Ja gribas bērnam iesist jeb mammas dusmu lēkmes

Ja gribas bērnam iesist jeb mammas dusmu lēkmes

02. Jul 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pārvarēt vēlmi darīt pāri savam bērnam, brīžos, kad "nervi vairs netur"? Kur meklēt palīdzību? Uz šādiem kādas māmiņas jautājumiem atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande. 

Jautājums

Man ir 5 mēn. vecs puisītis. Kopumā viņš ir ļoti mierīgs un jauks, apkārtējie tik priecājās par tik mierīgu bērnu un apskauž mūs. Viņš jau no divu mēnešu vecuma guļ pa nakti 7-8 stundas. Bet dažkārt uznāk lielā bļaušana - parasti tas ir tad, kad esam divatā mājās, kad ir tētis, tad nekad tāda bļaušana neuznāk, viņš var bļaut stundu un lieta tāda, ka tad man nāk prātā visādas sliktas domas un arī tas, ka pat vēlos viņam iesist, bet to, protams, neesmu darījusi, esmu šūpojusi, kratījusi un dažkārt arī ar roku muti aizsegusi, bet ir tāda nesavaldīšanās, ka tik tiešām vēlos viņam ''uzšaut''.

Pēc tam pati jūtos neērti, ka tā esmu domājusi. Kā lai tieku galā ar savām dusmām, kad viņš nemitīgi raud un kā lai izskaužu šo vēlmi ''uzšaut'' bērnam no sava prāta!!??

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

Ja šīs dusmu lekmes nepāriet, svarīgi aprunāties ar speciālistu!

Dusmas nereti rodas tad, kad mamma jūtas pārpūlējusies, nav atpūtas un iespēju uz brīdi iziet "no mammas lomas". Noteikti, svarīgi ir atrast veidu, kā māmiņa var relaksēties un atrast laiku sev.

Noteikti vajadzētu lūgt un pieņemt atbalstu mazuļa aprūpē un katru reizi, kad viņš raud, atcerēties, ka to viņš nedara, lai sadusmotu, bet gan tādēļ, ka meklē palīdzību brīdī, kad viņam ir ļoti, ļoti grūti.

Jebkurš psihologs, kas ir kaut cik saistīts ar attīstības vai klīnisko psiholoģiju, vai strādā konsultēšanā, tad viņš labi zina, ka NEDRĪKST SIST bērnam! 

Un nu par sišanu - tā vairs nav atbilde uz jautājumu, bet pārdomas par tematu - vai sist drīkst? Jā, daudzus vecāki ir audzinājuši ar Dr. Bērziņa palīdzību, un lielākā daļa bērnībā šādi sodītu cilvēku visu mūžu netiek vaļā no aizvainojuma un sāpēm, citi - racionāli skaidro - re, cik labi, ka mani pēra, es vairs kļūdas neatkārtoju. Es visai bieži saskaros savā darbā ar šādiem klientiem. Ja darbā priekšnieks uz Jūsu kļūdām reaģēs ar sitienu - vai tas Jums būs pieņemami? Kādēļ mēs iedomājamies, ka drīkstam sist BĒRNU, kurš nespēj aizstāvēties? Kur ir sitieni un emocionāli pazemojumi, arī kaktā likšana, apsaukāšana, tur nevar būt emocionāla veselība. 

Vai tev ir pieredze šajā jautājumā? Padalies tajā!

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.