Kā nodrošināt nepieciešamo kalcija daudzumu bērna organismā?

Kā nodrošināt nepieciešamo kalcija daudzumu bērna organismā?

16. Apr 2010, 20:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir tik daudz dzirdēts par kalcija un D vitamīna nozīmību organismā, taču kā nodrošināt šo vitamīnu pietiekamu uzņemšanu?

 

Pirmajā dzīves gadā lielākā daļa mazuļu pārtiek no māmiņas piena, ar ko tiek saņemti visi nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Taču, kad māmiņa bēbīti beidz zīdīt, jāsāk rūpīgāk sekot tam, lai mazais saņemtu visu pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamo, jo, kā zināms, tieši pirmo dzīves gadu laikā mūsu bērnu kauli aug ļoti strauji. Lai bērna kauli un zobi kļūtu stiprāki un veselāki, jāuzņem kalcijs un D vitamīns. D vitamīns palīdz kalcijam labāk uzsūkties organismā.

 

Līdz gada vecumam mazuļiem dienā ir nepieciešami 250 miligrami kalcija, bet no viena līdz piecu gadu vecumam500 miligrami. Kalcijs atbild par kaulu attīstību, skeleta sistēmu, vielmaiņu, hormonu darbību, kā arī par pareizas ķermeņa uzbūves veidošanos. Ja trūkst kalcija organismā, ir traucēta ikviena ķermeņa daļas funkcionēšana, un var rasties rahīts, kura pazīmes ir nepareiza galvas forma, izteikta svīšana, krampiji.

 

Katru dienu bērnam vajadzētu saņemt arī piecus mikrogramus D vitamīna. Lai nodrošinātu mazo ar šo vitamīnu, viņam divreiz nedēļā vajadzētu saņemt zivju produktus, reizi vai divas nedēļā – olu, kā arī ik dienu doties vismaz pusstundu garās pastaigās un ēst pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu.

 

Lietojot pārtikā produktus, kas ir īpaši bagāti ar vērtīgajiem vitamīniem, vecākiem būtu jāseko līdzi, kādā daudzumā bērniņš tos uzņem – jāskatās, lai nebūtu uzņemts pārāk daudz vai pārāk maz. Sākot no gada vecuma bērnam jāsaņem tāds pats kalcija un fosfora daudzums kā pieaugušajiem, tāpēc ieteicams reizēm nopirkt kādu jogurtu, kas ir vitaminizēts ar kalciju, nevis nemitīgi lauzīt galvu, cik miligramus kalcija bērns īsti ir uzņēmis.

 

Ēdienkartes ieteikums vienai dienai

 

Kāda tad ir vēlamā bērna ēdienkarte vienai dienai, lai mazais saņemtu visu nepieciešamo kalciju, D vitamīnu un citas augšanai nepieciešamas vielas?

 

Brokastīs labāk pasniegt jebkāda veida putru ar medus karoti vai ar augli, citā dienā var piedāvāt maizes šķēli ar olu. Obligāti vajadzētu piedāvāt kaut ko padzerties. Ja vēlas, dzērienam var pievienot arī pienu.

 

Pusdienām, protams, jābūt kārtīgām un sātīgām. Piemērota būs zivs kopā ar kartupeļiem un dārzeņiem, tītara, vistas, jēra, gaļa, vai zupa, kā arī pusglāze kefīra.

 

Vakariņās vecāki bērnam var piedāvāt mīļāko jogurtu, pusglāzi biezpiena, kam pievieno rīvētu augli vai sasmalcinātus dārzeņus. Jāpiebilst, ka krējuma vietā labāk lietot paniņas vai jogurtu bez piedevām un ar zaļumiem. Pirms nakts miega noderēs pusglāze silta piena.

 

Kalciju satur ne tikai piena produkti, bet arī tādi produkti kā zaļie kāposti, svaigas dilles, spināti, svaigs baziliks, pētersīļi, sezama sēkliņas, lazdu rieksti, žāvētas aprikozes, marinētas olīvas u.c. produkti, tā kā piena produkti bērnam īpaši neiet pie sirds, to var aizvietot ar citiem vitamīniem bagātiem pārtikas produktiem.

 

Pamats tam, cik stipri būs mūsu bērniņa kauli un zobi, tiek ielikts jau bērnībā. Ja mazais saņem pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, fiziskās aktivitātēs pavada vismaz 40 minūtes dienā un saņem pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu, viņa kauli būs stipri, bet risks nākotnē iepazīties ar dažādām kaulu saslimšanām – daudz mazāks.

 

Cik daudz D vitamīnu lieto Tavs mazais?

taschinka taschinka 08. Oct 2010, 15:15

man dels visu dienu dzer pienu un pa starpu vel ed biezpienu,sieru,krejumu.

08. Oct 2010, 14:56

Vakariņās vecāki bērnam var piedāvāt pusglāzi biezpiena - nav tā kā par daudz?