Zīdīt ar krūti vai barot ar pudelīti? Tu vari kombinēt abus!

Zīdīt ar krūti vai barot ar pudelīti? Tu vari kombinēt abus!

16. Jun 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs visi zinām, ka māmiņas piens ir vislabākais mazulim, taču daudzas mammas uzskata, ka laba izvēle ir arī mazuļa barošana ar pudelīti. Rakstā uzzini, kā apvienot abus, lai mazulis saņemtu vislabāko, kas tam nepieciešams veselīgam dzīves sākumam.

Pudelīte vai māmiņas krūts? Tas ir jautājums, uz kuru atbildi varēsi rast vien tad, kad bērniņš būs nācis pasaulē. Katrs mazulis ir unikāls un attīstās savā tempā, tāpēc nav nekā slikta, ja mamma zīda mazulīti ar krūti vai arī izvēlas priekšroku dot barošanai ar pudelīti. Galu galā, tev ir iespēja apvienot arī abus barošanas veidus.

Mātes piena priekšrocības

Sen zināmo principu, ka māmiņas piens mazulim ir vislabākais, kā jaunā māmiņa dzirdēsi gana bieži. Un ne velti, jo daba ir parūpējusies par to, lai ar mammas pienu mazulis uzņemtu tam visas nepieciešamās uzturvielas, kas ir svarīgas bērna imunitātei, veselībai un attīstībai. 

Māmiņas piens satur visas nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus, kas mazulim nepieciešami dzīves pirmajos sešos mēnešos.

Pierādīts, ka mammas piens sniedz arī ilgtermiņa ieguvumus, jo samazina iespējamību bērnam vēlāk saslimt ar 2. tipa cukura diabētu, tāpat arī mazina aptaukošanās riskus. Jānorāda, ka krūts barošana sniedz ieguvumus ne tikai mazulim, bet arī pašai māmiņai. Pētījumi apliecina, ka mazuļa zīdīšana samazina krūts un olnīcu vēža riskus, osteoporozes, sirds un asinsvadu saslimšanas riskus. Jo ilgāk māmiņa baro bērniņu ar krūti, jo lielāks ieguvums no tā abiem.

Protams, ir reizes, kad mamma nevar barot savu mazuli. Šādos gadījumos risinājums ir pudelīte, ar kuru mazulis var turpināt ēst māmiņas pienu. Šim nolūkam svarīgi izveidot piena banku, kas mazuli nodrošinās ar māmiņas pienu, savukārt pašai mammai sniegs lielāku brīvību. Daudzas mammas atzinušas, ka tas ļāvis viņām ātrāk atgriezties darbā, kā arī naktīs labāk izgulēties, jo par mazuļa ēdienreizēm naktī var parūpēties tētis, tā sniedzot sievietei nedaudz atelpas.

Izvēlies ērtāko piena pumpīti

Piena bankas izveide nav nekas sarežģīts. Tev nepieciešams vien piena pumpītis un nedaudz prakses.  Neatkarīgi no tā, vai izvēlēsies manuālo vai arī elektrisko pumpi, tas ļaus tev sekmīgi izveidot piena banku, lai mazulim nodrošinātu pienu arī brīžos, kad nevari atrasties blakus.

Izvēlies piena pumpīti, kas tev šķiet ērtākais un parocīgākais, un ļauj atslaukt vairāk piena. Ja plāno krūts zīdīšanu aizvietot ar mazuļa barošanu ar pudelīti, izvēlies pudelīti, kurai ir krūšu formai līdzīgāks knupis, jo tas atvieglos mazulim zīšanas procesu.

Mātes piens mazulim nodrošina vislabāko, savukārt, apvienojot zīdīšanu ar barošanu no pudelītes, tā būs ideāla recepte, kā veiksmīgi bērniņu barot ar mammas pienu pēc iespējas ilgāk.

PADOMI, KĀ IZVEIDOT MĀTES PIENA BANKU

Kā izvēlēties piemērotāko pudelīti?

Ja esi nolēmusi apvienot zīdīšanu ar mazuļa barošanu no pudelītes, kā to labāk uzsākt?

Pareizā pudelīte ir jau pirmā panākuma atslēga. Tā kā tavs mazulis ir pieradis pie zīšanas, izvēlies pudelīti, kurai ir plats krūšu formas knupītis, kas mazulim ļaus vieglāk pārslēgties.

Ieteicams sākt ar lēnas plūsmas knupīti, kas nodrošinās, ka jaundzimušais līdz brīdim, kad būs pieradis pie pudelītes, neuzņems pārāk daudz piena. Izmantojot pudelīti ar pretkoliku knupīti, tu parūpēsies, lai ēšanas laikā bērniņš neuzņemtu pārāk daudz gaisa.

Kad izvēlēta īstā pudelīte, svarīgi ņemt vērā arī dažus barošanas knifiņus. Galvenā atšķirība no krūts zīšanas, ir, ka mazulim jāatrodas nevis guļus, bet gan drīzāk vertikālā pozīcijā, jo tas veicinās piena plūsmu, kā arī tev ļaus izveidot ar bērniņu acu kontaktu. Maltītes vidū ieteicams pamainīt puses, lai mazulīša kakls attīstītos simetriski, kā arī jāatceras – barošanas laikā masē mazulīša muguriņu, jo tas veicinās atraudziņu. 

Lai arī kāds teiks, ka nekas nav intīmāks par mazuļa barošanu ar krūti, zini, ka arī barošana no pudelītes var sniegt daudz tuvības brīžu ar bērniņu. Lielisks veids, kā par to parūpēties, ir āda – āda kontakta veidošana. Tāpat arī svarīgi barošanas laikā smaidīt un sarunāties ar bērniņu, jo tas viņam palīdzēs asociēt laimes sajūtu ar tavu balsi.

 

Kā redzi, pārslēgšanās no zīdīšanas ar krūti uz barošanu ar pudelīti nav tik sarežģīta, kā varētu šķist. Atliek vien izvēlēties pareizo pudelīti, tehniku un tas jums sniegs jaunu pieredzi.