6 biežāk sastopamie mīti par sauļošanos

6 biežāk sastopamie mīti par sauļošanos

04. Jul 2013, 13:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šogad vasarā saule mijas ar mākoņiem, tomēr par sauļošanos klīst dažādi mīti, ko šodien mēģināsim atšķetināt.

Mīts: Sauļoties drīkst tik ilgi, kamēr ķermenis neapdeg 

Patiesība: Kaut arī viens saules apdegums dubulto iespējamību nākotnē saskarties ar melanomu (visnopietnākais ādas vēža paveids), bērni ir riska grupā pat tad, ja viņi saulē nekad neapdeg. Jo ilgāka ir sauļošanās, jo lielākas iespējas, ka attīstīsies ādas vēzis. Lai gan mūsdienu sabiedrībā par skaistiem tiek uzskatīti nosauļojušies cilvēki, jebkurš iedegums liecina  par ādas bojājumiem.

Mīts: saulessargs bloķē saules starus

Patiesība: Tas nav pilnīgi droši. Smiltis atstaro 17% UV starojuma, tāpēc pat esot zem saulessarga, cilvēks ir  pakļauts saules stariem. Kad dienas vidū saules stari krīt visstāvāk, labāk uzturēties ēnā un neaizmirst par ieziešanos ar saules aizsargkrēmu.

Mīts: Saules stari nevar izkļūt caur logiem

Patiesība: Stikls filtrē tikai viena veida starojumu- UVB starus. UVA stari, kas ādā iekļūst dziļāk, var iziet cauri stiklam. Tieši tāpēc pieaugušajiem, kuri pārvietojas ar automašīnu, daudz vairāk vasaras raibumu ir sejas kreisajā pusē, jo UV stari skar cilvēku, kad viņš brauc pie automašīnas stūres.

Lai pasargātu ādu, pirms iekāpšanas automašīnā jāuzklāj saules aizsargkrēms uz visām ķermeņa atklātajām zonām- rokām, apakšdelmiem un sejas, īpaši pavasarī un vasarā. Dzīvojoties telpās, vecākiem nav jāuzklāj iedeguma krēms sev vai bērniem, ja vien lielākā daļa laika netiek pavadīta pie loga.

Mīts: Pārāk liels aizsargrkēma daudzums rada D vitamīna deficītu

Patiesība: Māmiņas droši vien lasījušas, ka saules gaisma nepieciešama, lai ķermenis radītu D vitamīnu. Tomēr bez saules D vitamīns tiek uzņemts arī ar vitamīniem, pārtiku un ikdienas atrašanos svaigā gaisā. Un pat  tad, ja tiek uzklāts saules aizsargkrēms, nelielā daudzumā UV joprojām iekļūst ādā un tas ir vairāk kā pietiekami, lai palīdzētu organismam izstrādāt D vitamīnu.

Mīts: Ja aiz loga ir apmākusies vasaras diena, saules aizsargkrēms nav nepieciešams

Patiesība: Lai gan šķiet, ka iedegumu un līdz ar to UV starojumu iespējams saņemt tikai saulainā dienā, 80% saules UV staru spēj izspraukties arī caur mākoņiem. Šis ir iemesls, kāpēc cilvēki, pavadījuši visu dienu laukā, sūdzas par sūrstošu ādu un apdegumiem arī mākoņainās dienās. Tāpat jābūt uzmanīgiem arī ziemā: sniegs atstaro 80% UV staru, sevišķi, ja dodas slēpot uz augtākiem kalniem. Tas arī izskaidro, kāpēc slēpotāji mēdz būt tik iesauļojušies.

Mīts: Saule lielākos ādas bojājumus nodara līdz 18 gadu vecumam

Patiesība: Pētījumi ir parādījuši, ka līdz 18 gadu vecumam tiek saņemti 25% no visas dzīves saules stariem. Tas nozīmē, ka arī pieaugušajiem jāpievērš uzmanība aizsargkrēmu lietošanai un aizsardzībai pret sauli. Jo kā vēsta ārzemju pētījumi, 83% vecāku pasargā savus bērnus, uzklājot saules aizsarkrēmu vai pienācīgi apģērbjot, bet vņi nepievērš pienācīgu uzmanību savai drošībai.

Māmiņu Klubs

Pastāsti, ar kādiem mītiem esi sastapusies saistībā ar sauļošanos!

2

Panthenol forte 6% spray, 150ml.

Aerosols ar augstu D-pantenola saturu un A, E, F vitamīnu kompleksu.

Paredzēts pēc sauļošanās vai citādi kairinātai ādai. Paātrina brūču dzīšanu. Viegli klājas un sniedz patīkamu atvēsinošu sajūtu. Viegli uzklāt jutīgās zonās. Nesatur smaržvielas un parabēnus. Dermatoloģiski pārbaudīts.