Epidēmiskais parotīts jeb cūciņas

Epidēmiskais parotīts jeb cūciņas

10. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cūciņas (epidēmiskais parotīts)ir slimība, ko tautā tiešām biežāk dēvē par cūciņām, tā ir akūta vīrusu infekcijas slimība, kam raksturīgs pieauss siekalu dziedzera iekaisums.


Slimība izplatās pa gaisu pilienu veidā. Saslimt ar to var caur siekalām, ar siekalām notraipītiem priekšmetiem. Vīruss nokļūst organismā caur deguna, mutes gļotādu, tālāk ar asinīm nokļūst siekalu dziedzeros un citur. Bet jāatceras, ka ir iespējama saslimšana, ko izraisījusi kontakts ar slimnieku. Sevišķa uzmanība jāpievērš bērnu rotaļlietām un bērnu aprūpes priekšmetiem.Epidēmiskā parotīta vīruss var izraisīt iekaisumu arī aizkuņģa dziedzerī, dzimumdziedzeros, smadzeņu apvalkos.


Visbiežāk ar cūciņām slimo bērni starp 3 un 7 gadu vecumu.

 

Inkubācijas periods ir 2-3 nedēļas, bet vislielākā iespējamība saslimt ir, ja konktaktējaties ar kādu, kas slimo ar cūciņām 3.-5.dienu (ja skaita no pirmo parotīta simptomu parādīšanās).

 

Parotīts, tāpat kā daudzas citas bērnu infekcias, ir lipīgs. Uzņēmība pret šo vīrusu ir mazliet zemāka bērniem, kā pret masalu vai, piemēram, vējbaku vīrusu. Un, kā jau ierasts, ja ar šo vīrusu (tāpat kā ar līdzīgiem) slimo pieaugušie, tad slimības norise ir smagāka.

 

Liela nozīme tam, vai parādīsies sarežģījumi, ir organisma aizsargspējām, tāpat  - tas, vai būs sarežģījumi, atkarīgs arī no bērna vispārējās veselības. 

 

Cūciņas uzskatāma par sezonāla rakstura slimību. Augstākais saslimušo skaits parasti tiek reģistrēts martā - aprīlī, bet zemākais, savukārt, augustā - septembrī. Slimības uzliesmojumi novērojami periodiski - apmēram, ik pēc gada, diviem. 

 

Epidēmiskā parotīta pazīmes:

  • slikta pašsajūta, nespēks,drudzis, galvassāpes, slikta apetīte;
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra: 38 – 39 °C;
  • pirmās diennakts laikā parasti pietūkst vienas puses pieauss siekalu dziedzeris, pēc pāris dienām iekaist arī otras puses pieauss siekalu dziedzeris. Pietūkums galvenokārt ir auss priekšpusē, bet pakāpeniski pārvietojas uz leju dažreiz sasniedzot lielus apmērus;
  • sāpīgi siekalu dziedzeri, sāpes pastiprina žokļu kustības: ēšanas, runāšanas laikā.

 

Parasti siekalu dziedzeru pietūkums saglabājas apmēram 5 – 7 dienas, tad pakāpeniski līdz 8. – 10. slimības dienai izzūd. Ir gadījumi, kad slimība skar tikai vienas puses siekalu dziedzerus, kā arī simptomi dažādiem cilvēkiem var atšķirties.

 

Diagnozi parasti uzstāda ārsts, vadoties pēc slimības norises, un tad ārsts, attiecīgi, ir arī tas, kurš iesaka katram bērnam vispiemērotāko ārstēšanas veidu. 

 

Vakcinācijas kalendārs

Vakcinācija pret epidēmisko parotītu tiek veikta:

12 līdz 15 mēnešos un revakcinācija ir 7 gadu vecumā

 

Māmiņu Klubs