vai pediatra.

 

 

1