Ēdienreizes gandrīz kā pieaugušajam

Ēdienreizes gandrīz kā pieaugušajam

03. Apr 2013, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmā dzīves gada beigās bērna četras piena un piebarojuma maltītes tiek pieskaņotas ģimenes ēšanas ritmam. Šajā laikā bērniņš jāradina ēst trīs reizes dienā ar divām starpmaltītēm. Piedāvājam Tev dienas plānu, kā atvieglot šo pāreju.

Brokastis

Visu pirmo bērna dzīves gadu no rīta Tu mazo baro ar krūti vai dod piena maisījumu. Tas ir praktisks un arī jauks dienas sākums gan mammai, gan bērnam. Kad ir laiks Tavām brokastīm, mazulim vari piedāvāt maizi, rīsu galetes, sausiņus vai nedaudz augļu. Ja šāda kombinācija bērnu apmierina, minētajam var pievienot arī kādu piedevu maizei, piemēram, biezpienu vai siera šķēlīti. Tā kā bērniņš jau agri no rīta ir dzēris pienu, tad īstajās brokastīs piedāvā viņam ūdeni, tēju vai atšķaidītu sulu.

Otrās brokastis

Mazuļiem no rīta parasti gribās vēl kaut ko „iekost”. Šai ēdienreizei vajadzētu remdēt izsalkumu, bet ne nosist apetīti uz pusdienām, tādēļ ideāli ir augļi. Ja ar tiem nepietiek, vari iedot arī nedaudz maizes vai pilngraudu sausiņu.

Pusdienas

Pusdienās jāizvēlas tāda pati ēdienkarte, kā līdz šim, tikai ēdiens vairs nav tik sīki sablenderēts, bet gan kļūst rupjāks, gabalaināks. Bērna ēdienam nav jāpievieno ne īpašas garšvielas (sīpols, ķiploks, zaļumi gan ir ieteicami), ne sāls, jo mazulim vēl ir pilnīgi pieņemama ēdiena dabiskā garša. Ja Tu ēd kopā ar bērnu, vari mazulim piedāvāt nogaršos savu maltīti - dažus kartupeļu gabaliņus, makaronus vai dārzeņus, lai mazuļa zobiņiem ir darbs!

Ja baro bērnu ar „burciņpārtiku”, tad nedod ēdienu tieši no burciņas, bet gan pārliec to bļodiņā vai šķīvī.

Centies pēc iespējas gatavot pati, lai mazulis var iemācīties izbaudīt dažādās pārtikas produktu garšas.

Padoms: Pirms sālīšanas un garšvielu pievienošanas atdali nedaudz ēdiena no tās maltītes, kas domāta pārējiem ģimenes locekļiem un piedāvā mazulim. Asi, sausi, cieti, sāļi vai cepti ēdieni pagaidām vēl bērnam nav piemēroti!

Launags

Ja šajā laikā mazulis ir pieradis ēst putru ar augļiem, tas tā arī var palikt! Mainās tikai putras konsistence, tā kļūst rupjāka. Putru pagatavošanā izmanto ne vairs graudu pulveri, bet gan pašus graudus. Ja bērniņš ir ļoti jūtīgs, vari vēl augļus atšķaidīt vai savārīt kopā ar putru. Vairums bērnu tomēr svaigu augļu gabaliņus putrā panes ļoti labi. Ja bērns vēlās ēst patstāvīgi, tad ideāli būs mīksti banāni, sausiņi vai kādas citas rociņās labi satveramas uzkodas. Kaut gan cepumi un saldumi bērnam ļoti garšo, labāk ar to došanu nesteidzies! Kamēr mazulis nezina kā tie garšo, tikmēr viņam arī saldumi nekārosies.

Vakariņas

Vakaros parasti bērni ir ļoti, ļoti noguruši. Ja bērniņš ar gardu muti ēd piena putriņu, tad Tu vari tikai priecāties. Daudzi bērni, vakariņojot kopā ar ģimeni, sāk ēst nelielus maizes gabaliņus ar sviestu, margarīnu vai arī svaigo sieru. Ja tikai putras ēšana ir pārāk garlaicīga vai arī mazulim gribās kaut ko putrai uzdzert, piedāvā viņam pienu no krūzītes.

Padoms: Ja mazulis nevēlās ēst putru, iespējams, viņam garšos rīsu galetes. Tās Tu vari pagatavot pati! Uzvāri 200 ml pilnpiena, pieber 30 g pilngraudu rīsu un ļauj visam uzbriest. Gatavo putru uzsmērē apmēram 2 cm biezumā uz dēlīša. Pēc atdzišanas vari to sagriezt gabalos, kurus viegli turēt rociņā un tādejādi mācīties ēst patstāvīgi.

Pirms došanās gulēt bērnam nav vairs nepieciešama „gulētiešanas” pudele. Tā vietā labāk izkopt tādus rituālus kā vakara dziesmiņa vai pasaciņa.

Dienas ēdienreižu plāna paraugs bērnam, sasniedzot gada vecumu

Brokastis

Agri no rīta

Mammas piens vai adaptētais piena maisījums

 

Pie brokastu galda

½ šķēles pilngraudu maizes

1 naža gals sviesta vai margarīna, nedaudz augļu

 

Otrās brokastis un launags

 

½ pilngraudu maizes

1 tējkarote sviesta

½ banāns

 

vai

½ maizes šķēles

1 tējkarote sviesta

½ ābola

 

vai

1 pilngraudu sausiņš

¼ bumbiera

 

vai

1 galete

2 aprikozes

 

vai 

1 porcija graudu – dārzeņu putras

 

 

Pusdienas

 

120 g Dārzeņu ( piem. Brokoļi, puķkāposti, kolrābju, burkāni, kukurūza, ķirbis, pastinaki utt.)

80 g kartupeļu ( četrreiz nedēļā, pārējās dienas rīsi vai makaroni)

30g  gaļa

8 - 10 g rapšu eļļa

45 g augļu sulas

 

Vakariņas

Vakariņu putra

200 ml pilnpiena vai piena maisījuma

20 g graudu pārslu

2 – 3 ēdamkarotes augļu sulas vai rīvētu augļu

vai

Barošana ar krūti

un 150 g ūdens

20g graudu pārslu

50 g augļu biezeņa

 

Vakara sviestmaizes

½ šķēles smalkas pilngraudu maizes

1 tējkarote sviesta vai margarīna

½ augļa vai dārzeņa gabala

un

150 g pilnpiens vai piena maisījuma, pirmā dzīves gada beigās no krūzītes

vai

½ pilngraudu bulciņa

10 g svaigā siera ( bez zaļumiem)

50 g sulas

un

150 g pilnpiens vai piena maisījuma, pirmā dzīves gada beigās no krūzītes

 

Māmiņu Klubs