Ar ausīm uzmanīgi

Ar ausīm uzmanīgi

12. Sep 2010, 12:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ausu sāpes liecina ne tikai par problēmām tajās, bet apmēram pusē gadījumu sāpes izraisa citas ķermeņa daļas, kas atrodas ausu apvidū.

 

Tāpēc, ja ciet no ausu sāpēm, pirms pats ķeries klāt kādiem spriedumiem noteikti jāapmeklē otorinolaringologs (LOR).

 

Iztīrīt degunu


Ausu sāpes var izraisīt siekalu dziedzera, mandeļu un arī balsenes iekaisums, žokļa patoloģijas, zobu sāpes, īpaši aizmugurējo gudrības zobu sastrutojumi, kā arī kakla daļas un mugurkaula problēmas. "Bet ziemā un pavasarī ļoti daudzi nāk pie mums ar vidusauss iekaisumu, ko izraisījis deguna blakusdobuma iekaisums. Tas norāda uz vīrusu viltīgo dabu. Tas, iespējams, ienāk caur plaušām vai degunu un attīstās tālāk, veicinot saslimšanu citos orgānos," stāsta otorinolaringoloģe Andra Romane. Deguna blakusdobuma iekaisums var attīstīties no gripas, plaušu karsoņa, skarlatīnas, masalu infekcijas. Savukārt no tā var attīstīties vidusauss iekaisums.

 

Deguna blakusdobuma iekaisuma pirmās izpausmes ir ilgstošas iesnas. Ja tās nepāriet pēc septiņām dienām, deguns ir aizlikts vai parādās zaļi un dzelteni, biezi izdalījumi, tad noteikti jādodas pie ārsta. Izdalījumu var arī nebūt, taču aizlikta deguna sajūta, grūtības elpot un spiedošas galvas sāpes varētu būt iekaisuma simptomi. "Tāpēc, lai nerastos komplikācijas, iesnas rūpīgi jāārstē. Deguns ir jāatbrīvo no puņķiem, pareizi izšņaucot un lietojot deguna pilienus. Tie noņem tūsku, un ir vieglāk elpot, un arī lielāka iespēja, ka tādējādi deguna dobums iztīrās vairāk," teic ārste.

 

Īpaši uzmanīgiem

 

"Reizēm cilvēki uzskata, ja ieliks ausu caurumiņā vati, tad vējš ausi nesapūtīs," stāsta Dr. Andra Romane. Taču akūts vidusauss iekaisums visbiežāk attīstās no saaukstēšanās, tāpēc pat galvā uzlikta cepurīte nav garants, ka cilvēka ausis ir pasargātas no iekaisumiem.

 

Ja nav laikus pamanīts aizdegunes iekaisums, tad pirmais vidusauss iekaisuma simptoms noteikti ir ausu sāpes, kas rada diskomfortu. Var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra (38,5 °C un vairāk), arī slikta dūša un vemšana, apetītes zudums. Jau par tālāk attīstījušos iekaisumu liecina dzirdes pasliktināšanās un izdalījumi no auss, kad, iespējams, jau plīsusi bungplēvīte.

 

Noteikti jādodas pie ārsta. "Reizēm cilvēki, labu gribot, paši uz savu roku sāk ārstēšanu, sapilinot kādus ausu pilienus. Ja bungplēvīte ir plīsusi, tad pilieni tikai rada vēl lielākas sāpes, tāpēc bez ārsta norādes to nevajag darīt," brīdina LOR.

 

Parasti vidusauss iekaisums beidzas divu trīs nedēļu laikā, taču tas mēdz ilgt pat vairākus mēnešus un gada laikā var atkārtoties vairākas reizes, attīstoties jau par hronisku slimību. Ja vidusauss iekaisums netiek ilgstoši ārstēts, tad var rasties ļoti nepatīkamas komplikācijas – meningīts, kaulaudu iekaisums, sepse, pazemināta dzirde vai pat tās zudums. Ļoti rūpīgi iekaisums jāārstē cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Var gadīties, ka infekcija var pāriet uz apkārtējiem audiem, skart galvas nervus, arī acis.

 

Bērniem grūtāk

 

Dr. Romane pastāsta, ka pusi no slimības diagnozes veido tas, ko ārstam par savu pašsajūtu pastāsta pacients. Diemžēl mazs bērns to nespēj izdarīt, tāpēc noteikt, vai bērnu piemeklējušas ausu sāpes, ir grūti, taču vidusauss iekaisums mazajiem nav reta parādība. "Tāpēc, ja bērniņam ir iesnas, nav apetītes, viņš ir nemierīgs vai apātisks, parādās izdalījumi ausīs, tad noteikti jāsteidzas pie ārsta. Diemžēl vecāki paši pārbaudīt, vai vaina ir austiņās, nevar," norāda LOR. Uzspiežot uz austiņas, zīdainis tāpat var bļaut, tas ne vienmēr liecina par ausu sāpēm.

 

Paši netīrām

 

Ausu sāpes var rasties arī ārējās auss iekaisuma dēļ. To var izraisīt sēnītes, furunkulu uzmešanās, kāda svešķermeņa nonākšana ausī, no kā auss var sāpīgi sastrutot. Nereti viens no iemesliem, kā infekcija nokļūst ausī, ir auss tīrīšana. LOR uzsver, ka tā nav jātīra katru vakaru, turklāt, ja to vispār dara, tad tikai tik, cik ar mazo pirkstiņu var to sēru izķeksēt. Bakstīšana ar vates kociņu var traumēt ausi.

 

"Ausī rodas sērs, kas virzās uz āru, un tikai tad, kad tas nonācis ārējā auss daļā, to tiktāl drīkst tīrīt. Bet cilvēki ar kociņu sēru iebīda atpakaļ, tādējādi ausī veidojas sēra korķi, kas pasliktina dzirdi, bet, nonākot saskarē ar ūdeni, var uzbriest un spiest uz bungplēvītēm, radot lielas sāpes," paskaidro Dr. Romane.

 

***

DER ZINĀT!

• Ausu sāpes var izraisīt mandeļu un balsenes iekaisums, siekalu dziedzera iekaisums, žokļa patoloģijas, zobu sāpes, īpaši aizmugurējo gudrības zobu sastrutojumi, kā arī kakla daļas un mugurkaula problēmas.

• Bieži vidusauss iekaisuma iemesls ir deguna blakusdobuma iekaisums, kas attīstās no gripas, masalu, skarlatīnas vai ikdienišķas saaukstēšanās vīrusa.

• Ja ir iesnas, noteikti lieto deguna pilienus, lai iztīrītu degunu un neveidotos sastrutojumi aizdegunē.

• Neārstēts vidusauss iekaisums var radīt nepatīkamas komplikācijas.

• Ja ir aizdomas, ka bērniņam sāp austiņas, jo viņš raud, neēd, ir nemierīgs vai apātisks un viņam ilgstoši ir iesnas, tad noteikti jāsteidzas pie ārsta, lai

noskaidrotu, vai vaina tiešām ir ausīs.

• Ausis nedrīkst tīrīt, bakstot ar vates kociņu, jo tā tiek traumēta auss un var attīstīties ārējās auss iekaisums.

 

Guna Puisāne
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai

16. Dec 2009, 17:42

Bez nosūtījuma - maksas pakalpojums, ar ģim. ārsta nosūtījumu - bezmaksas.