Ak, šis saldais, nevainīgais banāniņš..

Ak, šis saldais, nevainīgais banāniņš..

17. May 2011, 15:06 Muuna Muuna

Meklējot informāciju par to, kur māmiņas iegādājas augļus saviem mazuļiem, uzdūros ne sevišķi iepriecinošai informācijai par banāniem..

 

To, ka nekas nav balts un visam ir arī otra puse, zinām visas, tomēr pēc šīs informācijas izlasīšanas, arī man pašai banānus vairs nemaz negribas ēst. Kā izlemsies jūs, tas katras pašas ziņā, bet lai gan daudzi ekopārtikas lietošanu uzskata par modes lietu, te pierādas, ka runa nav gluži par modi.. Bioloģiskajās lauksaimniecībās audzēti banāni, protams, vairāk sit pa kabatu, par to pārliecinājos arī pati, tomēr varbūt reizi mēnesī vai divos dot bērnam banānu, kas nāk no bioloģiskās lauksaimniecības, nekā vairākas reizes mēnesī aplaimot bērnu ar īstu ķimikāliju bumbu.. Jebkurā gadījumā, ja nespēšu sagādāt mazajam ekobanānu, no to lietošanas izvairīšos vispār.

 

Un nu interneta portālā www.videsvestis.lv publicētais raksts:


Banānu – šo dažādiem vitamīniem, minerālvielām un ogļhidrātiem bagāto augli – uztura speciālisti iesaka ne vien veselīga svara saglabāšanai, bet arī kā vienu no labākajiem enerģijas nodrošinātājiem un pat koncentrēšanās spēju un atmiņas uzlabotājiem. Bet – ar nosacījumu, ka ēdat augļus, kas audzēti ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm.

 

Pērkot lielveikalā pieejamos banānus, tu riskē saēsties dažādu pesticīdu kokteili, turklāt būsi atbalstījis tropu bojāeju. Banāni ir sinonīms globalizācijai.

 

Pašlaik banāni Lielbritānijas lielveikaliem sagādā vislielāko peļņu. Banānu dzimtene ir Āzija, pēcāk tos sāka audzēt arī Ēģiptē un Austrumāfrikā. Pirmo reizi banāni no Portugāles izvesti uz Ameriku 16. gadsimta sākumā; pašlaik tie aug tropos visā pasaulē un kopā ar kafiju veido 60% no reģiona kopējā eksporta. Lielākās banānu eksportētājvalstis ir Ekvadora, Filipīnas, Kostarika un Kolumbija, pēdējos gados ievērojami pieaug eksports no Rietumāfrikas valstīm. Lai gan pasaulē ir vairāk nekā 300 pārtikā izmantojamu banānu šķirņu, lielražošanā izmanto tikai vienu no tām – Cavendish, ko audzē plašās monokultūru audzēs.

 

«Lielais trijnieks» – «Chiquita», «Dole» un «Del Monte» – kontrolē divas trešdaļas pasaules banānu eksporta. Šīs ir dominējošās banānu importētājas arī uz Eiropas valstīm. «Chiquita» pašlaik izkonkurējusi «Dole Food Company». «Del Monte» pieder Čīlē reģistrētam Maiami kontrolētam konglomerātam, kuru subsidē Apvienotie Arābu Emirāti. «Noboa» ir lielākais uzņēmums Ekvadorā un pieder bagātākajam vīram Latīņamerikā.

 

Banānu bīstamais skaistums

 

Banānu lielražošanā tiek patērēts vairāk agroķimikāliju nekā jebkuras citas kultūras audzēšanā, izņēmums ir vienīgi kokvilna. Dažādu pesticīdu plašā lietošana galvenokārt saistīta ar «kosmētikas» prasībām, kādas izvirza Eiropas un ASV lielveikalu ķēdes, pieprasot perfekta izskata banānus. Tas, kādiem paņēmieniem to panāk, tirgotājus maz interesē.

