Ilgāku laiku pēc dzemdībām negribas veidot ar vīru intīmas attiecības. Ko darīt?

Ilgāku laiku pēc dzemdībām negribas veidot ar vīru intīmas attiecības. Ko darīt?

15. Sep 2012, 12:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc dzemdībām partneru attiecībās mainās samērā daudz kas, un seksuālās attiecības ir tā sfēra, kurā nereti notiek visvairāk izmaiņu. Uz kādas māmiņas jautājumu par šo tēmu atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande. 

 

Pāra attiecības mazuļa pirmajā dzīves gadā


 

 

JAUTĀJUMS

 

Gribēju jautāt, kādēļ pēc dzemdībām, kuras bija pirms 8 menešiem, man negribas veidot ar vīru intīmas attiecības? Es pati par to sāku ļoti uztraukties.

 

Kā man ar to tikt galā? Un kāds varētu būt iemesls?

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

Pēc dzemdībām partneru attiecībās mainās samērā daudz kas, un seksuālās attiecības ir tā sfēra, kurā nereti notiek visvairāk izmaiņu. Laika trūkums, nogurums, arī sākotnējā mammas vai abu vecāku pārņemtība ar mazuli un arī nereti bailes par to, ka mīlēšanās var būt sāpīga, ir tikai daži no tipiskiem iemesliem, kādēļ sekss pirmajā gadā pēc dzemdībām kļūst retāks.

 

Dažreiz iemesli ir citi - piemēram, pēcdzemdību depresija (pēcdzemdību depresija izpaužas dažādi, un seksuālās intereses zudums ir viens no simptomiem). Arī zīdīšana var radīt mammā ļoti daudz fiziskā apmierinājuma, un mīlēšanās kaut kā pamazām izpaliek. Un gadās arī , ka vīrietis nemaz tik ļoti negrib mīlēties (jā, arī vīrieši ne vienmēr grib seksu! ).

 

Citreiz dzemdības ir bijušas emocionāli smagas un vēl gadās, ka pārskatot savas seksuālās attiecības ar vīru, jau iepriekš bijuši periodi ar ilgāku vai īsāku atturības periodu.

 

Šo uzskaitījumu varu turpināt ļoti ilgi un tā arī nesniegt atbildi - kāpēc tā notiek tieši ar Jums un Jūsu partneri. Nereti sievietes seksuālās uzvedības iemesli meklējami ļoti senā pagātnē, kuru pati sieviete nespēj saistīt ar šā brīža situāciju.

 

Pirmkārt, būtu labi par savām šī brīža izjūtām runāt ar vīru un uzklausīt arī viņu - ko vispār, Jūs abi vēlaties no seksuālās dzīves? Ir vesela virkne vingrinājumu, kā soli pa solim atjaunot seksuālo interesi vienam par otru, tomēr - internetā tos izvērsti neizklāstīšu, došu tikai dažas idejas. Katrā ziņā, seksualitāti ir iespējams atjaunot un pirmais solis ir - atzīt esošo situāciju, tās plusus ( jā, arī ieguvumi ir, vai ne - kaut vai - vairāk laika miegam) un mīnusus( turklāt, abu partneru skatījumā).

 

Otrs solis ir - nevis mesties gultā (kur nemaz negribas būt), bet sākt ar vienkāršiem fiziskiem pieskārieniem viens otram, bez mērķa mīlēties. Pieskārienu mērķis ir atkal sajust vienam otru, ka ir patīkams savstarpējais kontakts.

 

Nākošais solis ir - fantazēt par mīlēšanos - iztēloties to. Atcerieties, kā Jūs domājāt par savu partneri tolaik, kad bijāt iepazinušies - Jūs domājāt par tikšanos, gaidījāt un iztēlojāties tikšanos! Un pēc tam - kavējāties atmiņās... iztēlei ir liela loma seksuālajās attiecībās! Vārdi "Mīlēt" un "mīlēties" ir darbības vārdi!

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .