11 ieteikumi meiteņu mammām podiņmācības apgūšanā

11 ieteikumi meiteņu mammām podiņmācības apgūšanā

24. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sagaidiet piemērotu brīdi

Panākumu atslēga ir tā, ka jāsāk pieradināšana tieši tad, kad meitiņa ir patiešām gatava. Daži bērni jau pusotra gada vecumā apgūst podiņlietas visai veiksmīgi, citi to atstāj uz vēlāku laika. Katrā gadījumā, bieži vien dzirdams apgalvojums, ka meitenes ātrāk apgūst podiņmācību par zēniem, kādā ģimenē tas apstiprinās, kādā nē. Bet viens, pavisam noteikti, ir skaidrs, pārsvarā gadījumu, ģimenēs, kurās ir vairāki bērni, otrie, trešie (utt.) bērni tiešām apgūst podiņmācību ātrāk par pirmajiem, sevišķi, ja starp bērniem ir salīdzinoši neliela vecuma starpība. Speciāli radināt pirms laika bērnu nevajadzētu apgūt podiņmācību. Ir jānogaida, līdz bērniņš tam visam patiešām ir gan fizioloģiski, gan psiholoģiski gatavs.

Ja ir redzamas visas gatavības pazīmes, izvēlieties piemērotu laiku apmācībai. Ja meitiņai ir noteikts dienas režīms, būs daudz vieglāk. Ja tāda nav, būs grūtāk, jo meitiņai var arī nepatikt jaunās pārmaiņas. Tad atkal ir jānogaida, līdz meitiņa būs gatava jaunu iemaņu apgūšanai. Un tikai tad - veiksme ir garantēta!

Ļaujiet viņai mācīties pašai

Nekautrējies doties uz tualeti meitas klātbūtnē. Bērni mācās, atdarinot pieaugušos, tāpēc ir pilnīgi dabīgi, ka meitiņai gribēsies pavērot, kā to visu dari tu. Nespied viņai nākt kopā ar tevi uz tualeti, bet nepretojies, ja viņa pati to vēlas. Ja viņa pamanīs, ka tētis tualetē nokārtojas stāvus, paskaidro viņai, ka meitenes un zēni nokārtojas atšķirīgi.

Iegādājies visu nepieciešamo

Vairums speciālistu iesaka iegādāties podiņu, kas kļūs par bērna īpašumu uz ilgu laiku, ļaujot bērnam pašam to izvēlēties. Bet, runājot par pieaugušo tualeti, droši vari piedāvāt meitiņai lietot arī to, bet atceries: daudzi bērni baidās no iekrišanas podā, un tas var traucēt meitiņai iemācīties pašai lietot pieaugušo tualeti. Ja gribi iegādāties speciālu poda paliktnīti, tev jāpārliecinās par to, ka tas ir ērts, stabils un viegli piestiprināms, jo tas nedrīkst noslīdēt. Bez tam, atceries par vēl vienu svarīgu lietu: ir jābūt pēdu balstam, tātad - vajadzēs arī kāpslīti, lai meitiņa varētu uz tā pakāpties un pati uzsēsties uz poda, novilkt drēbes, nokārtoties un pēc tam pati no poda nokāpt. Bērniņa kājas, sēžot uz poda nedrīkst karāties.

Palīdzi meitiņai pierast pie podiņa

Sākumā meitiņai būs jāpierot pie pašas podiņa izmantošanas idejas. Vari viņai tajā palīdzēt, saki, ka podiņš pieder tikai viņai vien. Vari uzrakstīt uz podiņa viņas vārdiņu vai ļaut to bērnam izrotāt ar kādu viņai tīkamu uzlīmīti. Pēc tāda veida "iepazīšanās" var mēģināt uzsēdināt meitiņu uz podiņa ar visām drēbēm. To var atkārto vairākas reizes, un tikai tad var piedāvāt meitiņai apsēsties uz podiņa ar pliku dibenu. Ja meitiņa protestē, necenties viņai uzspiest neko, nepierunā viņu. Tas var izraisīt tikai pretošanos no viņas puses, un visi tavi centieni būs vējā.

Ja meitiņai ir kāda ļoti mīļa lellīte vai mīkstā rotaļlieta, mēģiniet abas kopā izmantot tās, paskaidro meitiņai, kā podiņš jālieto. Parādi to kopā ar lellīti. Vairumam bērnu tādas spēles patīk. Dažkārt tās ir pat efektīvākas par jebkuriem vārdiem.

Pērkam skaistas biksītes

Palīdzi meitiņai apjaust podiņa lietošanas priekšrocības. Dod viņai īpašu uzdevumu: ļauj viņai veikalā izvēlēties sev apakšveļu, lai viņa izvēlas sev tīkamas krāsas, modeli, ar rišiņām vai bez. Pastāsti meitiņai par došanos uz veikalu jau iepriekš, tici - viņa izbaudīs to, ka ir jau pietiekoši liela, lai lietotu podiņu un vilktu ĪSTU apakšveļu, kāda ir mammai.

Izvēlamies piemērotu laiku

Tas, cik drīz varēsiet abas aizmirst par autiņbiksītēm, atkarīgs no jums abām. Galvenokārt, no tavas aizņemtības, un no tā, vai meitiņa pa dienu ir dārziņā vai mājās. Savu stratēģiju noteikti apspried arī ar auklīti vai audzinātāju dārziņā.

Tāpat tev jāizlemj, vai pilnībā atteiksieties no autiņbiksītēm, vai tās laiku pa laikam tomēr tiks lietotas. Speciālisti iesaka sākumā pāriet uz speciālajām podiņmācības autiņbiksītēm, tās ir līdzīgas parastajām autiņbiksītēm, bet daudz ērtākas lietošanā, jo tās var uzvilkt un novilkt tāpat kā biksītes. Tāpat, autiņbiksītes sākumā vari atstāt lietošanā uz diendusu, uz nakts miega laiku vai dodoties pastaigās.

