10 lietas, kas jāzina par mazo zobiņu veselību

10 lietas, kas jāzina par mazo zobiņu veselību

24. Sep 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādā vecumā mazulim būtu jāsāk tīrīt zobus? Kas tie par brūnajiem pleķīšiem uz zobiem? Vai jāgriežas pie zobārsta, ja starp zobiem ir sprauga? Ieskaties zobārstes Dinas Lietuvietes-Vēveres atbildēs!

Rīgas Stradiņa Universitāte, Stomatoloģijas fakultāte

Kā zobārsts praktizē vairāk kā 6 gadus.

Veic terapeitisko zobārstniecību, estētisko plombēšanu,endodontiju, protezēšanu (izņemamas un neizņemamas konstrukcijas),t.sk.uz zobu implantiem, veic zobu ekstrakciju, strādā ar bērniem.

Vanaga zobārstniecības klīnikas speciālists

 

Kādā vecumā mazulim būtu jāsāk tīrīt zobus?

Zobi būtu jāsāk tīrīt, tikko ir izšķīlies pirmais zobs, jo tas nonāk saskarē ar barību, līdz ar to pat uz pirmā zoba var veidoties kariess. Ja sākumā ir grūti tīrīt ar zobu suku, to var darīt ar marlīti- aptin ap pirkstu marlīti un mēģina zobu noslaucīt.

Kam būtu jāpiervērš uzmanība pirmās zobu pastas sastāvā?

Tā kā mazuļi zobu pastu izspļaut nevar, svarīgi būtu, lai zobu pastā būtu maksimāli maz kaitīgo vielu ( krāsvielas, saldinātāji, parabēni, putojošās vielas- laurilsulfāts). Līdztekus būtu jāraugās, lai zobu pasta saturētu fluoru, jo fluora labvēlīgā ietekme tieši uz zobu emalju ir ZINĀTNISKI pierādīta.

Kādai jābūt mazuļa zobu birstītes formai?

Būtu jāizšķir, vai šī zobu suka ir paredzēta pašam bērnam ar ko spēlēties, masēt sev smaganas un atdarināt vecākus, vai tā ir paredzēta tieši vecākiem, kam ir jānotīra bērna zobi.

Ja tā ir paredzēta bērnam, sariņus vajag maigus, zobu birstes galviņas pamatnītei vajadzētu būt netraumējošai (piem. Silikona), kātiņš pietiekoši plats, lai ērti noturēt mazajās rociņās. Kātiņš var būt arī apļveida, jo to nevar pārāk dziļi iebāzt mutē un ir viegli noturēt.

Ja zobu birste ir paredzēta vecākiem, lai notīrītu bērna zobus, sariņi var būt arī cietāki, jo ar ļoti mīkstiem sariņiem notīrīt būs grūti. Kātiņam jābūt ļoti parocīgam, jo bērna zobus tīrīt parasti vajag ātri, un ja birste siekalās slīdēs, būs grūti darbu veikt kvalitatīvi.

Kādā vecumā bērni drīkst tīrīt ar pieaugušo zobu pastu?

Ja pusaudzim ir iznākuši visi patstāvīgie zobi (neskaitot gudrības zobu), ģimene var sākt lietot vienu kopēju zobu pastu. Tomēr būtu jāskatās, vai šī pasta nav paredzēta, piemēram, smēķētājiem, jo tad tā būs pārāk abrazīva pusaudzim. Vai tā nav īpaši smaganu ārstējošā pasta, kas satur vielas, kuras lieki pusaudzim nebūtu jālieto.

Pārsvarā to, vai tā ir bērnu, pusaudžu vai pieaugušo zobu pasta nosaka fluora daudzums pastā. Ja bērna zobārsts ir noteicis, ka bērna zobiem vajadzētu vairāk fluora, tad saskaņojot ar ārstu, pieaugušo pastu var lietot arī ātrāk.

Vai var izmantot silikona birstītes zobiņu tīrīšanai?

Zobu tīrīšanai var izmantot visas zobu sukas, ja vien viņas pilda savu galveno funkciju- notīra zobu. Ar silikona birsti aplikumu tīrīt ir grūti, tādēļ šo zobu birsti ieteicamāk izmantot smaganu masāžai zobu nākšanas laikā, kad smaganas kņud, bet īstai tīrīšanai ņemt kādu parocīgāku birsti.

Kad jāved pirmo reizi pie zobārsta?

Ja nav sūdzību un jautājumu, tad pirmo reizi pie zobārsta, kad iznākuši gandrīz visi, vai visi piena zobi- aptuveni divu gadu vecumā. Kontrolei.

Ja ir sūdzības, vai neskaidri jautājumi par tīrīšanu, par zobu nākšanu utt., tad ir jānāk ātrāk.

Uz zobiem veidojas brūni pleķīši. Vai tas ir normāli?

Nē, nav normāli, ka uz zobiem veidojas brūni pleķīši. Zobu krāsa bērniem ir balta, nevis brūna.  Tikai zobārts vai higiēnists varēs pateikt, vai pleķīsi ir problēma, kas jārisina, vai problēma ar ko jāsadzīvo, jo iemesli zobu krāsas maiņai ir daudz.

Iespējams, ka pleķi ir radušies no krāsvielas (no ēdiena, no medikamentiem utt,), un ir viegli notīrāmi, tātad nesniedzas zoba iekšienē.

Varbūt, ka brūnie pleķi jau ir kariess, kurš būtu jāārstē.

Vai jāvēršas pie zobārsta,ja starp zobiem ir sprauga?

Spraugu starp zobiem jeb diastēmu var nelabot, ja tā netraucē bērnam un vecākiem estētisku apsvērumu dēļ. Tā nav pataloģija, tā ir individuālā iezīme.

Diastēmu starp piena zobiem parasti nekoriģē, bet ir jāskatās, vai augšlūpas saitīte nav ļoti liela un plata un neiesniedzas starp priekšzobiem.  Ja tā ir bieza, tad ķirurgs to var izgriezt jau tad, kad ir piena zobi un vēl nenāk īstie zobi.

Ja šķirbu starp priekšzobiem novēro jau īstajiem zobiem, tad ir jāgriežas pie ortodonta- speciālista, kas regulē sakodienu un katrā gadījumā ārstēšana būs individuāla.

Vai bērniem labo piena zobus?

Mazulim zobus var labot, ja viņš ir spējīgs sadarboties- pietiekoši ilgi (apt. 20 min. ) mierīgi nosēdēt.

Parasti sākumā konstatē problēmu, vienojas ar vecākiem par ārstēšanas taktiku, izstāsta, parāda bērnam, ko darīs un labo.

Vecāki savu bērnu pazīst vislabāk, un ja bērns nesēž pie friziera, nevar mierīgi nosēdēt sabiedriskā transportā, tad pie zobārsta brīnums nenotiks un bērns arī nesēdēs.

Ja mazulis nevar nosēdēt un labojamo zobiņu ir daudz, tad var apsvērt iespēju labot bērnam zobus vispārējā anastēzijā.

Kas virsvairāk bojā bērna zobus, un kas palīdz uzturēt zobu veselību?

Visvairāk bērnu zobus bojā diētas kļūdas ( saldās pudeles, piens un sulas uz nakti, našķi) un vecāku neprasme vai slinkums pietiekoši notīrīt sava bērna zobus.

Zobus veselus palīdz uzturēt regulāra tīrīšana vismaz 2x dienā, regulāri higiēnista apmeklējumi un pareizi ēšanas paradumi (starp ēdienreizēm tikai veselīgus našķus!).

Uzdod jautājumus par zobiņu kopšanu,rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!