Glābējsilītes projekta īstenotājiem palīdzēs psihoterapeiti

Glābējsilītes projekta īstenotājiem palīdzēs psihoterapeiti

07. Aug 2012, 20:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Glābējsilītes projekta īstenotāji – sabiedrisko attiecību kompānija „Divi gani” – ik pa laikam saņem kādu sāpju un izmisuma pilnu e-pastu ar jautājumu par iespējām atstāt mazuli. Apkopojot šos e-pastus, nākas secināt, ka to autoriem ir nepieciešama kvalitatīva psihiskā palīdzība, tādēļ projekta Baby Box īstenotāji Latvijā ir vienojušies ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītāju asociēto profesori Guntu Ancāni par sadarbību.


Pirms diviem gadiem – 2009. gada rudenī – Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā tika atklāts pirmais Baby Box jeb Glābējsilīte Latvijā. Ir pagājuši divi gadi, kuru laikā arī Liepājā, Daugavpilī un Ventspilī ir radīta Glābējsilīte – vieta, kurā vecāki anonīmi var atstāt savu mazuli.

 

Latvijas Glābējsilītēs ir atstāti 12 mazuļi, tomēr ir daudz tādu personu, kuras, ar e-pastu starpniecību uzdodot jautājumus projekta īstenotājiem, izzina iespējas, kā atstāt bērnu, un kuras nācies atrunāt no šāda soļa – atstāt savu mazuli. Sadarbība starp projekta īstenotājiem un RSU Psihosomatikas klīniku izpaudīsies kā Psihosomatikas klīnikas ārstu–psihoterapeitu konsultācijas, lai projekta īstenotājiem palīdzētu pēc iespējas pareizāk atbildēt uz e-pastiem, kuru autori ir izmisuma pārņemti vecāki, kā arī lai palīdzētu pareizāk reaģēt, saprotot, ka persona ir gatava pamest savu bērnu.

 

RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras un  klīnikas vadītāja asociētā profesore dr. Gunta Ancāne: „Projekts Baby Box ir viens no viscilvēciskākajiem un humānākajiem projektiem, kādu Latvijā pēdējā laikā nācies dzirdēt. Pateicoties šim projektam, ne tikai tiek izglābta kāda dzīvība, bet arī būtiski tiek samazinātas krīzes radīto traucējumu sekas pieaugušajā cilvēkā, kas izšķiras par sava bērniņa atstāšanu. Zinot, ka bērniņš nonāks labā aprūpē, vecāki var justies kaut vienu gramu vieglāk. Šis vainas sajūtas samazinājums dažos gadījumos var būt izšķiroši svarīgs jaunajiem vecākiem, lai nesāktos dažādi psihiski vai somatiski traucējumi. Noteiktās situācijās Glābējsilīte ir vislabākā izeja ne tikai bērnam, bet arī tā vecākiem.

 

Šis projekts dod nenovērtējamu ieguldījumu arī visas sabiedrības ētiskajā audzināšanā, jo tas ir ar augstu ētisko virsvērtību, tā būtība ir cilvēka dzīvība, visaugstākā vērtība. Bez tam tiek radīta kaut vai neliela drošības sajūta, ka krīzes un kādā citā grūtā brīdī valstī ir institūcijas, kas var cilvēkiem palīdzēt. Tas ir tāds labums, kas neparādās nākamajā dienā, bet gan kļūst pamanāms garākā laika posmā. Tas liecina, ka sabiedrībā nav pazudušas tādas vērtības kā cilvēcība, cilvēka dzīvība.

 

Projekta īstenotājiem ir nepieciešama palīdzība, jo katrs gadījums ir unikāls, citādāks. Brīdī, kad māmiņa vai tētis izšķiras par soli atstāt savu bērnu, vecāka psihiskais stāvoklis var būt ļoti dažāds. Vienā gadījumā lēmums par bērna atstāšanu ir pārdomāts un neatgriezenisks, bet citā – izmisuma un citu smagu, bet impulsīvu jūtu iespaidots. Tādos gadījumos cilvēkam var palīdzēt, apskatot situāciju kopsakarībās, atrast citu – gan vecākiem, gan, protams, arī bērnam labāku risinājumu.” 

 

Projekta īstenotāji ir pateicīgi RSU Psihosomatikas klīnikai par vēlmi sadarboties. Glābējsilīte ir tikai galējs situācijas risinājums. Vissvarīgākais ir panākt, lai bērni tiktu mīlēti un audzināti savās ģimenēs.

 

Tiek plānots, ka nākamā Glābējsilīte būs Vidzemē, un jau tuvākajā laikā tiks uzsāktas sarunas ar Vidzemes slimnīcu par projekta tehniskajām iespējām. Sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu norit ziedojumu kampaņa Vidzemes Glābējsilītes izveidei, un ikviens ir aicināts ziedot.

Konts ziedojumiem:

 

Latvijas Bērnu fonds
Reģ. Nr.: 40008018725
Konta Nr.:LV42UNLA0002000707402
Banka: A/S „SEB Banka”
Maksājuma mērķis: Baby Box

 

Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Tas ir projekts bērna dzīvībai. Baby Box mērķis ir ne tikai izglābt nemīlēta un negribēta bērna dzīvību, bet arī sabiedrībā rosināt diskusiju par ģimenes plānošanas jautājumiem.

 

Glābējsilīte tiek ievietota slimnīcas „klusajā” teritorijā, lai cilvēks, kurš ievieto bērnu, paliktu anonīms. Arī citur pasaulē pie Baby Box nav ne video novērošanas kameru, ne apsardzes.