Bēbīša mājas aptieciņa

Bēbīša mājas aptieciņa

04. Jun 2010, 21:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem un saņem atbildi! Ārstu prakses pediatre Inguna Bērziņa skaidro, kādām lietām vajadzētu būt bēbīša aptieciņā.

 

Jautājums:


Tā kā gaidu savu pirmo bērniņu, vēlētos uzzināt speciālista viedokli par to, kas nepieciešams bērna aptieciņā - kādas zāles, pipetītes un smērītes?

 

Atbild Ārstu prakses "Auxilia Prima" pediatre Inguna Bērziņa:

 

Svarīga, pirmkārt, būtu visa bēbīša kopšanas atribūtika. Lai tā būtu sterila vate, lai būtu vates kociņš, ar ko iztīrīt nabiņu.

 

Ja runā par konkrētām zālēm, tad varētu iegādāties kādu līdzekli pret kolikām, jo bērniņa zarnas vēl nav tādā stāvoklī kā pieaugušajam, tāpēc zarnas riņķo ap sevi un var rasties dažādas problēmas- spazmas un sāpes. Es uzskatu, ka vairāk un ātrāk palīdzēs masāžas un tīri tehniska iedarbība uz zarnu trakta. Var mazuli arī likt uz punča dzīvoties vai glaudīt vēderiņu ar uzspiedieniem, lai palīdzētu purkšķim nonākt tur, kur vajag.


Mājas aptieciņā noteikti vajadzētu turēt arī kādas pretemperatūras un pretdrudža zāles, piemēram, Viburcol svecītes, kas ir ievadāmas resnajā zarnā un ātri uzsūcas. Šīs zāles būtu ieteicamas, jo tās ir homeopātiskas. Bez šīm svecītēm noteikti var turēt arī citas pretdrudža zāles, ko var lietot zīdaiņi.

 

Kad bēbītis ir nedaudz paaudzies, var iegādāties arī smaganu gēlu, kas ir paredzēts smaganu jutīguma samazināšanai zobu nākšanas laikā. Tomēr arī pati māmiņa šo gēlu var aizvietot, veicot vienkāršu masāžu, kad mamma ar savu tīro pirkstu masē smaganas.


No smērēm īpaši mājās neko nevajadzētu turēt, jo, ja mazuļa āda ir vesela, tad nevajag nekādus līdzekļus, ar ko lutināt ādu. Tas ir līdzīgi kā pieaugušajam- jo ātrāk sāk lietot kosmētiku, jo āda ir daudz prasīgāka un jūtīgāka. Katra ziede arī satur palīgvielas, tāpēc pēc līdzekļu lietošanas var rasties arī alerģija pret kādu no šīm palīgvielām.

 

Ja ir vajadzība pēc kādas no smērēm, tad noteikti ar to vajadzētu konsultēties ar ārstu, kurš apskatīs sauso ādu/ izsitumus vai pumpas un ieteiks vēlamo līdzekli.

 

Ārstu prakse "Auxilia Prima"

Vīlandes iela 13, Rīga, LV-1010
Telefons: +371 67211000

www.esivesela.lv

1

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

 

Kas ir Tava bēbīša aptieciņā?

16. Oct 2009, 15:44

Mēs tadu caurulīti nekad neesam izmantojuši....
Mūsu aptieciņā, jau kopš dzimšanas ir vates kociņi un tamponiņi, zaļonka, borskābes spirta šķīdums 3% - nabiņas tīrīšanai...
Tad vēl ir Fenistils, SabSimplex, Espumisan- puncim, lai nepūšas...
D vitamīniņš un Calgels zobinjiem, Bepanthens...u.c. zāles, ja vajag.....😀😀😀

16. Oct 2009, 14:08

cauruliti drikst tikai arkartas gadijumos... ☹