 

Lielās platībās intensīvi audzējot tikai vienu kultūraugu, ievērojami palielinās slimību un kaitēkļu postījumu risks. Izrādās, ka komerciālās banānu plantācijās izmanto vidēji 30 kg/ha pesticīdu gadā, un tas ir desmit reižu vairāk, nekā intensīvajā lauksaimniecībā vidēji izmanto citām kultūrām (2,7 kg/ha). Tā kā tropos bieži līst, pesticīdi no augu lapām nepārtraukti tiek ieskaloti augsnē un ūdenstilpēs. Bieži tiek ziņots par upju ūdeņu piesārņojumu, bet, neskatoties uz to, visā Latīņamerikā turpina lietot ķimikālijas, kuru izmantošana ASV ir ierobežota vai aizliegta.

 

Lai ierobežotu slimību izplatīšanos, vismaz 40 reižu gadā banānu plantācijas no lidmašīnām tiek miglotas ar dažādiem fungicīdiem; daudzi no tiem satur kancerogēnas vielas.

 

Nezāļu iznīcināšanai 8-12 reizes gadā tiek izsmidzināti glifosfātu saturoši herbicīdi; glifosfāts atzīts par kancerogēnu.

 

Nematožu apkarošanai 2-4 reizes gadā plantācijās izsmidzina dibromohloropropānu (DBCP); tā lietošanu saista ar desmitiem tūkstošu plantāciju strādnieku – no Centrālamerikas un Karību jūras valstīm līdz pat Filipīnām un Rietumāfrikai – neauglību.

 

Banānu plantācijās regulāri visu gadu tiek kaisīti minerālmēsli.

 

Pēc novākšanas banānus mazgā ar tiabendazolu un alumīnija sulfātu, kas strādniecēm izraisa spēcīgu dermatītu.

 

Saskaņā ar 2007. gada Rīcības ziņojumu banānu plantāciju strādnieku vidū saindēšanās gadījumi ar pesticīdiem un herbicīdiem ir parasta lieta. Daudzas sievietes ir spiestas strādāt augām dienām un bieži arī naktīs.

 

Tādēļ, ēdot kārtējo banānu, atceries: otrā pasaules malā cilvēki strādā par dažiem centiem, uz kājām pavadot 10-12 stundas dienā, ķimikāliju vannās iegremdētām neaizsargātām rokām.

 

Pelna dažus centus dienā

 

Tāpat kā gandrīz visām precēm, ko ražo dienvidos un patērē ziemeļos, vairāk nekā 90% naudas, ko patērētāji samaksā par banāniem, paliek ziemeļos un nekad nesasniedz ražotāju siltajās zemēs. Lai gan lielākā daļa no riskiem, kas jāuzņemas, audzējot šo ātri bojājošos augli, paliek uz ražotāja pleciem, lielāko daļu peļņas gūst mazumtirgotāji – pārsvarā lielveikalu ķēdes. Nikaragvā strādnieki saņem 75 centus par 10-12 stundu smagu fizisku darbu, Ekvadorā – 2,50-4 mārciņas, tomēr arī tas nav pietiekami, lai nodrošinātu cilvēka pamatvajadzības.

 

Banānu audzēšanas ietekme uz vidi


Atkritumi: saskaņā ar Pasaules Dabas fonda datiem banānu nozare saražo vairāk atkritumu nekā jebkura cita lauksaimniecības nozare jaunattīstības valstīs. Uz katru tonnu saražoto banānu tiek saražotas divas tonnas ar ķimikālijām un plastmasu piesārņotu atkritumu. Organiskie blakusprodukti – dzinumi, ziedi, vainagi un lapas, kā arī tirdzniecībai nederīgie banāni – ir tik ļoti piesātināti ar ķimikālijām, ka ilgi nesadalās.

 

Lietus meži: lai apmierinātu pieaugošo pieprasījumu pēc banāniem, jaunu plantāciju ierīkošanai tiek izcirsti lietus meži.

 

Augsne: varš un citi pārpalikumi uzkrājas augsnē un iznīcina tās dabisko mikrofloru. Noplicinātā augsne tiek vēl vairāk izskalota ar apūdeņošanas sistēmu starpniecību un izraisa eroziju, kā arī palielina nevaldāmu plūdu risku tropisko vētru laikā.

