Antibiotikas bērnam – šausmas vai normāli?

Antibiotikas bērnam – šausmas vai normāli?

29. Sep 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens atnesis ne tikai lietu un aukstumu, bet arī laiku, kas īpaši labvēlīgs dažādiem vīrusiem. Nereti ilgstoša klepus gadījumā ārsts izraksta antibiotikas, arī bērniem. Bet vai mazais patiešām var lietot tik spēcīgu medikamentu?

Ārstam jāpaskaidro

Antibiotikas ir ķīmijterapeitiski līdzekļi, un ķīmija veselam organismam var būt kaitīga, it sevišķi bērnam, kuram imūnsistēma vēl nav nostiprinājusies. Tāpēc vecāku bažas situācijā, kad ārsts bērnam izraksta antibiotikas, ir saprotamas.

"Ārstam vienmēr rūpīgi jāapsver antibiotiku nepieciešamība un tad pārliecinoši vecākiem jāizskaidro, kāpēc antibiotikas jālieto, kāpēc tieši šīs, kādā veidā tās bērnam jāsaņem un kas varētu notikt situācijā, ja nozīmētās zāles nelietos," saka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Jevgēnija Livdāne.


Tā ir ārsta nolaidība, ja viņš bez pārbaudes nozīmē antibakteriālus preparātus. Dr. Livdāne paskaidro: "Varētu likties, ka vienādā situācijā dažādi ārsti rīkojas atšķirīgi. Ja vēro tikai izpausmes, tā tiešām varētu šķist, jo paaugstināta temperatūra un klepus var būt gan vīrusu izraisīta balsenes iekaisuma, gan baktēriju izcelsmes plaušu karsoņa dēļ. Šo atšķirību noskaidro ārsts slimā bērna izmeklēšanas laikā. Ja ir vispārējas bakteriālas infekcijas pazīmes, antibiotikas noteikti nepieciešamas."

Katrs bērns citāds

Antibiotikas drīkst lietot tikai pēc ārsta nozīmējuma. "Antibiotikas nevar dot, vadoties pēc vecāku iepriekšējas pieredzes, kad bija līdzīgas slimības pazīmes un lietoja medikamentu, kura pārpalikums varbūt vēl ir saglabājies," brīdina pediatre.

Tas, kas mazajam jālieto, atkarīgs no katra organisma. Antibiotikas lieto gan baktēriju izraisītu slimību ārstēšanai, gan iespējamu smagu bakteriālu slimību profilaksei. Piemēram, bērnam ar iedzimtu sirdskaiti profilaktiskā nolūkā jālieto antibiotikas pēc zoba izraušanas, lai pasargātu no septiska endokardīta attīstības. "Bērniem ar novājinātu imunitāti antibiotikas būs jāsaņem arī vieglāku infekciju gadījumā," paskaidro ārste.

Blakusparādības

Ja uzsākta antibiotiku lietošana, tad nedrīkst pārtraukt to darīt pat tad, kad mazajam kļuvis labāk. Antibiotikas jālieto kursa veidā un tās jāsaņem katru dienu noteiktā laikā, jo tikai tā asinīs un audos var uzturēt aktīvās vielas pastāvīgu un pietiekamu koncentrāciju, kas nepieciešama baktēriju iznīcināšanai. Īslaicīga, bieža un atkārtota antibiotiku lietošana izraisa baktēriju pierašanu – tās kļūst nejutīgas pret noteiktu antibiotiku vai antibiotiku grupu, kas sarežģī infekciju ārstēšanu turpmāk.

"Antibiotikas drīkst lietot jebkurā vecumā, bet bērna svaram un vecumam atbilstošā devā, un kursa laikā jādzer daudz šķīdruma," uzvser pediatre. Tām, tāpat kā jebkuram medikamentam, ir iespējamas blakusparādības – vemšana, slikta dūša, caureja, vēdera un galvas sāpes, izsitumi vai citas alerģiskas reakcijas. Tas tūlīt pat jāpaziņo ārstam, lai izvērtētu, kā rīkoties tālāk, un jāatzīmē, ka bērnam no konkrētajām zālēm bijusi alerģiska reakcija.

