eParaksts – instruments taupīgajiem un aizņemtajiem

eParaksts – instruments taupīgajiem un aizņemtajiem

14. Sep 2012, 08:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs, mammas, visticamāk biežāk kā citi iedomājamies par veidiem, kā varētu taupīt naudu. Tik pat bieži domājam arī par to, kā saspringtajā darba režīmā varētu ietaupīt laiku atpūtai ar ģimeni vai gluži otrādāk - paspēt izdarīt vairāk neatkarīgi notā vai dienu pavadam birojā vai savu mazuļu sabiedrībā.

 

Lai gan viennozīmīgas receptes vai risinājuma šiem jautājumiem nav, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC) ir izveidojis jaunu pakalpojumu, kas katram var palīdzēt risināt laika un naudas taupīšanu gan privātajā dzīvē gan uzņēmuma darba organizācijā un budžetā. Tas ir elektroniskais paraksts – eParaksts, kura lietošanai vajadzīgs tikai dators (planšetdators vai viedtālrunis) un interneta pieslēgums.

 

Nereti, kad rodas vajadzība nokārtot kādas formalitātes, iesniegt parakstītus iesniegumu vai cita veida dokumentus valsts un pašvaldības iestādēm, sadarbības partneriem vai klientiem, vēlamies, kaut varētu to paveikt neizejot no mājām vai darba vietas, netērējot savu laiku un arī līdzekļus transportam vai pastam, un laikā kad sāk izplatīties dažādi virusi, nestāvot garās rindās un neliekot to darīt līdzpaņemtajiem mazuļiem.

 

Kur izmantot elektronisko parakstu?

 

Valsts un pašvaldību iestādēm likums ir noteicis par pienākumu elektroniski pieņemt dokumentus, ja tie parakstīti ar drošu elektronisko parakstu. Tātad, piemēram, dažāda veida pieteikumus pabalstiem, iesniegumus par konta maiņu uz kuru līdz šim esiet saņēmis valsts maksājumus, informācijas pieprasījumus un sūdzības variet sūtīt iestādēm elektroniski, pievienojot ar drošu elektronisko parakstu parakstītus dokumentus e-pasta pielikumā. Iestādei ir pienākums vienas darba dienas laikā elektroniski apstiprināt dokumenta saņemšanu, rakstot uz e-pastu, no kura personai vēstule nosītīta.

 

Dibināt uzņēmumu neizejot no mājām

 

Ņemot vērā jaunā eParaksta lietošanas vienkāršību, arī privātā sektora uzņēmumi ir ieviesuši iespēju nodrošināt pieteikšanos pakalpojumiem, līgumu slēgšanu vai cita veida servisam attālināti. Tāpēc ikreiz sazinoties ar kādu pakalpojumu sniedzēju, neaizmirstiet apvaicāties, vai līgumu slēgšanu un citas formalitātes variet nokārtot izmantojot savu eParakstu. Pašlaik, lietojot eParakstu iespējams, piemēram, noslēgt līzinga līgumu ar UniCredit Leasing, savukārt SEB banka novembra vidū ieviesa iespēju atvērt jaundibināta uzņēmuma pagaidu kontu attālināti – parakstoties ar  eParakstu.

 

Neizejot no mājas, ar eParaksta palīdzību ikviens topošais uzņēmējs var atvērt dibināmā uzņēmuma pagaidu norēķinu kontu, veikt nepieciešamās iemaksas un saņemt no bankas ar eParakstu apstiprinātu izziņu par pamatkapitāla iemaksu kontā, ko kopā ar uzņēmuma dibinājuma dokumentiem uzreiz varat iesniegt Uzņēmumu reģistrā. Līdz šim jauna uzņēmuma reģistrēšana pilnībā attālināti nebija iespējama, jo neviena no komercbankām nepiedāvāja iespēju attālināti atvērt pagaidu norēķinu kontu. 

 

Jau šī gada augustā, LVRTC sadarbībā ar SEB banku nodrošināja SEB Ibankas klientiem iespēju pieteikties un saņemt drošu virtuālo eParakstu pilnībā attālināti dažu minūšu laikā. Pašlaik LVRTC turpina sadarbību arī ar citām kredītiestādēm , lai šādu pakalpojumu nodrošinātu šo  banku internetbankas lietotājiem.

 

Informācijai

 

Kas ir virtuālais elektroniskais paraksts?

 

Elektroniskais paraksts ir unikāls, elektronisks personas identifikācijas apliecinājums, kas pievienots elektroniski sagatavotam dokumentam. Elektroniskais paraksts ir likumīgs, derīgs, piemērots un ērts, lai savus darījumus, saraksti un cita veida jautājumus ar valsts un pašvaldību iestādēm, pakalpojumu sniedzējiem un citām organizācijām risinātu elektroniski, dokumentus parakstot ar drošu eParakstu.

 

Latvijā šobrīd ir pieejami divi eParaksta veidi: sākotnējais – viedkartes eParaksts (failu parakstīšanai un personas atpazīšanai interneta vidē) un jaunais, Eiropā unikāls 2. paaudzes elektroniskais paraksts – virtuālais eParaksts (tikai failu parakstīšanai). Nākamā gada sākumā Latvijā tiks ieviestas eID kartes, kurās arī būs ietverts eParaksts.

 

Virtuālais eParaksts ir „pildspalva” dokumentu un jebkāda veida failu elektroniskai parakstīšanai e-vidē, tādejādi nodrošinot likumā noteikto iespēju sazināties elektroniski ar valsts vai pašvaldību iestādēm, kā arī privātā sektora uzņēmumiem. Nepieciešamā dokumenta parakstīšana un arī parakstītu dokumentu pārbaude tiek veikta portālā www.eparaksts.lv, un dokumenta parakstīšanas process ir salīdzināms ar darbībām, kuras veicam, failu pievienojot e-pastam. PDF formāta dokumentos eParaksts ir kļuvis arī vizuāli redzams: dokumenta beigās ir atzīme par dokumenta elektronisku parakstīšanu, parakstītāja vārds un uzvārds, kā arī parakstīšanas laiks un, ja nepieciešams, arī vieta.

 

Kā saņemt savu eParakstu?

 

Lai lietotu virtuālo eParakstu, Tev ir jāienāk portālā www.eparaksts.lv , jāautentificējas izmantojot savas internetbankas piekļuves datus, jāaizpilda, jāizdrukā un jāparaksta pieteikums. Parakstītu pieteikumu, līdzi ņemot pasi, jānes uz tuvāko klientu apkalpošana centru (to adreses uzzini portālā www.eparaksts.lv). Klientu apkalpošanas speciālists salīdzinās Tavus pieteikuma datus ar pasi un apliecinās Tavu personību, apstiprinot reģistrāciju portālā. Kad reģistrācija portālā ir apstiprināta, Tu vari iegādāties sev nepieciešamo eParakstu skaitu vai izvēlēties neierobežotu parakstīšanās reižu skaitu gada laikā. Izvēlētos pakalpojumus Tu varēsi apmaksāt tiešsaistē, pieslēdzoties savai internetbankai. Viena eParakstīšanās reize maksā 0,29 LVL, bet, ja vēlies eParakstu izmantot regulāri, piemērotāk būs iegādāties neierobežotu parakstīšanās reižu skaitu gada laikā par 6,99 LVL.

 

 

 

Ja pieteiksies eParakstam līdz 22.decembrim un iegādāsies vismaz vienu parakstīšanas reizi, kas pašlaik maksā tikai 5 santīmus, piedalīsies 2500 LVL vērta ceļojuma divām personām uz pašu izvēlētu galamērķi izlozē.