Kā izvēlēties, kam uzticēt mazuli?

Kā izvēlēties, kam uzticēt mazuli?

24. Mar 2010, 16:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par apsvērumiem, kas jāņem vērā, izvēloties auklīti vai omu, stāsta psiholoģe Dace Čible, auklīte Inga Rezevska un vecmāmiņa Valda.

 

Tas, kad mazais ir gatavs palikt ar kādu citu cilvēku vēl bez māmiņas, ir atkarīgs no mazuļa. Ir bērni, kuriem sabiedrība nepieciešama ātrāk, bet principā līdz 3 gadiem nevienu citu kā mammu vai tēti nevajag, tā psiholoģe Dace Čible.

 

Izvēloties, kam uzticēt bērnu, galvenais apsvērums ir uzticēšanās omai vai auklītei, ar ko bērns pavadīs kopā laiku.

 

Kā uzsver Dace Čible, patstāvības apguvē noteicošais nav tas, vai bērns tiek atstāts auklītei, omītei vai aug ar vecākiem. Katrs bērns patstāvību iemācās citā vecumā. Tomēr katrs no šiem cilvēkiem var veicināt patstāvības veidošanos.

 

Aukle vs. Oma

 

Ne oma, ne aukle nevar būt kā konkurējošas „firmas”. Katrai pusei ir savas priekšrocības un trūkumi. Tas, ko sniedz tik pazīstamā vecmāmiņa, kas turklāt būs vienmēr līdzās mazulim, ir neatsverami. Tomēr, kā iebilst auklīte un 5 bērnu māmiņa Inga Rezevska, arī auklītei jābūt mīlošai un atvērtai pieņemt mazuli kā savu.

 

„Bez mīlestības ātri vien tiek piedzīvota bezierunu kapitulācija,” tā Inga Rezevska par būtiskāko noteikumu veiksmīgai sadarbībai ar bērnu.

 

Sveša cilvēka uzņemšana

 

Ja vecmāmiņa parasti dzīvo ģimenei līdzās, tad svešas auklītes ienākšana ģimenē ir diezgan liels pārdzīvojums. Pieredzējusi auklīte Inga Rezevska uzskata, ka auklītei ir jākļūst kā par ģimenes locekli un jāpieskaņojas ģimenei, nevis otrādi, jo bērns un ģimene ir pieradusi pie savas kārtības. Te nu arī jāsaka, ka maz ticams, ka ģimene izvēlēsies auklīti ar krasi pretējiem uzskatiem. Drīzāk audzināšanas galvenās vadlīnijas auklei un ģimenei būs vienas un tās pašas.

 

Noteikumu ievērošana

 

Gan vecmāmiņai, gan auklei IR jāievēro ģimenes noteiktie noteikumi un jāsaskaņo viena vai otra darbība. Nereti vecmāmiņas izlutina bērnu, ļaujot to, ko neļauj vecāki, tomēr šāda rīcība grauj vecāku autoritāti, kas var novest pie strīdiem ar omu, kura taču ir gribējusi tikai labu. Pirms sākt mazuļa auklēšanu vecākiem vajadzētu paskaidrot gan auklei, gan omai, ko drīkst/ nedrīkst, kas jādara/ nedrīkst darīt.

 

 

Savās mājās vai ārpus tām?

 

Bērniņš var tikt auklēts gan savās mājās, gan pie omas vai auklītes. Šajā gadījumā ir priekšrocības ir gan vienam, gan otram variantam. Ja bērns dzīvojas savā teritorijā, tur viņš jūtas drošāk, jo viss ir zināms un pazīstams. Tas sevišķi ir svarīgi laikā, kad jāiet gulēt, jo savā gultā ar savām mantām vai aizmigt daudz labāk kā citur.

 

Savukārt, ja bērns dzīvojas pie aukles, mazajam paveras jauna pasaule, var uzzināt daudz jauna un spēlēties ar rotaļlietām, kādas viņam nav.

 

Oma par maksu?

 

Vecākiem droši vien pavisam loģisks ir jautājums – vai omai maksāt par pieskatīšanu? Viņa taču ir radiniece! Ir omas, kuras labprāt saņemtu naudu, bet ir omas, kas to dara tāpat- mazbērni taču. Arī par šo jautājumu būtu vēlams runāt. Laba alternatīva algai kā tādai ir omas apdāvināšana – biļetes uz koncertu, teātri, jauns apģērbs, friziera apmeklējums vai kas cits, ko oma kāro. Tātad – abpusēji izdevīgs barters.

 

Nepieciešamie dokumenti

 

Omas pasi Tu droši vien neprasīsi, bet auklītei, kas ir cilvēks no malas, vajadzētu palūgt pases kopiju, ja ir, auklīšu sertifikātu un kādas rekomendācijas no iepriekšējas darba vietas. Nav jābrīnās, ja vecāki prasa arī veselības izziņu, jo Tev taču šim cilvēkam jāuztic pats dārgākais!

 

 

Kā redzi, ir tik daudz jautājumu un apsvērumu, kas jāapdomā, izvēloties bērniņa pieskatītāju. Uzticies sirdsbalsij un Tu spēsi izšķirties par labu auklītei vai omai!

 

Pastāsti, kam Tu uzticētu savu mazuli- omai vai auklei? Kāpēc?