Kā atradināt no gulēšanas pie vecākiem?

Kā atradināt no gulēšanas pie vecākiem?

28. Jun 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā atradināt bērnu no gulēšanas vienā gultā ar vecākiem? Šāds jautājums nomāc kādu māmiņu, un atbildi palīdzēs rast psiholoģe Diāna Zande. 

Jautājums

Puikam jau tūlīt būs divi gadi. Pirms kāda pusgada sāka slimot un pēc tam tūlīt sāka nākt zobi. Protams, visa tā rezultātā slikti gulēja pa nakti. Tā kā visi bijām noguruši no negulētajām naktīm, sākām ņemt puiku savā gultā. Tā gulēja daudz labāk. 

Nu jau kādus 2 mēnešus situācija it kā ir normalizējusies - zobi iznākuši, neslimo, arī tētis vakaros brīvāks un visi kopā ejam ārā, spēlējamies. Bet puika tik un tā katru nakti nāk uz mūsu gultu. Ja nesam atpakaļ, ir liela raudāšana. Saprotu, ka gulēšana pie mums ir ieradums, taču uzskatu, ka neviens no mums īsti atpūsties šādā veidā nevar, tāpēc gribētu šo ieradumu lauzt. Kā lai to izdara tā, lai puika neciestu emocionāli? Jāpiebilst, ka agrāk labprāt gulēja savā gultiņā un arī vēl tagad pusdienas laiku tur guļ labprāt. Esmu mēģinājusi nest atpakaļ. Iemieg, bet pēc kādas pusstundas atkal ceļo atpakaļ pie mums. 

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

Būtiski ir izvēlēties - vai vecāki ļaus bērnam gulēt pie vecākiem vai radinās gulēt savā gultiņā.

Nākošais - jābūt konsekventiem savā izvēlē - arī tad, kad mazulim ir iesnas vai klepus, viņam jāguļ savā gultinā.

Gulētiešanas rituāli ir svarīgi, un tie jāievēro katru vakaru. Ja mazais raud, kādam būtu jābūt blakus, bet nevajag mazo izklaidēt - vecāku klātbūtnei nav jābūt interesantai!

Ik pa brīdim bērnam jāatgādina, ka tagad ir laiks gulēšanai un nebūs rotaļu. Reizēm palīdz arī kāda guļamā rotaļlieta.

Miega ieradumu veidošanai nepieciešama pacietība, konsekvence un nedaudz humora izjūtas!

Vai tev ir pieredze šajā jautājumā? Padalies tajā!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.