Jauks ceļojums ar bērnu mašīnā

Jauks ceļojums ar bērnu mašīnā

31. Mar 2012, 21:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai vēl ilgi? Kad mēs beidzot būsim klāt? Vecāki, kuri dodas ceļā ar bērniem, šos jautājumus izdzird jau pavisam drīz pēc izbraukšanas no mājām. Tomēr nav jāuztver šis teikums kā likums, jo pastāv iespējas, kā ne tikai novilcināt laiku, bet pat pavadīt ceļojumu bez šī nejaukā jautājuma.



Paveicas visiem mašīnā esošajiem, ja māmiņa un tētis ir bijuši apķērīgāki un bērniem sagatavojuši līdzi ceļam interesantas spēles un mīļākās rotaļlietas, bez tam neatklājot uzreiz visu spēļu arsenālu, bet dažas paglabājot tam laikam, kad tiešām viss būs apnicis un mazie gribēs tikai niķoties. Atceries, ka pietiekoši daudz pieturvietas un atsvaidzinoši dzērieni būs īsts glābiņš garos pārbraucienos ar personīgo auto.
 


Ko darīt pa ceļam?



Vissvarīgākais ir nodrošināties dažnedažādākajām situācijām. Ja bērni ir lielāki, mini ar viņiem garāmbraucošo auto numurus, spēlē spēli „es redzu to, ko tu nē”, skaiti noteiktas krāsas vai markas auto.


Lieliski palīdz arī kopīga dziedāšana. Varbūt Tu vari auto sarīkot mazas karaokes sacensības? Ja nē, lieliski varat dziedāt tās dziesmas, kuras atcerieties no galvas.

Bērni priecājas par jaunu spēli, ko viņi var pa ceļam izpakot un kādu laiku spēlēties. Maziem bērniem piemērotas ir, piemēram, pirkstu lellītes. Lielāki bērni novērtēs krāsojamo grāmatu ar flomāsteriem, kādu galda spēli vai spēļu kārtīm. Bērni pirmsskolas un jaunākajā skolas vecumā labprāt nodarbojas ar rokdarbiem. Pie priekšējā sēdekļa piestiprināti dzijas pavedieni, no kuriem var uzpīt pīnītes, viņus kādu laiku nodarbinās.

 

CD vai MP3 ir obligāts nosacījums, dodoties ceļā ar lielākiem bērniem. Bez tam, ja par muzikālo gaumi nevar vienoties, vislabāk ir katram bērnam sava mūzikas atskaņošanas ierīce ar austiņām!

 

Mazulīšiem, kuriem aktuāli vēl ir tikai grabulīši, priecāsies pie autosēdeklīša piestiprinātas rotaļlietas – aktivitātes centra, kas gan čaukst, gan grab, gan izdod skaņas. Var arī iegādāties tādus aktivitātes centriņus, ko var piestiprināt pie priekšējā sēdekļa.

 

Tik daudz atpūtas mirkļu, cik nepieciešams

 

Protams, ka gan pieaugušajiem, gan īpaši bērniem gari pārbraucieni ar auto ir mocības. Tieši tādēļ maksimums ik pēc pusotras stundas vajadzētu apstāties un izlocīt kājas burtiskā nozīmē – ideāli, ja bērni var izskrieties un izspēlēties. Mazākiem bēbīšiem arī ir nepieciešams vai nu paviļāties pa sedziņu, vai parāpot apkārt.

 

Jādzer daudz un veselīgi!


Gan mazi, gan lieli garajos braucienos ar auto jūtas labāk, ja var našķoties ar augļiem un dzert veselīgus dzērienus. Noteikti būtu jālieto negāzēts minerālūdens, nesaldinātas augļu un zāļu tējas vai ar ūdeni atšķaidītas augļu un dārzeņu sulas. Bez tam garšīgus dzērienus pirms brauciena var sagatavot arī mājās, piemēram, garšas daudzveidību bagātinās tējas un sulu kokteiļi, kā, piemēram, augļu vai piparmētru tēja ar apelsīnu sulu, attiecībā 2:1. Garšīgs un veselīgs slāpju dzesētājs ir mežrozīšu tējas, jāņogu sulas un minerālūdens ar citronu garšu mikslis (attiecībā 4:1:1). 