Jāievēro higiēnas prasības

Viena no svarīgākajām lietām, kas meitiņai jāiemāca - ievērot higiēnas prasības pēc podiņa lietošanas. Paskaidro viņai, ka viņai jānoslaukās no priekšas uz aizmuguri, īpaši, ja viņa ir pakakājusi. Tas palīdzēs izvairīties no dažādām baktērijām. Ja sākumā šis viss meitiņai liksies pārāk sarežģīti, iemāci viņai vismaz noslaucīties pēc pačurāšanas un dibentiņu noslauki viņai pati.

Tieši podiņmācības laikā meitiņām ir lielāka iespēja tikt pie urīnpūšļa iekaisuma, tāpēc atceries - obligāti pie ārsta jāvēršas, ja:

  • meitiņa bieži čurā,
  • meitiņai pēkšņi savajagas čurāt,
  • meitiņa sūdzas par sāpēm čurāšanas laikā vai sāpēm vēderā,
  • meitiņa apčurājas pēc tam, kad jau labu laiku atpakaļ ir iemācījusies kontrolēt savas dabiskās vajadzības.

Ļauj meitiņai staigāt ar pliku dibenu

Nekas tā nepalīdz bērniņam saprast, kad tieši vajag uz tualeti, kā staigāšana bez biksītēm. Liec podiņu blakus vietai, kurā meitiņa parasti rotaļājas un laiku pa laikam piedāvā viņai apsēsties uz podiņa. Pavēro, kādas pazīmes norāda uz to, ka viņai vajag uz tualeti un izmanto tās. Ļauj staigāt viņai plikiņai, piemēram, vakaros, kad visi esat mājās, vai brīvdienās. Jo vairāk viņa staigās bez autiņbiksītēm, jo ātrāk iemācīsies lietot podiņu.

Paslavē par katru veiksmi

Avārijas ir neizbēgamas, bet, galu galā, tavai meitiņai viss izdosies. Obligāti nosvinat šo notikumu! Pasaki meitiņai, ka viņa ir kļuvusi par lielu meiteni, un ir jauki, ka viņa kā liela meitene kārtojas podiņā. Priecājies un viņa priecāsies kopā ar tevi, ļauj noskatīties viņai kādu jaunu multfilmu, izlasi pirms miedziņa vairāk kā vienu pasaciņu. Un tomēr atceries - par katru veiksmi nav jāizrāda pārmērīga sajūsma, jo tā var pat satraukt meitiņu.

Nenolaid rokas neveiksmes gadījumā

Tāpat kā ar citām iemaņām, jo vairāk meitiņa praktizēsies, jo labāk viņai viss izdosies. Un tu vari viņai tajā palīdzēt. Velc meitiņai brīvu apģērbu, lai viņa viegli to varētu novilkt. Ja viņai kaut kas neizdodas, nedusmojies un nesodi viņu par to. Nekas tā nekaitē podiņmācībai kā vainas sajūta par to, ka esi nokārtojies biksītēs.. Atceries, ka pat tiem bērniem, kas jau sen iemācījušies lietot podiņu, laiku pa laikam gadās pieslapināt biksītes, piemēram, kad bērns ir pārāk aizrāvies ar rotaļāšanos vai ir kas cits, kas nodarbina viņa uzmanību tajā brīdī, kad būtu jānokārtojas. Atgādini sev izmisuma brīžos, ka katrs pārmetums bērnam pagarinās jūsu podiņmācības procesa apguvi.

Autiņbiksītes uz nakti

Tiklīdz tava meitiņa būs sausa pēc diendusas, vari pieslēgties nākošajam posmam. Kad mazulīte jau labi apguvusi podiņlietas, pārbaudi, vai viņas autiņbiksītes arī pēc nakts miedziņa nav sausas. Daudzi bērniņi pusgadu pēc tam, kad ir apgūta podiņa lietošana pa dienu, pārstāj slapināt biksītēs arī diendusas laikā, un lai gan ar nakts miegu nebūs vieglāk, viss ir iespējams. Daudz kas gan ir atkarīgs arī no meitiņas urīnpūšļa un viņas spējām noturēt urīnu pūslī uz ilgāku laiku, kā arī - viss atkarīgs no tā, cik ciešā miegā meitiņa guļ.

Ja mazulīte grib pati gulēt bez autiņbiksītēm, neatsaki viņai. Ja eksperiments parāda, ka viņa vēl nav gatava atteikties no autiņbiksītēm uz nakti, tās var lietot atkal, bet meitiņu nedrīkst vainot par neveiksmi. Saki viņai, ka viņas organisms vienkārši vēl nav gatavs gulēšanai bez autiņbiksītei, bet nomierini viņu sakot, ka pavisam drīz viņa jau būs liela un varēs atkal mēģināt gulēt bez autiņbiksītēm. Kad meitiņa pamostas sausa 3-5 rītus pēc kārtas, atsakaties no autiņbiksītēm uz nakti. Uz nakti vari ierobežot arī meitiņas izdzertā šķidruma daudzumu. Seko līdzi tam, lai viņa pirms miega pasēdētu uz podiņa un nokārtotos tajā.

Māmiņu Klubs

Huggies® Pull-Ups® uzsūcošas podiņmācības biksītes ir ideāls palīgs podiņmācības apgūšanai!

20130711100041-71345.jpg

Fizioterapeites Kristīnes Stalīdzānes atbildes uz māmiņu jautājumiem par podiņmācību