 

Bioloģiskā daudzveidība: intensīvā ķimikāliju izmantošana ir izraisījusi daudzu augu, zivju un citu dzīvnieku sugu bojāeju. Pesticīdu ietekme ir novērojama visā barības ķēdē. Monokultūras ir veicinājušas slimību izplatību, no kurām dažas ir kļuvušas izturīgas pret ķimikālijām, tāpēc jālieto daudz spēcīgākas iedarbības pesticīdi.

 

Plantācijas noveco: daudzi stādījumi Latīņamerikā šobrīd ir vairāk nekā 25 gadus veci – tas ir banānu plantācijas maksimālais produktīvās dzīves ilgums. «Del Monte», «Dole» un «Chiquita» pašlaik veido jaunas plantācijas Latīņamerikā, Indijā un Indonēzijā.

 

Zaļā izvēle – bioloģiski audzēti banāni

 

Par bioloģiski audzētu produkciju, kā zināms, uzskatāma tikai tāda, kuras izaudzēšanā un apstrādē neizmanto pesticīdus: nezāles ravē ar rokām, kaitēkļu izplatību apkaro ar dabīgām metodēm un līdzekļiem, augsni mēslo ar organisko mēslojumu. Pašlaik tikai 2% banānu audzē ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm, lielākoties Dominikānas Republikā, Ekvadorā un Peru. Biomarķējums garantē augstus lauksaimniecības standartus un vides aizsardzību, bet ne sociālos standartus vai godīgu cenu.

 

Godīgā tirdzniecībaIzvēloties banānus ar Godīgās tirdzniecības marķējumu, tu labvēlīgi ietekmē plantāciju strādnieku un ražošanā nodarbināto dzīvi. Viņiem tiek garantēta minimālā samaksa, kas balstīta uz ražošanas patiesajām izmaksām un nodrošina vietējo cilvēku pamatvajadzības pēc pārtikas, mājokļa un izglītības. Tiek maksāta arī īpaša sociālā piemaksa par katru banānu kasti ar Godīgās tirdzniecības marķējumu; to izmanto sociālo un vides apstākļu uzlabošanai. Banānu audzētāji var ne tikai nopirkt labākus darbarīkus ravēšanai, bet investēt darbinieku izglītībā, lai viņi saprastu, kāpēc bioloģiskās metodes ir labākas. Katrs trešais ar Godīgās tirdzniecības uzlīmi marķētais banāns ir audzēts, izmantojot bioloģiskās lauksaimniecības metodes, – pieprasījums pēc veselībai nekaitīgiem banāniem pārspēj piedāvājumu!

 

Bioloģiski audzētus banānus Latvijā var nopirkt veikalos «Biotēka» un dažos citos ekoveikalos. Protams, tie ir dārgāki, toties neapdraud veselību. Nogaršo! Tu sajutīsi atšķirību – šie banāni ir maigi, miltaini, plānu miziņu, negurkst zobos.

 

Prieka auglis

 

Banāni ir bagāti ar dažādiem vitamīniem, minerālvielām, satur trīs dabīgo cukuru veidus: saharozi, fruktozi un glikozi, kā arī šķiedrvielas.

 

Vienā banānā ir tikai aptuveni 100 kaloriju un 0,6 grami tauku.

 

Banānos ir ļoti daudz kālija, kas nodrošina labu aknu un sirdsdarbību, stiprina kaulus, veicina muskuļu veidošanos un proteīna sintēzi. Viens banāns spēj samazināt asinsspiedienu pat par 10%. Banāni samazina stresu, uzlabo pašsajūtu, stiprina imunitāti.

 

  • Ideāla uzkoda darbaholiķiem, jo dabīgie cukuri nodrošina enerģijas pieplūdumu.
  • Kā urīndzenošs līdzeklis banāns veicina sāļu izvadīšanu no organisma.
  • Augstā dzelzs un cukura līmeņa dēļ tas palīdz anēmijas un vispārēja vājuma ārstēšanā.
  • Banāni satur dabīgu antidepresantu.

 

Banāns ir daudzgadīgs tropu zālaugs, tā lapas var izaugt gandrīz 10 m garumā. Ražo vienu reizi un iet bojā; no sakneņiem izaug jauni dzinumi. Viens banānu augs vienā reizē ierieš 120-200 augļu. No banāna noziedēšanas līdz augļu novākšanai paiet deviņi mēneši.

