Kā veicināt bērna paškontroli?

Kā veicināt bērna paškontroli?

29. Aug 2011, 09:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad Tu savam mazulim novēro izaicinošu uzvedību, visbiežāk tas nozīmē, ka viņš nesaprot, kā izpaust savas emocijas pieņemamā veidā. Šādā situācijā bērnam vislabāk palīdz Tava rīcība, kas parāda, kā rīkoties un tikt galā ar šādām sajūtām.

 

Iepazīsties ar noderīgām idejām, kā palīdzēt bērnam apgūt paškontroli!

 

Prasme tikt galā ar spēcīgām emocijām visbiežāk ir attīstījusies līdz ar mazuļa valodas attīstību - tas ir ap trīs gadu vecumu.

 

Runā ar bērnu par emocijām un veidu, kā ar tām tikt galā! Mazi bērni izjūt spēcīgas emocijas - dusmas, prieku, bēdas un bailes. Emocijas ir tās, kas diktē bērnu uzvedību, brīžiem liekot tiem uzvesties nekontrolētā veidā, ko mēs - pieaugušie, saucam par niķiem, kaprīzēm vai histēriju. Palīdzi bērnam izprast, ko viņš jūt, ikdienā daloties ar viņu SAVĀS emocijās. Piemēram, "Es tikko izlēju tēju un jūtos neapmierināta. Vai Tu palīdzēsi to saslaucīt? Ak, es jūtos tik labi, kad Tu man palīdzi!"

 

Kad Tavs bērns iemācīsies saprast, kā viņš jūtas, tas palīdzēs kontrolēt emocijas un darīt tās zināmas citiem cilvēkiem. Emociju iepazīšana palīdz arī Tev ieteikt kādu konkrētu risinājumu problēmsituācijas gadījumā, jo zini, kā mazais jūtas.

 

Piedāvā bērnam dažādas idejas, kā tikt galā ar spēcīgām emocijām! Mazuļiem ir nepieciešama palīdzība, kad runa ir par spēcīgām emocijām, piemēram, dusmām, bēdām vai neapmierinātību. Tāpēc reizēs, kad Tavs mazais ir patiešām dusmīgs, atklāj vārdos viņa emocijas, piemēram, "Tu esi tagad dusmīgs, jo es neļāvu vairs skatīties TV."

 

Dusmas var izpaust dažādos veidos, piemēram, lēkāt augšā-lejā, uzzīmēt dusmīgu zīmējumu, pavadīt kādu laiku vienatnē. Ļoti svarīgi iemācīt bērnam, ka ir vairāki veidi, kā veselīgi un nesāpīgi izpaust savas emocijas.

 

Esi iejūtīga pret bērnu! Paskaidro mazajam, kāpēc radusies satraucoša situācija un līdz ar to, arī negatīvas emocijas. Esi viņa pusē. Atceries, ka tādas spēcīgas emocijas kā dusmas, ne tikai pieaugušajiem ir nepatīkamas, bet mazajam sagādā īpaši grūtus brīžus, jo viņš vēl nesaprot, kas tas ir - dusmoties!

 

Sniedz bērnam vizuālu palīdzību, lai trenētu pacietību! Ir tik grūti sagaidīt, kad atdzisīs tik gardā brokastu putra. Vai - 2 minūtes, kas jāvelta zobiņu tīrīšanai, velkas veselu mūžību. Izmanto pulksteni vai vēl labāk taimeri ar skaņas signālu! Vēl noderīgs var būt Tevis teiktais: "Reizēm ir tik grūti gaidīt, vai ne?" Bērniņš sapratīs, ka arī Tev reizēm ir šādas emocijas un mācīsies būt patstāvīgs.

 

Ļauj bērnam izvēlēties! Piemēram, ko vilkt šodien mugurā, ko ēst pusdienās, kādu rotaļu izvēlēties. Tas sniedz bērnam sajūtu, ka viņš var kontrolēt situāciju un apkārtējie atbalsta viņa patstāvību- "ES pats to varu"!

 

Ikdienā vingrinieties "savaldīšanās rotaļā"! Ik uz soļa ir kāds veids, kas mazajam var iemācīt paškontroli. Piemēram, spēles, kur iesaistījušies vairāki spēlētāji, iemāca gaidīt un dalīties.

 

Kā Tu veicini bērnā paškontroli?