"Raudināšana" - vai metode, ko izvēlēties?

"Raudināšana" - vai metode, ko izvēlēties?

08. Sep 2017, 12:19 Ievas_mamma Ievas_mamma

Nesen, runājot ar kādu mammu, aizdomājos par to, cik dažādi mēs, vecāki, izvēlamies audzināt savus bērnus.

Kad meitiņai bija 6 mēneši, radi un paziņas sāka norādīt, ka pienācis meitiņai gulēt savā gultiņā un aizmigt pašai. Ja gultiņa vēl nebija problēma, tad iemigšana patstāvīgi gan tāda bija. Ievucis gulēja vienīgi ratos pastaigas laikā, klēpī vai lielajā gultā, ja gulēju blakus.

Par to, ka tā ir “problēma” neaizdomājos, līdz uz to šādi nenorādīja citi. Tajā pašā vakarā metos “interneta dzīlēs”, lai noskaidrotu, kas citām mammām par šo tēmu sakāms. Izrādās, informācijas ir salīdzinoši maz, un lielākā daļa - par bērniņiem pēc gada vecuma. Kopumā varu izcelt 2 metodes;


• "Zūdošais krēsls" – māmiņa sēž uz krēsla pie gultiņas, tura rociņu, noglāsta galviņu. Ar katru vakaru krēsls tiek no gultiņas attālināts, līdz izzūd no mazuļa redzesloka pavisam.

• Atstāšana – bērniņš tiek ielikts gultiņā un atstāts viens. Mamma ieiet “atrādīties” un sasegt pēc piecām minūtēm. Katru reizi nogaidīšana pagarinās vēl par 5 minūtēm, līdz bērns ir aizmidzis pats.

Skaidrs ir viens – abas metodes ir smagas un ietver bērniņa asaras. Aprunājoties ar meitiņas tēti, nolēmām, ka savu bērnu šādi “nemocīsim”, tā vietā labāk pagaidīsim, līdz Ieva sasniegs vecumu, kad ar viņu varēs parunāt, izskaidrot notiekošo. Droši vien arī tad bez kāda niķa neiztikt, taču bērns vismaz saprot notiekošo un tā jēgu. Tas ir mazāk traumējoši.

Tagad meitiņai tuvojas gada jubileja. Gulēšanas paradumi nav mainījušies. Šajā laikā vairākkārtīgi esmu nosliekusies par labu stingrai pieradināšanai pie aizmigšanas savā gultiņā, taču ilgāk par 20 minūtēm izturēt nespēju, turklāt Ieva ir noraudājusies līdz histērijai – nākas mierināt vēl ilgi pēc tam, kad esmu paņēmusi klēpī. Tad raudam mēs abas, un es nemitīgi atvainojos...

Viena šāda reize sekoja pēc raksta žurnālā “Mans Mazais”, kurā bija izklāstītas skarbās midzināšanas priekšrocības. Taču jau nākamajā žurnālā kāda psihoterapeite nāca klajā ar pretējas idejas rakstu – par to, ka šāda midzināšana bērniņam ir traumatiska. Bērns raud, jo vēlas vecāku tuvumu, un to viņam nevar liegt. Turklāt aizmigšana nenozīmē, ka bērns ir mierīgi iemidzis – tā ir ķermeņa aizsargreakcija uz paaugstināta stresa apstākļiem. Pēc šī raksta sev skaļi pateicu – vairs nekāda stresa bērnam un man!

Tas mums gluži vienkārši neder. Es neesmu tik emocionāli izturīga, taču priecājos par mammām, kuras ir izturējušas šo posmu un var teikt – mans bērns aizmieg pats! Jā, mammas ikdiena noteikti kļūst daudzkārt vieglāka, arī pašam bērniņam šīs “mocības” vēlāk atmaksājas, jo nav jāmiegojas un jāīd, gaidot, kamēr mamma iemidzinās. Es piekrītu, ka tas ir tā vērts un nenosodu mammas, kuras izvēlējušās tieši šādu ceļu. Turklāt, ja mammai ir vairāki mazi bērni, ir diezgan nereāli visus “apčubināt”.

Māmiņa, ar kuru runāju, piekopa tieši šādu metodi. Jāatzīst, ka jutos nedaudz vainīga un nolaidīga, kad nācās teikt – jā, es vēl arvien meitiņu midzinu pati… Šķita, ka tā ir “problēma”, kuru neesmu pacentusies atrisināt. Taču es zinu, ka tas, kas “strādā” vienam, otram “nestrādā”.

Tāpat var runāt par raudināšanu, kad piemeklējis niķis. Ko mēs darām – ieliekam otrā istabā gultiņā un atstājam, lai “izbļaujas”, vai tomēr cenšamies saprast, kur ir problēma?

Raudāšana ir laba un vajadzīga lieta, kas atbrīvo no uzkrāta stresa, taču, manuprāt, ir šaura robeža starp audzināšanu un vienaldzību. Varbūt bērniņam vajag tik vien, lai brīdī, kad viņš klāsta savu sāpīti, mamma ir klātesoša?...

Taču - es ticu, ka katra māmiņa rīkojas mīlestības vadīta, un bērna audzināšanai nav nepareizu metožu. Katrs izdara savu izvēli. Man ir paveicies, ka meitiņas tētis ir ar mani vienisprātis. Un tas ir pats svarīgākais – vienotība ģimenē, audzinot mazuli. :)


Kāds ir Jūsu viedoklis par bērniņa “raudināšanu”?

