10 ieteikumi, kā radīt bērnam drošu vidi

10 ieteikumi, kā radīt bērnam drošu vidi

29. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tad, ja tavs bērniņš sācis rāpot vai staigāt, noteikti zini, cik daudz papildus uzmanības viņam jāvelta, lai pasargātu mazo no traumatisma riska. Turpinājumā daži ieteikumi, kā iekārtot dzīvojamo telpu un radīt bērniņam drošu vidi!  

Iespējams, tavam bērniņam mājās ir ierīkota atsevišķa rotaļu istaba, tomēr neskatoties uz to, bieži vien mazais daudz laika pavada arī dzīvojamajā istabā, kopā ar vecākiem. Tādēļ rūpes par drošu vidi šajā telpā noteikti atmaksāsies!

1.Lai dzīvojamajā istabā radītu mazajam drošu vidi, nepieciešams veikt vien nelielas izmaiņas mēbeļu izkārtojumā. Būtiski izvairīties novietot mēbeles tā, lai telpā veidotos tāds kā ieskrējiena ceļš. Tas bērniņu mudinās skriet un līdz ar to palielināsies arī traumatisma risks.

2.Tāpat dzīvojamajā telpā nevajadzētu atrasties galdam ar asiem stūriem vai stikla virsmu! Kritiens no dīvāna vai krēsla uz šāda galda vai tā stūriem var radīt nopietnu kaitējumu mazulīša veselībai. Daudz drošāki būs apaļi galdi un galdi ar noapaļotiem stūriem.

3.Izvairies mēbeles novietot tā, lai veidotos mazas, slēgtas vietas, kurās bērniņš varētu iesprūst.

4.Pats galvenais dzīvojamajā telpā nodrošināt tādu mēbeļu izkārtojumu, lai bērniņš nepārtraukti, visās telpas vietās būtu labi redzams! Tādēļ vislabāk radīt plašu, atvērtu un labi pārskatāmu vietu, kur bērns var droši spēlēties.

5.Lai pasargātu bērnu no sadzīviskām traumām, visiem elektrības kontaktiem jābūt aizsegtiem.

6.Savukārt televizoru vislabāk novietot speciālā plauktā ar aizveramām durtiņām, bet tad, ja tev mājās ir platekrāna televizors, tam ieteicams izvēlēties vietu pie sienas.

7.Tāpat drošā, bērnam neaizsniedzām augstumā vai skapī nepieciešams novietot citas elektroierīces, piemēram, DVD atskaņotāju, tālvadības pulti, mūzikas centru un citas.

8.Vēl noteikti jāparūpējas par to, lai visi zemāk esošie un bērniņam aizsniedzamie skapji un atvilktnes būtu slēdzamas.

9.Savukārt, lai mazais nevarētu piekļūt smalkiem, trausliem priekšmetiem vai dekoratīviem telpas elementiem, tos vēlams novietot uz augstākiem plauktiem.  

10.Tad, ja tavā mājoklī ir kāpnes, pārliecinies, lai tās būtu norobežotas ar speciālu aizslietni vai barjeru, kas pasargās mazo no nokrišanas!