Jaunais B hepatīta vakcinācijas plāns

Jaunais B hepatīta vakcinācijas plāns

16. Oct 2010, 01:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šis gads nesīs izmaiņas vakcinācijas kalendārā, tagad pirmo poti pret B-hepatītu bērni saņems divu mēnešu vecumā.

 

Vienkāršā valodā runājot, B-hepatīts ir vīrusa infekcija, kas skar cilvēka aknu šūnas, radot labvēlīgu vidi nopietnām aknu slimībām. Inficēšanās ar B hepatītu ir iespējama sadzīves vai medicīnisku manipulāciju ceļā caur cilvēka organisma šķidrumiem, galvenokārt ar asinīm.

 

Mazulītis ar B-hepatītu var inficēties tad, ja viņa māmiņa ir B-hepatīta vīrusa nēsātāja. Tas var notikt grūtniecības vai dzemdību laikā, taču šāds inficēšanās iespējamības procents ir samērā zems.

 

„Latvijā vakcinācija pret B hepatītu sāka 1998.gadā un līdz 2009.gada beigām vakcīna tika veikta pirmo 12 stundu laikā pēc dzimšanas. Otrā vakcīnas deva tiek saņemta 1 mēneša vecumā un pēc tam – 6 mēnešu vecumā,” par vakcināciju stāsta Rīgas dzemdību nama neonatoloģe Inese Bļodniece. „No 2010.gada mainās vakcinācijas saņemšanas kārtība. Ja māmiņa grūtniecības laikā ir izmeklēta un viņa nav vīrusa nēsātāja, tad bērns saņems potes vēlāk kopā ar kombinētajām vakcīnām 2 mēnešu vecumā, 4 un 6 mēnešu vecumā.”

 

Ir māmiņas, kuras atzīst, ka arī iepriekšējā B-hepatīta vakcinācijas kārtība nav bijusi peļama.

 

Patrīcijas māmiņa Ginta stāsta: „Tā kā Patrīcija bija pirmais bērniņš, visas potes veica slimnīcā, un esmu par to apmierināta. Māmiņai daudzas lietas var aizmirsties, tāpēc, ja to visu izdara slimnīcā šo 12 stundu laikā, mana pieredze rāda, ka tas nav nekas slikts.”

 

Tomēr daudzas māmiņas par izmaiņām B-hepatīta potēšanas kalendārā ir apmierinātas.

 

Svetlana, gaida otro bērniņu: „Es domāju, ka tas ir pareizs risinājums. Dažreiz parādās veselības problēmas bērniņam pirmajās dienās un 2 mēnešu laikā var saprast, vai bērniņš attīstās pareizi.”

 

Bruno Eduarda māmiņa Inga: „Katra pote ir sava veida uztraukums. Ļoti labi, ka tā pote vispār nav izslēgta no vakcinācijas kalendāra, bet viņa būs 2 mēnešos, lai tā arī ir, jo risks inficēties ar B-hepatītu līdz tiem 2 mēnešiem ir ļoti neliels.”

 

Nekas nespēj sagādāt lielākas raizes kā apslimis mazulis, tāpēc rūpēsimies par savu bērnu veselību, cik vien tas ir iespējams!