Mar_Mar Mar_Mar 10. Sep 2017, 15:50

Toreiz izlasot rakstu Mans Mazais likās, ka nu tas ir ļoti briesmīgs veids, kā midzināt mazo, pēc kāda laika palasot rakstus tepat forumā tas vairs tik briesmīgi nelikās, tad arī mana mazā kļuva mazliet lielāka. Viņa, ja grib gulēt bļaus arī rokās, izejot ārā bļaus arī ratos, visa gulēšana sākas ar lielu bļaušanu bieži vien. Tad nu saņēmos un pamēģināju arī pēc šis metodes, nu raudāja tāpat kā rokās, kad midzināju, bet likās, ka vairs ne tik ilgi, Gulēt neesmu pati iemācījusi, jo parasti skatos vai bļauj, jo grib gulēt - tad gan varu ļaut aizmigt pašai, bet, ja jau jūtu, ka aiziet trakāk, tad uz rokām tāpat vai beigās pie krūts.
Mana motivācija šo te visu pamēģināt bija lielās muguras sāpes, jo sākumā viņa bija izteikti roku bēbis un arī ņēmu pa rokām, tad ar katru mēnesi svars ļoti labi pieauga un tas arī man kļūst par grūtu, tad esmu šo piekopusi vien pāris reizes, 6 mēnešos 9kg nemaz viegli nav vairākas minūtes pa rokām ucināt. Bet tās ir tikai dažas reizes, kad tiešam nevaru un saprotu vai nu viņa raud tāpat man rokās, ratos vai gultā, bet beigās iemieg tāpat - jāsaka, ka tas ir tikai uz pusdienas laiku. Vakarā viņa man iemieg pie krūts, par laimi tur problēmas nav bijušas, nezinu kā var būt vēlāk.
Kas attiecas uz to pašu pusdienas laiku, kad parasti mocos, lai viņa iemigtu, vienreiz aizvedu pie mammas, kad vajadzēja pie friziera aiziet un tad mana mazā esot pati lielajā gultā sākusi kūņoties uz miedziņu, mamma ietina viņu pledā un viņa uzreiz aizmiga - pabrīnījos pat, laikam viņa zin, ka teātri var spēlēt sencīšiem.
Tomēr mans secinājums ir, ka pašiem vecākiem ir tam jānobriest, es pirmo reizīti nesen mēģināju pamēģināt, jo sapratu, ka viņa raudās man vienalga, bet galvenais neļāvu pārbļauties. Nezinu kā tālāk būs, jo tagad ir sava reize, kad uznāk miedziņš viņā pierāpo man klāt es sēžot paņemu viņu rokās un viņa aši aizmieg - tas ir vispār vislabākais, bet saprotu, ka ne vienmēr tas tā ir.

zacc zacc 09. Sep 2017, 15:03

Jā, es arī savulaik nezināju, ka tā ir problēma un ka vispār bērnam jāmāca pašam aizmigt. Joprojām neuzskatu, ka tas ir obligāti jādara. Mana pieredze tāda, ka mani bērni, kas ar mani ilgi miga tikai pie krūts, gulēja blakus, ēda krūti arī pa nakti, šā vai tā izveidojas par pilnīgi normāliem gulētājiem, kurus ap gada vecumu vai pat pirms tam aizmidzināt var arī kāds cits itin viegli - ja ne pirmajā pieskatīšanas reizē, tad trešajā gan. Pusotrgadnieks tagad, ko mājās vienmēr midzinu un pa nakti ņemu blakus (joprojām ēd no krūts), bērnudārzā gulēt aizgāja trešajā dienā bez problēmām. Tā ka BĒRNA labad nekas tur nav jāmāca. Vecāku ērtības dēļ - jā, varbūt. Varu saprast, ka arī tas var būt nepieciešams - ja ir pilnīgs pārgurums un pagurums, tad saprotu, ka visādas metodes der.
Man vienīgais iebildums ir pret to, ka bieži vien tiek uzsvērts, ka tieši bērnam būs baigi kruta, ka viņu iemācīs aizmigt, nesaucot nevienu (piem., tas bernuarsts.lv šito raksta) - vot tam gan es nemūžam nepiekritīšu.

mamma88 mamma88 08. Sep 2017, 21:03

Mazak citi jaklausad,bet jadara ka pati juti

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 08. Sep 2017, 13:40

Mums tas pats - mazais bez aizmidzināšanas pats neaizmieg, bet kaut kā citi to uztver kā problēmu, es atkal to tā neuztveru, jo tajā laikā arī veltu laiku sev, kad mazais guļ, es palasu vai parakstu (tas mani uzlādē), daru to, kas patīk 😀 vīrs mani atbalsta un viņam arī tas netraucē 😀 kad būs gatavs, tad arī pats aizmigs - kā Sofix jau minēja - šis posms jāu nebūs mūžīgs 😀
Par raudināšanu - esmu dzirdējusi par šo metodi, bet speciāli nepiekopju tādu, ja redzu, ka dēliņš grib paraudāt, neskrienu klāt, ja viņš atnāk pie manis, tad nemūku projām, bet paņemu klēpītī, uzklausu, samīļoju, viņš paraud kādu brītiņu un tad ir priecīgs 😀 bet tas nav bieži tā - labi, ja reizi nedēļā 😀