Bērns kreilis – atšķirības no citiem bērniem

Bērns kreilis – atšķirības no citiem bērniem

23. Feb 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Agrākos laikos daudzi skolotāji un audzinātāji uzskatīja par savu pienākumu noteikti pārmācīt bērnu, liekot viņam zīmuli ņemt nevis kreisajā, bet labajā rokā. Bet vesela rinda novērojumu parādīja, ka bērni, kas tika šādā veidā pāraudzināti, nereti cīnījās ar valodas raustīšanu, bet arī cieta no nepārliecinātības par sevi, kļuva noslēgtāki. Tagad vairums cilvēku saprot, ka nekādas pataloģijas tur nav, tā daba ir iekārtojusi.

Vai vajag vispār mazo kreili pārmācīt par labroci? Ar ko viņš atšķiras no citiem bērniem? Tikai ar to, ka viņā dominē labā puslode. Bet bērns taču piedzimst ar divām labajām puslodēm. Un tikai vēlāk, mazuļa personības attīstības posmā, viena no divām sāk „kļūt kreisa”. Tāpēc pieaugušā smadzenes sastāv no kreisās un labās puslodes, katra no tām ir citādāka, bet noteikti katra no tām viena otru papildina.

Vienā un otrā puslodē ir sakoncentrēti pilnīgi dažādi cilvēka dzīves centri. Piemēram, kreisā – atbild par runu un abstrakto domāšanu, bet labā – par muzikālo un māksliniecisko ievirzi, iztēli. Ja dominē kreisā puslode, tiek izjuta laime un vispārīga bauda, ja dominē kreisā puslode – pamatā izjustas ir bailes un skumjas.

Šāda veida atšķirības starp abām puslodēm var saukt un saukt, bet galvenais, ka pat, ja konkrēti dominē kāda no puslodēm, bērnam piemīt psiholoģiskas atšķirības. Sakarā ar to, ka viena no labajām puslodēm pārtop kreisajā, bērniem parādās izteikti attīstītas runas spējas un pirmā sevis apzināšanās. Tāpēc pēc trīsgadīgā bērna krīzes iezīmējas vislabāk atšķirība starp kreiļiem un labročiem. Abas tiek izskaidrots ar to, ka eksistē nervu ceļu krustojumi, kas stiepjas līdz pat smadzeņu puslodēm. Pie kam, ja dominē kreisā puslodi, vadošā, kā likums, būs tomēr labā roka, bet, ja dominē labā puslode, vadošā būs kreisā roka. Trešdaļai cilvēku nedominē neviena no puslodēm. Abas ir vienlīdzīgas. 

Bērns – labās puslodes kreilis vairāk atšķiras no saviem vienaudžiem ne tikai ar ieilgušu spītību. Parasti tie ir īpaši mākslinieciski apdāvināti un emocionāli bērni. Viņi jau no trīs gadu vecuma labāk zīmē un prot daudz vairāk izveidot lietiņu no plastilīna, kā citi bērni šajā vecumā. Starp citu, daudzi ļaudis, kas bijuši īpaši apdāvināti, bijuši tieši kreiļi – piemēram, Leonardo Da Vinči un Mikelandželo. Kreiļiem daudzi piedēvē arī labas muzikālās spējas, viņiem absolūtā dzirde nav retums. Bet tajā pat laikā viņiem var būt runas aizture, un grūtības dažādu skaņu, burtu izteikšanā.

Tāds bērniņš ir uzticīgs, viegli krīt pašreizējo jūtu varā un ir arī kaprīzs, dažkārt aizkaitinājuma vadīts, uzstājīgs savu vēlmju īstenošanā.

Viņam ar lielām grūtībām sokas lasīšana un rakstīšana, šo spēju apgūšana agrā vecumā var izrādītes galīgi ne pa spēkam, bet pirmajā klasē, jau skolā, tas var būt viņa klupšanas akmens.

Vienkāršajā dzīvē kreilim ir tomēr mazliet grūtāk, kā labrocim. Jo vairums priekšmetu, kurus mēs lietojam, paredzēti lietošanai ar labo roku: dažādi durvju rokturi, slēdzenes, mūzikas instrumenti, kaut vai tā pati automašīna.. Ja kreilis ar kreiso roku var izdarīt vairāk, kā ar labo, tam, īstenībā dzīvē nav nekādas nozīmes.  Kā likums, kreiļi ļoti ātri adaptējas un neizjūt nekādas grūtības.

Tiem, kuru lokā ir maziņš bērniņš kreilis, nekādā ziņā nevajadzētu uzsvērt šo bērna atšķirību, un kur nu vēl mēģināt bērnu „pārtaisīt” par labroci. Un, ja mēs, ņemot vērā mazā kreiļa atšķirības, atradīsim pareizās audzināšanas metodes, visas Mūsu problēmas tiks atrisinātas!

Vai Jums ir bērniņi kreiļi?

Māmiņu Klubs

Supersausins Supersausins 23. Feb 2013, 12:44

Es esmu kreile un nekas ipas tas nau.Varbut it citiem divaini ja ierauga ka kko daru ar kreiso roku bet nekas nau savadak ka labrociem..😀

ruta27 ruta27 23. Feb 2013, 10:21

Amandina ari kreile,jo parsvara visu dara ar kreiso roku😀