Bērns ziemā dodas laukā. Kas jāņem vērā?

Bērns ziemā dodas laukā. Kas jāņem vērā?

30. Nov 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nav šaubu, ziema ir īsts prieka laiks bērniem, kad var pikoties, celt sniegavīrus vai vienkārši izbaudīt braucienu, sēžot ragaviņās. Tomēr baudot ziemas priekus, jāatceras arī par veselību. Māmiņu klubs sagatavojis ieteikumus veselīgai ziemas  baudīšanai.

Konsultē pediatre Anna Birka. 

Vai bērni var...doties laukā?

Vējainās dienās var šķist aukstāks gaiss nekā patiesībā rāda termometra stabiņš, tāpēc svarīgi ievērot, cik ilgu laiku bērni un arī, protams, pieaugušie pavada laukā, lai nenosaltu.

Zaļā zona: 0° pēc Celsija vai siltāks

Bērni var droši rotaļāties laukā, ja gaisa temperatūra ir 0° vai augstāk, tikai neaizmirsti parūpēties par piemērotu apģērbu, cepurēm un cimdiem bērniem. Tāpat vecākiem nevajadzētu aizmirst par ūdens piedāvāšanu bērniem, kas palīdz regulēt ķermeņa temperatūru un noteikti ik pēc laika pajautāt un arī pašiem pārbaudīt, vai bērni nav nosaluši. „Ja bērni sāk trīcēt, noteikti jādodas iekšā pat tad, ja bērni saka, ka jūtas labi,” atgādina pediatra Anna Birka. „Vēl rādītājs, kas atklās, vai bērnam ir silti, ir rokas- paraugi rokas un, ja iespējams, kājas, lai pārliecinātos, ka bērns nesalst.” Tāpat pediatri iesaka labāk iet laukā īsākiem laika periodiem,bet biežāk, nevis vienu reizi, bet uz pusi dienas.

Dzeltenā zona: 0° līdz- 10° pēc Celsija

Šādā gaisa temperatūrā jābūt visai uzmanīgiem, sekojot,vai bērnam nepārādās nosalšanas pazīmes.

Zemākā temperatūra laukā iešanai jaundzimušajam būtu -5°. Turklāt, jāskatās, vai laukā  nav migla, vējš vai sniegputenis, tad istabā būtu jāpaliek arī pie augstākiem grādiem. 

Bērni, kuri jau ir lielāki- aptuveni no 6 līdz 12 mēnešiem, laukā var doties jau līdz -10° temperatūrai.

Sarkanā zona: - 15°

Palieciet istabā, ja Tev ir bērns pirmsskolas vecumā.

 

Rūpes par bērna veselību

Ziema ir visai mānīgs laiks un vecākiem droši vien vai sirds lūzt, skatoties, kā bērns, kuram ir iesnas vai klepus lūdzas, lai izietu sētā kopā ar citiem bērniem uz sniega kaujām vai vienkārši pastaigām svaigā gaisā. Pediatre Anna Birka atklāj biežākos slimību simptomus ziemā un sniedz ieteikumus, kad labāk palikt mājās,bet kad droši var doties laukā.

Drudzis: Ja bērnsam ir drudzis un viņš jūtas slikti, nav divu domu, ka bērnam ir jāpaliek mājās. „Protams, ar varu bērnu gultā nav iespējams palikt,” atzīst pediatra Anna Birka. „Ja bērns ir enerģisks, tad viņš var arī negulēt gultiņā, bet mierīgi parotaļāties.”

Sāpošs kakls: Ja kakls ir nedaudz apsārtis un bērnam nav temperatūras, laukā drīkst doties. Tomēr, ja kakla sāpes ir izteiktas, bērns sūdzas, ka ir grūti norīt siekalas,jo sāp kakls, vajadzētu palikt istabā.

Klepus: Galvenais rādītājs klepus gadījumā ir temperatūra. Ja bērns tikai krekšķina, viņš jūtas labi, dzer daudz šķidruma, elpo normāli, drīkst doties laukā pastaigās. Ja elpa ir sekla vai bērns sūdzas par sāpēm, meklējiet ārsta palīdzību. Ja laukā klepus paliek intensīvāks, nevajadzētu ļaut klepot ārā,jo šādā veidā bērns var sarīties auksto gaisu. Tāpēc ieteicams pastaigas neizvērst vairāku stundu garumā.

Iesnas: Līdzīgi kā klepus iesnas var ilgt vēl pāris dienas pēc slimības beigām. Ja līdz ar iesnām bērnam ir drudzis, tad noteikti laukā doties nevajadzētu, jo bērna imunitāte tā jau ir novājināta. Ir vērts pavērot, kādā krāsā ir puņķi-ja tie ir dzeltenīgi un gļotaini,tad bērnam visdrīzāk ir viegla saaukstēšanās. Tomēr, ja puņķi ir zaļā krāsā vai dzelteni vairāk kā nedēļu, noteikti jāgriežas pie ārsta.

Ādas kopšana ziemā

Pastaigas ir bērna ikdienas neatņemama sastāvdaļa, tomēr aukstais laiks dara savu un ādai ir nepieciešama īpaša kopšana.

-         Atceries, ka bērna ādā ir vairāk ūdens nekā pieaugušajiem, tāpēc, lai āda nepaliktu sausa, jāuzklāj krēms vai ziede, kas satur dekspantenolu, piemēram, Bepanthen ziede. Dekspantenols nomierina apsārtušu, jutīgu ādu un palīdz tai saglabāt vajadzīgo mitrumu. Izvēloties krēmu, jāskatās, lai tas būtu pēc iespējas treknāks. To tad arī vajadzētu uzsmērēt 30 minūtes pirms iešanas laukā.

-         Pavisam maziem zīdainīšiem krēmu var uzklāt vien uz deguna un vaigiem, kas vējā tiek vieglāk appūsti. Ja mazulis valkā cepuri, kur var redzēt tikai acis un pārējā seja ir aizklāta, tad krēmu var ari nesmērēt. Tomēr speciālie bērnu krēmi, smērēti plānā kārtiņā, nekaitēs un neļaus sejas mitrumam iztvaicēt no sejas.

-         Ja bērns ir bijis laukā un saslapinājis rokas, tad galvenais rādītājs ir tas, vai rokas nav zilas un jāpavēro, cik ātri atgriežas roku un krāsa. Ja tas ir apmēram 5 līdz 7 minūšu laikā, tad uztraukumiem nebūtu pamata. Ja ādiņa paliek pleķaina, tad vajadzētu lietot barojošu krēmu. Ja ir iespējams, pēc rotaļām sniegā uzreiz vajadzētu doties mājās, lai mazulis laukā neatrastos ar slapjām drēbēm.

-         Ja bērniņš laukā ir pārsalis, ieteicams likt mazuli vannā, kuras ūdens būtu vidēji silts, ne karsts. „Kad ienākat istabā, bērnu uzreiz neizģērbiet, bet ģērbiet nost pa vienai kārtiņai, jo bērns var būt sasvīdis,” iesaka Anna Birka.

Māmiņu Klubs 

Kā Tu un Tava ģimene esat izbaudījuši ziemas priekus šogad?