 

Banāni cēlušies Āzijā. Pirmās ziņas par tiem jau 327. gadā pirms mūsu ēras, kad Indijas iekarošanas laikā par tiem stāstīja imperators Aleksandrs Lielais.

 

Banāni ir pirmie augļi, ko sāka audzēt cilvēks. Tas bijis iecienīts auglis arābiem – viņi tam devuši nosaukumu banan, kas nozīmē ‘pirksts’.

 

650. gadā musulmaņu iekarotāji banānus ieveda Ēģiptē un Austrumāfrikā.

 

Cik bieži Tavā ģimenē tiek ēsti banāni?

30. Jul 2010, 11:11

Es jau sen esmu sapratusi, ka nav vērts muuna iespringt par komntāriem😃

Muuna Muuna 30. Jul 2010, 10:59

Savukārt es gribēju pateikt, ka visi pārpratumi ir veiksmīgi atrisinājušies aizkulisēs. Māmiņu Klubs pulcē ļoti daudz jauku un foršu cilvēciņu un pateicoties tiem, šeit arī esmu 🌷

30. Jul 2010, 08:14

Ir jau ļoti labi,ka dodam bērniem pēc iespējas labāku pārtiku,bet,kā jau daudzas šeit raksta,pienāks brīdis un mazais ēdīs to pašu,ko mēs. Kaut kur lasīju,ka mūsu organisms jau ir pieradis pie visādām ne timdabīgām lietām,ka,ja sāktu ēst pavisam veselīgi,tad varētu iedzīvoties pamatīgās veselības problēmās,jo mēs jau esam saindēti. Un tas iedzimst arī nākamajām paaudzēm,diemžēl...

princesemince princesemince 29. Jul 2010, 23:32

supucite, domāju, kamēr Latvijā būs tādi ienākumi, kādi tie ir, šādi raksti neietekmēs neviena izvēli par labu eko produkcijai. es ļoti labi saprotu situāciju: ģimenē 3 cilvēki, mamma līdz gada vecumam cenšas bērnam gatavot veselīgi, pērk eko produkciju (vienam mazam cilvēciņam neiznāk tik pārmērīgi naudiņu tērēt), paši ēd, kas nu lētāk veikalā sanāk. kad bērniņam paliek gads, viņš sāk pievērst uzmanību, ka mammai un tētim šķīvī ir kaut kas cits, un gribot negribot pienāks tāds mirklis, kad vecāki iedos no sava šķīvja, lai arī tur būtu E un ķīmija. un tā lēnām arī bērniņš pāriet uz šādu produktu ēšanu. lai visiem trim (nerunājot par vairāk cilvēkiem) pirktu tikai eko produktus, tiešām sanāk dārgi.
wrenucis taisnība - LV normatīvi bioloģiskās saimniecības kontrolē stingri. un domāju - arī zem mūsu eko veikalu cieņas būtu tirgot kaut ko nelabu.
vairāk šitādas lietas notiek tirgos, kur viss ir tik dabīgs, tik labi audzēts, bet tie beigās ir saltākie meli.

29. Jul 2010, 22:07

njā.... palasīju apmēram visu.
Bet tiešām- cik cilvēku,tik viedokļu!
Nav jau slikti zināt šo info, taču tādēļ nepārtraukšu ēst banānus, lai arī to daru gana reti..
Bērnam mazākam bija alerģiska reakcija, tagad gan pa reizei kumosu nokož. Raksta dēļ nepārtraukšu viņam dot, bet ir ko padomāt....

taschinka taschinka 29. Jul 2010, 20:32

priekss tam jau te komentari,viens atbalsta,cits pret.Kas tur traks.Mes tacu rakstot,iesutot zinam,ka nevar but visis vienisprat.Kapec nemt pie sirds katru negativo komentaru???Visiem ir tiesibas paust savu viedokli un tur nav ko apvainoties,ja kadam nepatik.

