Kā iemācīt paklausīt nesodot? Bērnu emocionālās audzināšanas programmas ieteikumi vecākiem par bērna disciplinēšanu.

Kā iemācīt paklausīt nesodot? Bērnu emocionālās audzināšanas programmas ieteikumi vecākiem par bērna disciplinēšanu.

24. Jul 2010, 11:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki nereti mēģina ietekmēt bērna uzvedību ar dažādu sodu palīdzību. Pēršana, likšana kaktā, uzkliegšana, bērna ignorēšana – fiziski un emocionāli sodi nerada bērnā sirdsapziņu un neveicina morāles attīstību. Tieši pretēji – tie rada atsvešinātību un plaisu vecāku un bērnu attiecībās, un nereti kalpo par pamatu fiziskai un emocionālai vardarbībai ģimenē.


Tomēr vecāki bieži vien nezina, kā lai ietekmē bērna uzvedību un veicina disciplīnu? Ja mazais kārtējo reizi sarīkojis histēriju veikalā, izgāzis no šķīvja negaršīgo zupu un gatavs aizmigt tikai vecāku gultā... Un vecāka roka jau nevilšus meklē siksnu, bet skatiens -  piemērotāko istabas kaktu. STOP! Te būs dažas nevardarbīgas un efektīvas metodes, kā iemācīt bērnam pašam regulēt savu uzvedību, attīstīt sirdsapziņu un morālo uzvedību:

1.princips – veidojiet ģimenē mīļas un iejūtīgas attiecības, taču neaizmirstiet nospraust robežas, lai bērns saprot, kas ir atļauts un kas nē.

 

2.princips – esiet vecāki, nevis bērnu draugi vai līdzgaitnieki. Bērnam jāsajūt, ka esat par viņu atbildīgi un vienmēr kontrolējat situāciju.

 

3.princips – sadarbojieties ar visiem, kas iesaistīti bērna aprūpē. Lai mammai un tētim, kā arī  vecvecākiem, bērnudārza audzinātājām, auklītēm – ir vienota nostāja bērna audzināšanā. Tad mazais neapjuks pieaugušo pasaulē un noteikumos!

 

4.princips – izveidojiet sarakstu ar svarīgākajiem noteikumiem, kuri bērnam jāievēro. Piemēram, drošība un pieklājība. Vienmēr ievērojiet šos noteikumus un esiet konsekventi savā rīcībā.

 

5.princips – izskaidrojiet bērnam, kāpēc nepieciešama noteikta uzvedība  dažādās dzīves situācijās. Bērnam, tāpat kā pieaugušajam, ir jāsaņem izskaidrojums. Bērns ir gudra, cilvēciska būtne, tāpēc nedodiet tam strupas pavēles, bet gan pacietīgi izskaidrojat, kāpēc un kas jādara.

 

6.princips – izlemiet, kurās jomās bērnam var atļaut lielāku brīvību. Ļaujiet bērnam izteikt savas domas. Piemēram, bērns nevar izlemt, vai iet vai neiet uz skolu, bet viņš var izlemt, kādās drēbēs ģērbsies uz skolu vai kādu maizīti ņems līdzi uz bērnudārzu.

7.princips – vienojieties ģimenē, kādas būs sliktās uzvedības sekas un izskaidrojiet tās bērnam. Vienmēr rīkojieties konsekventi. Ja bērns sit vai ievaino citus, tad viņam kādu brīdi jāpasēž mierīgi uz “noraidījuma krēsla”, vai tiek liegta iespēja parotaļāties rotaļu laukumā.

 

8.princips – paslavējiet bērnu par labu uzvedību! Ja vecāki pievērš uzmanību bērnam tikai tad, kad viņš uzvedas slikti, bērns drīz vien nemēģinās uzvesties labi, jo vecāki nekā uz šo pozitīvo uzvedību nereaģē. Tāpēc atzīmējiet arī tās bērna uzvedības izpausmes, kas ir pozitīvas, tādejādi mazais jutīsies lepns un drīz vien apjautīs, ka labā uzvedība sniedz lielākas priekšrocības nekā sliktā.

 

Lai Jums izdodas izaudzināt savas atvases bez fiziskas sodīšanas!

 

Piesakies uz pirmdienas nodarbību pie psiholoģes Sanitas Aišpures par bērnu audzināšanu Vīlandes ielā 1-9, Māmiņu Klubā, aizpildot anketu ŠEIT!

14. Nov 2009, 12:45

Jā,arī mums sākas niķi un stiķi-bet nu mēģinam visu mierīgi sarunāt.😀

14. Nov 2009, 11:32

es jau labprāt tik naudiņas nav lai tiktu☹man 'si tagad ir loti aktuala tema.