Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kā mazo pieradināt pie baseina?

08. Oct 2011, 19:13 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Šajā rubrikā Māmiņu Klubs Tev palīdzēs noskaidrot, kā tad īsti ar to peldēšanu un mazuļiem ir? No kāda vecuma baseina apmeklējumi ir ieteicami un kādos gadījumos mazajam labāk palikt mājās.


Šeit aicināsim ar saviem padomiem un pieredzi padalīties arī tās māmiņas, kas ved savus mazos uz baseinu vai zīdaiņu peldināšanām fizioterapeita vadībā.

 

Lai šoziem mums visiem veselīgas un drošas peldes, parūpēsies arī Huggies Little Swimmers autiņbiksītes-peldbiksītes, kas aiztur visas “darīšanas” un ļauj baseina ūdenim palikt tīram.

{smallpic:1}

Mazuļu peldbiksītes ir īpaši nepieciešams palīglīdzeklis, jo daudzos baseinos bez tām mazos nemaz nelaiž. Tas ir higiēnas un bērnu drošības apsvērums.

 

Taču atgriezīsimies pie pašas peldēšanas.

 

Vai zināji, ka neskatoties uz baisajiem laika apstākļiem laukā, ūdens procedūras ir vitāli vajadzīgas bērna attīstībai? Protams, bez tām var iztikt un ne visās pilsētās ir pieejams peldbaseins, tomēr peldes sākas ar vanniņu – sākumā ar mazo zīdaiņa mazgāšanai paredzēto un jau 1.mēneša vecumā kopā ar mammu vai tēti var doties arī uz lielo vannu.

 

Nebūtu prātīgi mazu zīdainīti vest uz baseinu pirms viņš iepazinies ar lielo vannu un lielāku ūdens daudzumu. Šādas krasas pārejas mazulī var radīt milzīgas baiļu sajūtas! Lai gan ir speciālisti, kas iesaka zīdaiņus peldināt bērnu baseinā sākot jau no 3-4 mēnešu vecuma, Māmiņu Klubs aprunājoties ar fizioterapeitiem noskaidroja, ka ne visiem bērniem peldes ir nepieciešams un ne vienmēr tās atrisina tādas problēmas kā paaugstināts muskuļu tonuss.

 

Ja bērns būs nobijies no ūdens, tonuss tieši pastiprināsies!

 

Sākumā iepazīstinām ar lielo vannu, tikai pēc tam – ar baseinu.


Ar vanniņu parasti sākam bērniņa rūdīšanos, tāpēc ūdens temperatūru pakāpeniski no 37 grādiem samazina līdz 32 – 27. Tas ir nepieciešams, lai bērnu pieradinātu pie tās ūdens temperatūras, kas būs baseinā.

 

Šādas pakāpeniskas vanniņas ūdens temperatūras maiņas var sākt no 5 – 6 mēnešu vecuma. Tikai pārliecinies, vai istabas temperatūra ir pietiekami silta. Ziemas laikā nav nekādas vajadzības bērnu speciāli saldēt vēsā vannā un mājoklī.

 

Jauka ir došanās kopā ar mazo lielajā vannā. Mamma vai tēties ieguļas siltā, bet ne karstā vannā un mazo tur klāpī uz muguriņas. Šādā pozā var pašļakstīties ar ūdenī, pamazgāties un parunāties vai padziedāt.

 

Galvenais, lai mazajam vannojoties nav diskomforta. Kopā ar mammu un tēti viņš jutīsies droši un arī nebaidīsies no lielā ūdens daudzuma.

 

Lēnām paņemot mazo aiz skausta un pieturot zem muguriņas, viņu papeldina un ļauj izjust ūdeni. Tas būs labs baseina pieradināšanas vingrināums.

 

Tikko mazais būs apjautis ūdens priekus, viņš sāks spēlēties, šļakstīties un smieties! Tas ir labs signāls, ka rotaļas ūdenī jau var būt drošākas. Papeldiet zigzagā, plunčājieties pēc sirds patikas!

 

Var pamēģināt uzmanīgi mazo paturēt ar plaukstu zem pakauša un pārējam ķermenītim brīvāk peldēt ūdenī, lai viņš izjūt, ka ar rociņām un kājiņām var sevi noturēt virs ūdens arī pats. Bērni to sajūt dabiski.

 

Svarīgi pārtraukt plunčāšanos lielajā vannā brīdī, ja mazais sāk raudāt vai niķoties. Mūsu uzdevums ir pieradināt viņu pie lielāka ūdens daudzuma, nevis pārbaudīt uz izturību un nobiedēt.

 

Vannošanu nevajadzētu veikt ilgāk par 10 minūtēm dienā.

 

Nākamajā rakstā  lasi – par zīdaiņu peldināšanas baseinā priekšrocībām.

 

Vai Tu ar savu mazuli ej šoziem uz baseinu?

07. Dec 2010, 12:24

es vedu dēlēnu peldēt, kad viņam bija trīs mēneši - augustā un septebrī. Vedām, nevis uz lielo baseinu, bet peldināja speciāla trenerīte zīdaiņu vannā, tādas peldes paredzētas līdz 5. mēn, tad var ar vecākiem pāriet uz lielo baseinu.
Bēbim patika. Bet, atnākot drēgnajam laikam, pātraucām.
Sākām iet, jo zinājām, ka ūdens procedēuras mazajiem ir labas un noderīgas.
Peldējām BVC "Ķengarags". Pirkām abonamentu 8 reizēm, šķiet, maksāja ls 33.