6 ieteikumi, kā pieradināt mazuli gulēt pašam savā istabā

6 ieteikumi, kā pieradināt mazuli gulēt pašam savā istabā

04. Nov 2011, 23:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bēbīši pirmajās nedēļās un mēnešos parasti guļ kopā ar vecākiem vienā istabā savā gultiņā vai kopā ar vecākiem,bet šī atrašanās līdzās vecākiem rada drošības sajūtu. Kad mazulis ir jau paaudzies, laiks pieradināt viņu gulēt savā istabā. Kā to izdarīt? Iesaka pediatre Gerda Lielause.

 

Izplāno īsto laiku

Lai pieradinātu mazuli gulēt savā istabā, galvenais ir mazuļa pašsajūta šajā laikā. Pārliecinie,s ka mazulim nav stress, viņa režīms ir stabils, mazulis nav apslimis un vēl kāda nianse- Tev jābūt gatavai naktī celties un pēc vajadzības doties uz mazuļa istabu. Ja runā par labāko laiku, tad mierīgāka šī "pārcelšanās" uz savu istabu būs garajās nedēļas nogalēs.

 

Izveido īpašu gulētiešanas rituālu

Vannošanās, grāmatiņas lasīšana, vakariņas, samīļošana ir labs veids, kā to sākt.  Svarīgi katru vakaru gulētiešanas rituālu iesākt vienādi, lai mazulis saprastu, ka nu laiks doties gulēt.


Radi drošu vidi

Lai Tavs prāts būtu mierīgs, ka mazulim nekas nenotiks savā istabā,svarīgs nosacījums ir drošas vides izveide, piemēram, durvju aizvēršana, ja mājās ir kāds mājdzīvnieks. Tāpat jāpārliecinās par gultiņas drošību- ja mazulis jau slejas kājās, gultiņai jābūt nolaistai uz zemāko līmeni, kā arī jāpārliecinās, vai krāsa/ laka, ar ko apklāta gultiņa, ir netoksiska. Ja ir iespēja, iegādājies bērniņa monitoru, kas ļaus uzmanīt mazuli no jūsu istabas.


Esi gatava iztraucētam miegam naktīs

Tas, ka mazulis sākumā jūtas apjucis, viens pats atrodoties istabā, nav nekas neparasts. Ja mazulis naktī pamostas un raud, pieej pie viņa gultiņas, nomierini viņu, bet atliec mazo atpakaļ gultiņā un dodies uz savu istabu. Šādi mazulis pieradīs, ka viņam pašam ir sava vietiņa, kur gulēt un vecāku gulta ir paredzēta tikai vecākiem.


Atrodi īsto laiku, lai mazo ieliktu gultiņā

Daži eksperti iesaka mazuli likt gultiņā tad, kad viņš vēl ir nomodā, lai mazulis pats iemācītos sevi nomierināt un iemigt. Tomēr ir mazuļi, kuri nepakļaujas šim ieteikumam, un savā gultiņā var tikt ielikti tikai tad, kad ir cieši jo cieši iemiguši. Arī tas šajā vecumā ir normāli. Bēbīši naktīs mēdz mosties un agrāk vai vēlāk viņš iemācīsies, ka tad, kad viņa istabā ir tumšs, jāturpina gulēt.


Esi pacietīga

Daži bēbīši spēj nogulēt visu nakti savā istabā jau no paša sākuma, kad sāk gulēt savā istabā. Bet citiem tas prasa ilgāku laiku. Pat tad, ja sākumā Tev būs jāceļas katru stundu, lai mazo naktī nomierinātu, ar laiku viņam vajadzēs mazāk un mazāk uzmanības un jūs abi varēsiet naktis gulēt mierīgi katrs savā gultā un savā istabā!


Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv


Kad Tavs mazais sāka gulēt pats savā istabā/ savā gultiņā?

06. Jan 2011, 20:07

Rodrigo nu jau mēnesi gūļ savā istabā pats savā gultiņā😀

06. Jan 2011, 13:03

Mēs pārcelām gultiņu uz otru istabu, kad meitai bija kādi 🤓9 mēneši. Viņa, man liekas, to pat nepiefiksēja. Man pašai no vienas puses bija grūtāk, jo ja naktī sāka raudāt, tad bija jāceļas un jāiet uz otru istabu, nevarēju vairs pastiept roku un iebāzt mutē knupīti. Bet no otras puses - gulēju daudz mierīgāk, jo nedzirdēju un netrūkos augšā pie katra viņas vismazākā troksnīša.

06. Jan 2011, 12:55

Mums arī šis jautājums paliek aktuāls.šobrīd mums ir 2 istabas, tādēļ visi guļam kopā, taču katrs sava gultā. Kad būs dēliņam sava istaba, domāju, ka radināsim viņu gulēt tajā. Ceru ka mums izdosies veiksmīgi mazo pieradināt pie gulēšanas savā istabā.

06. Jan 2011, 12:29

mēs par to tikai tagad sākam domāt. atbrīvot istabu.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 06. Jan 2011, 12:01

mums sanāk tā,ka lielā pie savas istabas tika tagad,kad
pārvācāmies (2gadi un 5mēneši)
Bet jaunākā jau tagad guļ ar māsu vienā istabā tagad
ir 9mēneši (ir jau no 7mēnešiem)

viss ir pa mierīgo,guļ visu nakti,mazā tik 6.00vēl paēd.

06. Jan 2011, 11:43

kad pirmais bērns bija atvests uz majam es liku pa nakti blakam raciju lai dzirdetu ka maza gul sava istabina .

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 06. Jan 2011, 11:37

wiwi, mana meitiņa atsevišķā istabā guļ no 2 gadu vecuma (iepriekš nebija īsti tādas iespējas), bet tāpat jau nāk pie mums uz lielo gultu ar savu rotaļlietu klāstu!

Noteikti šodien pajautāšu Diānai un uz rītdienu būs raksts!

taschinka taschinka 06. Jan 2011, 11:33

Laba lieta šajā posma ir rācijas,ja bērns otrā istabā,lai var dzirdēt.Es ta domāju.Man jau liekas,ka manam dēlam atbilstošākais vecums būtu uz trīs gadiem,jo līdz tam jāiemācās uz podiņa,jāatradinās no sosītes,lai nav tā ka viss viena laikā.

06. Jan 2011, 11:19

Man paldies dievam sada problema nav bijusi jau no pirmās dienas kā abas mazas ir majas ta uzreiz sava gultina.ari pa nakti.Vienigais kad nav gribejusas gulet gultina ir tad kad zobi naca vai ari apslimusas.

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 06. Jan 2011, 11:08

To es šodien noskaidrošu no psihologa 😀