Bērna depresijas ārstēšana

Bērna depresijas ārstēšana

04. Feb 2010, 21:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vecākiem ir aizdomas, ka bērnam varētu būt depresīvi traucējumi, vai arī šo diagnozi ir uzstādījis ārsts, nav pamata satraukumam, ka mazajam būs jādzer antidepresanti. Īpaši jau bērnu vecumā depresīvus traucējumus cenšas novērst ar maigām metodēm. Par to Māmiņu Klubam  Bērnu slimnīcas Gaiļezerā psihiatrs Arnis Riževs un psiholoģe Ilze Reinfelde.

Ja bērnam ir diagnosticēti depresīvie traucējumi, vecākiem nevajadzētu „taisīt no tā traģēdiju”. Tie pārsvarā ir ar gaišu un labu prognozi, tikai ļoti svarīgi ir meklēt palīdzību!

Protams, arī diagnosticējot šo saslimšanu var būt nepieciešams laiks. Bērns aug, mainās un dažkārt līdz īstajai diagnozei var nokļūt tikai tad, kad bērns jau ir izgājis kādu terapijas kursu.

Kad vecākiem aizdomāties par depresiju bērnam?

 - Ārzemju autori uzskata, ka 20-30% pacientu, kas apmeklē pediatrus, ir depresīvi pacienti, ar maskētiem simptomiem. Tātad - ja bērns daudz slimo, būtu jāpapēta, kas notiek ar viņa emocionālo pasauli.

- Ja vienam no vecākiem ir depresīvas tendences, apmēram 20-27% bērnu ir risks iedzimt depresīviem traucējumiem. Ārkārtīgi daudz kas atkarīgs šajā gadījumā no bērna audzināšanas un sociālajiem faktoriem.

- Ja ģimenē notikušas lielas pārmaiņas, traģēdijas u.c. atgadījumi, pēc kuriem izmainās bērna uzvedība, vēlams konsultēties ar psihologu.

Depresīvo traucējumu ārstēšana

Ārstējot depresīvos traucējumus bērnam, visbiežāk tiek pielietotas visdažādākās metodes, bet pamatā tās ir rotaļveida darbības – smilšu bilžu likšana, veidošana no māla utt. Bērnam ir jārada vēlme kaut ko darīt, atkal viņā jāiededz „dzirkstelīte”.

Tāpat tiek veikta pedagoģiskā korekcija un notiek vecāku apmācība. Ļoti svarīga ir ģimenes terapija– visa ģimene dodas pie psihologa un psihoterapija, jo depresīvo traucējumu gadījumā bērnam, nenotiek darbs tikai ar bērnu.

Zāles saņem parasti tikai tie bērni, kuri atrodas jau slimnīcā, bet arī šajā gadījumā ne visi saņem medikamentozu terapiju.  Medikamenti palīdz samērā ātri, bet pārtraucot terapiju, traucējumi parasti atgriežas un kļūst pat stiprāki. Tādēļ ieteikums vecākiem – pirms pārtraukt terapiju, jākonsultējas ar ārstu!

Rezultāti

Vecākiem jāatceras, ka rezultātu nevar gaidīt ļoti īsā laika posmā – tas ir ilgstošs un pedantisks darbs, tā ir rūpīga sadarbība ar ārstiem. Visdažādākās psihoterapijas metodes dod rezultātus arī tikai tad, ja bērna ārstēšanā iesaistās ģimene, bet vizītes pie speciālista ir ilgstošas un regulāras.

Depresīvu traucējumu gadījumā ārstēšana ilgst parasti  ilgāk nekā 3 mēnešus.

Prognozes

Vieglie depresīvie traucējumi bērnībā nenozīmē, ka pieaugušo vecumā cilvēks varētus tādēļ saslimt nu jau ar depresiju.

Māmiņu Klubs