29. Jul 2010, 19:45

Muuna-
neņem pierē visus komentārus- katrs izsaka savu viedokli un daža laba mammīte jau ir nogājusi pagrīdē, jo viņas rakstus "nomelnoja", varbūt tāpēc ar tagad cenšas citām ar to atspēkoties!!!!😀😀😀
Es esmu PAR taviem rakstiem- jo ir taču labi, ja kāds atgādina par visu to kaitīgumu un mēs ieskatāmies un ieklausāmies tajā!!! un ja jau tavs raksts izpelnījies tādu "agromno" komentāru skaitu- tad esi uz īsta viļņa!!!!
Tā tik turēt!!!!
Malacis- un nedomā dažu jokainu komentāru dēļ pazust!!!!
😀😀😀

Muuna Muuna 29. Jul 2010, 18:35

paldies rolly par Tavu komentāru par manu muldēšanu par eko, izlikšanos par ūberlabu mammu savam bērnam un internetā mālēšanos baltai... Piedod, bet aizskāra un man arī ir pārgājusi jebkāda vēlme šeit kādreiz dalīties iespaidos, informācijā un blogos...

29. Jul 2010, 18:11

Protmas,ka katrs vecaks atbild par to ko dot savam bērnam ēst,es pērku bananus un Alisei garšo.Tiešam piekrītu tām kuras raksta tad jau jāmirst badā,jo tagad viss ko pērkam ir neveselīgi un kaitīgi.
Vasarā visus nepieciešamos dārzeņus ,mēs ņemam no omes dārza,bet ziemā pērkam jau tirgu vai veikalā,jo nav tik liela zemes platība lai visu sastādītu vel arī ziemai.

rolly-par "draugiem"fermu labi pateici 👍 😃

taschinka taschinka 29. Jul 2010, 17:45

Jau veikalos parastie augli un darzeni ir par diezgan augstam cenam,kur nu vel ja tie ir eco.

Muuna Muuna 29. Jul 2010, 17:24

olchen
gandrīz kā es būtu rakstījusi 😀
Es domāju, ka tomēr pārāk daudz mēs neuzticamies.. bet ko var gribēt, mums ļoti daudz ko cenšas 'iepotēt', kas labs, kas slikts, ka nezini, kam vispār ticēt, izņemot sev, tāpēc saprotu ikvienas viedokli, tomēr mēs nedrīkstētu palikt gluži vienaldzīgi. Es daudz un jau ļoti sen interesējos par šo tematiku un varu teikt, ka tā nav pilnīgi nekāda mode. Bioloģiskā lauksaimniecība ir atbilde un globalizācijas radītajiem draudiem kā dabai, tā cilvēkam. Un mums ir izvēle šādus babānus neēst.

29. Jul 2010, 17:10

Kā jau te daža laba mamma minēja, ka patiešām tīrs produkts ir tikai tas, kurš ir savā dārzā audzēts. Un visi tie ECO produkti ar nemaz nav tik tīri.

Un ja es sekotu visam šim līdzi, tad man b;ūtu jānomirst badā, jo man nav lauku, kur varētu audzēt dāzrzeņus utt.

princesemince princesemince 29. Jul 2010, 14:18

kā saka mana mamma "tikai Tev var iestāstīt, ka to visu var izaudzēt pilnīgi bez jebkādas ķīmijas" 😀 ja kaut ko audzē vairumā, tad kaut ko jau arī tie eko produktu audzētāji palietos. protams, viņiem ir citas normas, kas nekad nekaitēs (it kā) veselībai, bet, piemēram, ravēt katru nedēļu 5ha ar kāpostiem un stāvēt un dzenāt visus tauriņus prom - tam kāpostam tad ir jāmaksā ļoti daudz naudiņas, lai šis cilvēku darbs atmaksātos 😉

29. Jul 2010, 14:17

Pilnīgi manas domas,Tashinka

taschinka taschinka 29. Jul 2010, 14:11

Protams gribas est tikai veseligu partiku,bet tas nav reali.Veikaliem nevar uzticeties vispar,tas ko vini saka tas ir un paliek tikai vardi.Pieradinasim bernus pie tiras eco partikas un velak,kad ta nebus pieejama,tad berniem bus visadas kaites.Neesmu tik bagata lai pirktu par N-tajiem latiem auglus,darzenus,perku to ko varu atlauties.Un musu laikos driz nekas nebus eko,tikai nosaukums.