 

Jāizvairās būtu no tādiem dzērieniem, kas satur daudz cukura, kā limonādes vai kola/pepsi, jo satur pārāk daudz kaloriju. Uz cilvēku vajadzētu dienā rēķināt 1,5 litrus dzērienu, varbūt pat vairāk, jo karstumā ķermenis patērē vairāk šķidruma.

 

Izvēlies pareizo diennakts laiku braukšanai


Ceļojot ar auto, īpaši ļoti karstās dienās, jāņem vērā, ka mašīnā jāpavada laiks agri no rītiem vai vēlu vakaros. Laikā, kad saule īpaši „cepina”, tas ir plkst. 12-15, labāk ieplānot apstāšanās. Noteikti novieto auto ēnā un rūpējies, lai pasažieri pietiekoši lietotu šķidrumu.

 

Ievēro drošību auto


Dodoties ceļā, padomā, vai mašīna ir aprīkota tā, lai braukšana būtu droša. Viens no šādiem elementiem ir saules aizsargs pie loga, kā arī iespējams iegādāties īpašas žalūzijas tieši auto.

 

Nekad neatstāj mašīnā bērnu vienu, pat, ja tās ir tikai neliels laika sprīdis. Īpaši vasarā auto salons pavisam neilgā laika periodā kļūst neizturami karsts.

Atceries par bērniem piemērotu autosēdeklīti un nepārvadā mazuli bez tā, pat, ja tev šķiet, ka sēdeklītī bērnam ir pārāk karsti.

 

Ko iesākt ar kondicionieri?

 

Runājot par mašīnas kondicionieriem, jāņem vērā, ka tos nedrīkstētu ieslēgt uz pārāk zemu temperatūru, jo tas var slikti ietekmēt asinsriti. Temperatūrai auto jāatšķiras no āra temperatūras augstākais par 6 grādiem. Auto radiatorus nepavērs tieši pret ķermeni, jo no aukstā gaisa var sākties muskuļu krampji.

 

Par ko jāatceras, ceļojot ar zīdaini?

 

No vienas puses, ceļojot ar zīdaini viss ir vienkārši – viņš mierīgi guļ savā autokrēsliņā, kad grib ēst, var apturēt auto un paēdināt, ideāli, ja mamma zīda ar krūti. Neaizmirsti tikai paņemt līdzi autiņus, uz kuriem bērniņu pārtīt. Tāpat apbruņojies ar pietiekošu daudzumu autiņbiksīšu. Mašīnā braucot un muguriņai papildus karstot pret autosēdekli pastāv izsutuma risks, tādēļ maini autiņus laicīgi! Lielisks palīgs būs mitrās salvetes. Tāpat vari paņemt pudelē līdzi ūdeni, ar ko nomazgāt bērnam rociņas, seju.



Atsevišķā somā, kas atrodas salonā, iepako dažādas, viegli uzvelkamas drēbītes, lai bērnam pa dienu varētu uzvilkt kaut ko plānāku, bet naktī, ja neguļat viesnīcā, bet braucat, kaut ko siltāku. Tāpat rēķinies ar papildus apģērba kārtu – bērni mēdz ļoti ātri nosmulēties. Ja mazulis ēd piena maisījumu, ņem līdzi vairākas tīras pudelītes, maisījumu un termosā siltu, vārītu ūdeni, jo nekad nevar zināt, vai tāds būs pa ceļam pieejams. Ja mazulis jau tiek piebarots, ceļojumiem ērtas būs gatavās putriņas un biezenīši, ko var uzsildīt karsta ūdens peldē.



Esi uzmanīga ar maizi un augļiem mašīnā, ja pasažieri ir mazi bērni – nejauši bremzējot, bērns var aizrīties!



Protams, ka uz zīdainīti, tāpat kā uz lielāku bērnu attiecas izklaidēšanas moments! Padomā par rotaļlietām un interesantām bērnu grāmatiņām.

04. Jun 2011, 08:20

mēs cenšamies ar auto braukt, kad bērniem ir guļamais laiks, lai mazāk kašķu, bet tagad, sākoties karstajam laikam, pārbraucienus plānojam vai nu agri no rīta vai vēlāk vakarā, lai nav pa pašu karstumu jābrauc. Ja nu tomēr gadās braukt karstākā laikā, tad līdzi noteikti ir pārvelkamas drēbes, jo mašīnā sasvīst slapji, ūdens un rotaļlietas, mums mašīnā ir dežūrgrāmatiņas.