Ir antibiotikas, kas var ietekmēt asinsrades orgānus, nieru un aknu darbību, kaulu sistēmas attīstību. J. Livdāne skaidro: "Tetraciklīna grupas preparāti rada zobu un citu kaulu attīstības traucējumus augošā organismā, tāpēc tos nelietot bērniem līdz 8–12 gadu vecumam, izņemot gadījumus, kad citi medikamenti ir neefektīvi."

Antibiotikas ir izcils līdzeklis daudzu nopietnu infekciju ārstēšanā, tomēr ne vienmēr tas ir vienīgais līdzeklis ārsta rokās, jo būtiska nozīme ir organisma aizsargspējām.

***


ATCERIES

- Ārstam vienmēr rūpīgi jāapsver antibiotiku nepieciešamība un obligāti vecākiem jāizskaidro, kāpēc tās jālieto.

- Ja ir vispārējas bakteriālas infekcijas pazīmes, noteikti  nepieciešamas antibiotikas.

- Antibiotikas nedrīkst dot, vadoties pēc iepriekšējās vai draugu pieredzes; katra slimības reize un katrs bērns ir citāds.

- Bērniem ar novājinātu imunitāti antibiotikas būs jāsaņem arī  vieglāku infekciju gadījumā.

- Ja ārsts izrakstījis antibiotikas un tās sāktas lietot, tad tās arī jālieto katru dienu noteiktā laikā un tik ilgi, cik ārsts teicis.

- Homeopātiem par antibiotikām ir atšķirīgs viedoklis. Viņuprāt,  saaukstēšanās un klepus gadījumā ķīmisko medikamentu lietošana nav pieļaujama.

- Vecākiem ir tiesības lūgt ārstam antibiotiku vietā izrakstīt homeopātiskus līdzekļus.

***

VIEDOKLIS

Ko par antibiotikām domā homeopāti

Normunds Limba, homeopāts:


– Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mazinājušās iedzīvotāju spējas pretoties slimībām, ir aizraušanās ar ķīmiskiem medikamentiem. Tie bendē ne tikai slimības izraisītājus, bet kaitē arī organismam, liedzot iespēju veidoties imunitātei pret slimības izraisītāju.  


Antibiotiku izraisītā procesa gaitā iet bojā aknu un nieru šūnas un zarnu baktērijas, kas ir vitamīnu ražotājas. Ievērojami ir palielinājies hronisko slimību biežums, un zinātnieki uzskata, ka tas ir tieši tāpēc, ka notiek masveidīga apārstēšanās, temperatūras nosišana, iekaisuma pazīmju mazināšana, sāpju noņemšana ar antibiotikām, un rezultātā samazinās organisma aizsargspējas. Ja vecāki grib ārstēt bērnu ar dabīgām zālēm, bet ģimenes ārsts izraksta tikai antibiotikas un homeopātiju neatzīst, tad steidzami jāmaina ārsts. Va arī homeopātiskajā aptiekā var jautāt, kādas zāles lietot  
bērnam klepus vai saaukstēšanās gadījumā, un vienmēr saņemsiet padomu, kas nebūs zāļu ražotāja apmaksāts.


Guna Puisāne
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai

29. Sep 2009, 14:39

es arī pagaidām neesmu devusi meitiņai antiobiotikas un ceru ka tuvakjā laika ārī nevajadzēs...!

Dace Dace 29. Sep 2009, 13:48

Es personīgi lietoju tikai tad,kad nav vairs nekādas citas iespējas.Bet izturos pret to ļoti nopietni,jo antibiotikas tā apēd imunitāti,ka nu!
pelite162-mazais arī grib piedalīties rakstīšanā!😀

rita123 rita123 29. Sep 2009, 09:40

Piekrītu Rebekijai😀

29. Sep 2009, 14:39

es arī pagaidām neesmu devusi meitiņai antiobiotikas un ceru ka tuvakjā laika ārī nevajadzēs...!

29. Sep 2009, 13:48

Es personīgi lietoju tikai tad,kad nav vairs nekādas citas iespējas.Bet izturos pret to ļoti nopietni,jo antibiotikas tā apēd imunitāti,ka nu!
pelite162-mazais arī grib piedalīties rakstīšanā!😀

rita123 rita123 29. Sep 2009, 09:40

Piekrītu Rebekijai😀