29. Jul 2010, 13:46

Vairāk lasīsim šāds rakstiņus un stāvēsim badā,tad mēs būsim veseli😀
Es uzskatu tā,ja mēs varam sevi( savu bērnu) nodrošināt ar pārtikas produkiem,ko esam redzējuši,kā tie izaug,tad varam pilnīgi droši teikt,ka ēdam un dzīvojam veselīgi,bez nekādiem pesticīdiem un ķīmijām. Pretējā gadījumā mēs nezinam ko nopērkam. Tāpat nevar 100% uzticēties Eco veikaliem,arī tirgus tantiņu pārdotajam,jo nezinam,kā viņa ir auzdējusi to dārzenīti,vai nav ko ķīmisku lietojusi,lai ātrāk un skaistāk aug.
Mēs dārzeņus ņemam no laukiem,kur zinām,ka viss ir tīrs un ekoloģisks,bet tāpat reizēm sanāk kko nopirkt arī tirgū un veikalā.
Un par bananiem,pirksim un ēdīsim joprojām... Zēl,ka mūsdienās tā ir,bet tādā laikā dzīvojam...

princesemince princesemince 29. Jul 2010, 13:43

oi, tēma smaga. piekrītu abām pusēm - ir labi ielikt labu pamatu bērna ēdienkartē ar veselīgiem produktiem, bet tajā pat laikā (ar laiku) tāpat nākas lietot tos "sliktos" lielveikala produktus. es savu bērnu līdz gada vecuma taupīju dikti, pēc gada tāpat šad tad ēdam sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, kur nekas nevar tikt nosaukts par veselīgu, jo pat tvaikoti dārzeņi ir no saldētavas un audzēti ar masu ķīmijas 😀
konkrēti par banāniem - man šķiet, ka banāns (kā jau teica lusy) ar savu biezo mizu ir vairāk pasargāts kā, piemēram, vīnogas, āboli u.tml.
savukārt, mammām, kuras uzskata, ka bērnam arī tas ķīmiskais jādod, es parasti iesaku padomāt ilgtermiņā par bērna veselību, jo dažas slimības izpaužas arī 20 un 30 gados, nevis kā alerģiska reakcija stundu pēc produkta apēšanas.

29. Jul 2010, 12:22

Arī elpot ir kaitīgi.kur nu vēl ēst😃 Mazāk par to domāt nu nevar izsekot līdzi visam , lai ēstu veselīgu pārtiku. Kā Jūs ziniet, ka auglis vai kas cits ko pārdod eco veikalā ir labs? Padomājiet vai tiešām seklas no kā audzē ir dabīgas un neapstrādatas speciāli , lai augtu ? Kur tagad iegūt bez ķimikālijām seklas. Es domāju, ka visur ir kaut kāds E vai kas cits pielikts. Jo dabīgi produkti nestāv un nesaglabājās tik ilgi kā tagad!😃

Muuna Muuna 29. Jul 2010, 11:45

gazele
un tas ir pats skumīgais tajā visā, ka viss, ko liekam mutē nāk gandrīz kā no izgāztuves... Es saprotu arī tos, ka neticīgi raugās arī uz eko. Es jau arī klāt tur neesmu stāvējusi, bet vienīgais par ko aizdomājos, ir pavisam mazie bebuki, kas būtu jāsargā vairāk kā jebkurš cits.. Zinu, nepasargāsim mēs viņus, un agrāk vai vēlāk visus tos s..s ēdīs arī mūsu bērni un piekrītu māmiņām, kas saka, ka ne par ko nevar būt drošs, bet var jau vienkārši nedot un viss.. Ne jau pārliecināt kādu ar šo rakstu gribu, vienkārši kārtējā viela pārdomām..

Muuna Muuna 29. Jul 2010, 11:22

es viennozīmīgi nedošu bērnam lielveikala banānu, ja nevarēšu atļauties kādu reizi nopirkt eko. Bez banāniem mierīgi var iztikt.

1 2