Divgadīgās princeses jeb kādēļ mazas meitenes pārlieku pucējas?

Divgadīgās princeses jeb kādēļ mazas meitenes pārlieku pucējas?

29. Jan 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir meitenes, kuras jau divu, trīs gadu vecumā nespēj vien izvēlēties sev piemērotākās drēbītes, kurās doties uz dārziņu, bet veikalā vēlas, lai māmiņa iegādājas teju visas tur nopērkamās rozā kleitas. Kādēļ tik mazā vecumā bērnam jau ir tik lielas prasības un kāda tām saistība ar māmiņām, skaidro psiholoģe Diāna Zande. 

Runājot par pucēšanos, divgadīgas, trīsgadīgas meitenes par lielām dāmām uzskata viņu mammas, ne viņas pašas.

„Tad, ja māmiņa sev ļoti rūpīgi izvēlas apģērbu un pārģērbjas vairākas reizes pirms atrod piemērotākās drēbes, kurās doties uz darbu, jautājums par robežu, cik daudz ļaut pucēties savai meitai, vienkārši izpaliek.

Tad, kad pati mamma sāks mazāk pucēties un domāt par apģērbu, bet savai meitiņai parādīs, ka interesanti ir lasīt grāmatas vai vingrot, arī bērns pievērsīsies citām interesēm, jo meita atkārto to, ko dara viņas mamma! Divgadīgas, trīsgadīgas meitenītes nepucējas tādēļ, ka to dara viņu vienaudzes bērnudārzā, bet gan tādēļ, ka pucējas viņu māmiņas.

Šādā vecumā pārņemtība ar ģērbšanos un apģērbu nav vis sacensība starp mazajām meitenēm, bet gan mammu sacensība par to, kurai būs modernāk apģērbta meita,” pārliecināta Diāna Zande.

Psiholoģe piebilst, ka šodien māmiņas bieži vien sacenšas par to, kurai ir dārgāka mašīna, labāk sapucēts bērns un dižciltīgāks suns, bet diemžēl nenotiek sacensība par to, kurā ģimenē ir foršākas attiecības!

Daudziem vecākiem šķiet svarīgi, lai bērna ārējais ietērps atbilstu kādiem vispārīgiem, sabiedrības noteiktiem standartiem. Tomēr būtu lietderīgi padomāt par to, ko viņi savos bērnos vēlas ieaudzināt: tieksmi iekļauties kādā ārēji diktētā standartā, vai tomēr ļaut savam bērnam attīstīt to, ko viņš iekšēji vēlas un kas viņam ir vajadzīgs?

Tādēļ tā vietā, lai savu meitu pucētu kā lelli, māmiņa viņai var stāstīt: „Jā, visām meitenēm tavā bērnudārza grupiņā ir lakoti nagi, bet tā kā tas nav īsti veselīgi, šobrīd to vēl nedarīsim. Tad, kad tev būs pieci gadi un tad, kad tavi nadziņi vienmēr būs tīri, mēs tos uzlakosim!”

Māmiņu Klubs

Vai arī tavai mazajai meitiņai patīk pucēties? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā