Anēmija bērniem

Anēmija bērniem

27. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Anēmija bērniem – samērā izplatīta saslimšana. Šī slimība ir saistīta ar bērnu anotomofizioloģisko asinsrades orgānu nenobriešanu un to augsto jūtīgumu pret apkārtējās vides nelabvēlīgajiem faktoriem. 

 

Bērnu anēmijas iemesli

 

Skābekļa pārnešanu no plaušām uz organisma audiem veic eritrocīti - sarkanie asinsķermenīši. Ja tajos ir pazemināts hemoglobīna līmenis (tieši tas asinis krāso sarkanā krāsā), bērniem attīstās anēmija. Bez dzelzs nav iespējama hemoglobīna sintēze. Bērniem, kam ir dzelzs deficīts, bieži tiek novērota anēmija.

 

Parasti hemoglobīna līmenis pakāpeniski krītas starp 3. un 6.dzīves mēnesi. Bet neiznāsētam bērnam dzelzs deficīts var parādīties jau pirmajos dzīves mēnešos. Par bērnu anēmijas rašanās iemeslu var izrādīties arī folskābes trūkums vai vitamīna B12 trūkums.

Simptomi

 

Diemžēl bērniem anēmiju uzreiz nav iespējams diagnosticēt. Bālums, pie tam - ne tikai ādas bālums,  - ir viens no galvenajiem anēmijas simptomiem. Ja mazulim ir ļoti sausa āda, tad arī ir iemesls satraukumam. Bieži gadās, ka ir stomatīts, mēle kļūst gluda, spīdīga, vai parādās gremošanas sistēmas traucējumi: bērnam ir caureja, vai tieši pretēji - aizcietējums. Bērns kļūst raudulīgs, mazkustīgs, ātri nogurst, kas var kalpot kā daži no anēmijas parādīšanās simptomiem.

 

Kas nepieciešams, lai anēmiju diagnosticētu?

 

Precīzai anēmijas diagnozei nepieciešams griezties pie ārsta, kurš izrakstīs nosūtījumu asins analīžu veikšanai.

 

Anēmijas ārstēšana

 

Bērnam nepieciešams lietot dzelzi saturošus preparātus, vitamīnus. Ja barojat mazuli ar krūti, ēdiet produktus ar augstu dzelzs saturu (noteikti vislabāk par tiem izstāstīs Jums ārsts). Saglabājiet krūts ēdināšanu pēc iespējas ilgāk, jo barojošām sievietēm dzelzs vislabāk uzsūcas no kuņģa - zarnu trakta.

 

Mazulim, kas tiek barots ar mākslīgo piena maisījumu dodiet adaptētos maisījumus, kas bagātināti ar dzelzi. Saskaņā ar ārsta ieteikumiem, piebarojumā ieviesiet gaļas, aknu, olas dzeltenuma, dārzeņu un zaļumu parādīšanos.