Akūts bronhīts bērnam

Akūts bronhīts bērnam

03. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Akūts bronhīts – bronhu sieniņu iekaisums. 

 

Pārsvarā saslimšana ir sezonāla - noris rudens un pavasara periodā, kā arī nereti saslimšana ir gripas vai SARS izraisīta.

 

Iemesli

Bieži vien akūts bronhīts sākas pēc pārciestas vīrusa infekcijas, piemēram, pēc gripas, kas ir bijusi cēlonis apakšējo elpceļu saslimšanai. Sākumā bērnam sāp iekaisušais kakls, pēc tam infekcija ceļo tālāk - uz bronhiem. Sākumā cieš lielie bronhi, pēc tam mazie.

 

Otrais saslimšanas iemesls ir retāk novērojams  - tā ir bakteriālā infekcija. Runa ir par mikrobiem, kas bieži vien pārvietojas uz elpceļiem kopā ar citas izcelsmes ķermenīšiem. Mazs bērns, runājot ēšanas laikā, var ieelpot burkāna gabaliņu, vai ābola gabaliņu, vai tikpat labi, kādu sēkliņu. Turklāt, mazajiem pasaules pētniekiem jau tā patīk visu bāzt mutē, un nejauši var tikt ieelpotas pat rotaļlietu sastāvdaļas. Un tā saucamie citas izcelsmes ķermenīši - tiek ārā no elpceļiem, bet infekcija tur var palikt, un tad arī sāk attīstīties bronhīts. 

 

Trešais iemesls, kuram pateicoties uzstāda diagnozi - bronhīts, ir "jauktais". Kāpēc jauktais? Jo sākumā elpceļos nokļūst vīruss, bet pēc tam - bakteriālā infekcija. 

 

Ceturtais iemesls - bronhu bojājums, kas radies ķīmisku vai fizisku faktoru ietekmē. Piemēram, benzīna tvaiku ieelpošanas gadījumā, piesārņotu dūmu ieelpošanas gadījumā. 

 

Piektais iemesls - alerģija. Dažiem bērniem ir paaugstināta jūtība pret noteiktiem alergēniem, vienalga vai tie būtu mājas putekļi, vai ziedputekšņi, vai ziepju, veļaspulveru aromāts. Tas viss var izraisīt bronhu sieniņu iekaisumu, kā rezultātā rodas bronhīts. 

 

 

Simptomi

 

Saslimšanas sākumā var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, sauss klepus, pašsajūtas pasliktināšanās. Kā arī klepus, galvassāpes, iesnas. Sākumā klepus parasti ir sauss, kairinošs, pēc pāris dienām klepus ir ar krēpām. Parasti 10 – 14 dienu laikā akūts bronhīts parasti beidzas ar izveseļošanos, bet tas var arī ieilgt, un klepus var kādu laiku nepāriet. Ja klepus ir pārsvarā sauss, bez krēpām, biežāk no rītiem, kā arī tas ir lēkmjveida, un, ja ir dzirdama čīkstēšana krūtīs, ir nepieciešama alergologa konsultācija.

 

Retāk akūtam bronhītam pievienojas pneimonija, kas arī, protams, ir jāārstē. Kā arī - jāņem vērā, ka akūts bronhīts var veicināt citu hronisku plaušu slimību uzliesmojumu (bronhiālā astma, bronhektāzes, plaušu tuberkuloze u. c.)

 

Jāveic novērojumi - ja vairāku gadu laikā akūta bronhīta epizodes atkārtojas, tās veicina hronisku procesu – attīstās hronisks bronhīts.