Difterija

Difterija

06. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Difterija — tā ir spēcīga bakteriālā infekcija, tās pamats ir baktērija Corynebacterium diptheriae. Difterijas baktērija iekļūst degunā, kaklā un dažkārt arī ādā, bet nopietnākos gadījumos tā var bojāt sirds un nieru veselību, kā arī - nervu sistēmu. 
 

 

Difterijas iemesli

Difterijas ierosinātājs ir baktērija, kas izdala toksīnu. Šī baktērija no slimnieka ceļo gaisa pilienu ceļā uz pilnīgi vesela cilvēka organismu. Baktērija var izplatīties, kad cilvēks nošķaudas, tā iekļūst cilvēka organismā, asinīs caur elpceļiem, rīkles un deguna gļotādu, mandelēm.  Retākos gadījumos diferijas izplatība iespējama caur inficētiem priekšmetiem - piemēram, apģērbu, rotaļlietām, traukiem. 

Slimības norise ir visai smaga un nereti tiek novērota spēcīga organisma intoksikācija, kakla, elpceļu iekaisums. Bez tam, ja slimība netiek savlaicīgi diagnosticēta un ārstēta, difterija saasinās, kas, protams, rada sarežģījumus - elpošanas traucējumus, sirds un nieru veselības traucējumus, kā arī - nervu sistēmas traucējumus. 

 

Difterijas norise

Difterijas norise ir atšķirīga dažādiem cilvēkiem, bet šie simptomi ir tie, kas novērojami teju visos difterijas saslimšanas gadījumos:

  • aplikumu veidošanās degunā, uz mandelēm, rīklē, balsenē vai vienlaicīgi vairākās vietās;
  • sāpes kaklā;
  • paaugstināta ķermeņa temperatūra līdz 38 – 39 °C;
  • galvas sāpes;
  • slikta dūša;
  • apetītes trūkums;
  • nespēks, sajūta, ka dubultojas;
  • palielināti kakla limfmezgli;
  • apgrūtināta elpošana.

 

Difterijas sekas un sarežģījumi

Difterijas ārstēšana tās agrīnajā posmā nodrošina pilnvērtīgu atveseļošanos, bez jebkādiem sarežģījumiem, kaut arī jāievēro - sekas ir atkarīgas no infekcijas smaguma pakāpes. Ja slimība netiek savlaicīgi ārstēta, iespējami nopietni sarežģījumu, kas, kā augstāk minēts, var atsaukties uz sirdi. Smagā formā ir pat iespējama koma un pat paralīze. 

 

Difterijas ārstēšana

Ja ir aizdomas uz difteriju, vai arī tā ir jau diagnosticēta, ir nepieciešama hospitalizācija, jo slimniekam ir vajadzīgs gultas režīms un aprūpe. Īpašu uzmanību jāpievērš ēdināšanai, šķidruma uzņemšanai, hipoksijas profilaksei. 

Baktērijas iznīcināšanas sekmēšanai slimniekam izraksta antibiotikas, kā arī ievada pretdifterijas antitoksisko serumu. Iespējams, ka būs nepieciešamas kardiologa, neirologa un citu speciālistu konsultācijas.

 

Kā iespējams izvairīties no difterijas?

Pats efektīvākais veids ir savlaicīga vakcinācija pret diferiju. Antitoksīni (vakcīna) tiek ievadīti iekšķīgi bērniem, kas ir pavisam mazi vai arī pirmsskolas vecuma bērniem, vecākiem bērniem un pieaugušajiem antitoksīnu ievadīšana notiek dziļi zem ādas. 

Jautājiet sava bērna ārstam par šo vakcīnu pret difteriju!

 

Esiet veseli!

 

Māmiņu Klubs