6 ieteikumi, kas jāzina par jaundzimušā miedziņu

6 ieteikumi, kas jāzina par jaundzimušā miedziņu

28. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar katru dienu arvien vairāk mums patīk vērot to kā aug mūus mazulītis – tas notiek ik dienu, ik nedēļu, ik mēnesi. Mūsu stāstā ir laiks mazulīša dzīves vienpadsitajai nedēļai, uzzināsim, kas ar mazo Katrīnu un citiem viņa svecuma bērniņiem notiek šajā laikā.

Konsultē Elita Svareniece, Neonatoloģijas māsu apvienības prezidente, sertificēta bērnu māsa. 

Kas notiek jaundzimušā 12.dzīves nedēļā?

Bērniņa vienpadsmitā dzīves nedēļa ir tas brīdis, kad atkal notiek izmaiņas viņa attīstībā, mazulis sāk vairāk pamanīt to, kas notiek viņam apkārt, tāpēc bērniņš var būt raudulīgāks, arī miedziņš var nebūt vairs tik salds un mierīgs. Un tieši miedziņš ir tas, kas nereti mūs māmiņas satrauc teju visvairāk.

Lai mazuļa attīstība noritētu mierīgi un veselīgi, bērniņam ir nepieciešamas trīs pamatlietas – māmiņas piens vai piena maisījums, kas to aizstāj, proti, mazuļa puncītim ir jābūt pilnam, pastaigas svaigā gaisā un pilnvērtīgs miegs.

No dzimšanas līdz pus gada vecumam bērniņam nepieciešamas vidēji 14 miega stundas diennaktī, lai viņš būtu izčučējies, pirmajā dzīves mēnesī tās var būt pat 20 stundas. Protams, mazuļi ir atšķirīgi, tāpēc ir iespējams, ka kādam bērniņam pietiks ar nedaudz mazāku miega stundu skaitu, savukārt vēl kādam bēbītim, būs vajadzīgs ilgāks laiks labam miedziņam.

Tomēr ir mazuļi, kuri īsti nevēlas čučēt diendusiņas, tāpēc mēs varam izmantot dažādas viltībiņas, lai bēbītis tomēr baudītu saldo miedziņu.

Parūpējies par savu pašsajūtu

Ir dažādi iemesli, kāpēc bērniņa miedziņš varētu būt traucēts. Viens no iemesliem var būt māmiņas pašsajūta. "Jāsaprot, ka viss, ko pārdzīvo sieviete, ko izjūt, caur pienu nonāk pie bērna,"atklāj Elita Svareniece, Neonatoloģijas māsu apvienības prezidente, sertificēta bērnu māsa."Ja sieviete raud pa dienu, bērns raud pa nakti."

Seko jaundzimušā bioloģiskajam ritmam 

Vēl mazulītim varētu būt traucēts miedziņš, ja mēs nesekojam līdzi mazulīša bioloģiskajam diennakts ritmam. Vēlams ieklausīties bērniņa vēlmēs, jo ja mēs mazulim dienas laikā radīsim pārāk daudz kairinājumu – ciemiņi, došanās cilvēkos vai citas aktīvas nodarbes, bēbītis var kļūt ļoti satraukts un par mierīgu miedziņu nemaz nevēlēsies domāt.

Lai cik pretrunīgi tas nebūtu, taču mazulim, kuram mēs nebūsim devuši iespēju iemigt tad, kad viņš to vēlējās, būs vēl lielākas grūtības iemigt aiz lielā pārguruma un mums iespējams nāksies piedzīvot garas un grūtas stundas, mierinot savu bērniņu.

Iekārto atbilstošu guļamistabu 

Vēl viens mazuļa laba miedziņa noslēpums ir atblstoša guļamistabas gaisa temperatūra, bērniņam var būt grūtības iemigt, ja mājās ir pārāk silts un sauss gaiss. Tāpēc vēlams telpu, kurā mazulis bauda miedziņu, bieži vēdināt, jā, arī tad, ja aiz loga sals un aukstums.

Analīzē savas ģimenes dienas ritmu 

Mūsu mazuļu miedziņu var ietekmēt arī ģimenes dienas ritms. Ja esam pieraduši vēlu vakaros palikt nomodā, darbojoties pa māju un no rītiem ilgi gulēt, arī bērniņš var pierast pie šāda ritma un vakaros būt ilgi nomodā. 

Tāpat, pavadot daudz laika miedziņā dienas laikā, mazulim diena ar nakti var samainītes vietām. Tas visbiežāk var notikt pastaigu laikā.

Sertificēta bērnu māsa ir novērojusi, ka mammas tādas, kas ir tik apzinīgas un iet ārā uz vairākām stundām vairākas reizes dienā, rezultātā mazulītis ir nogulējis ap 8 stundām, kas maina visu režīmu. 

Ja reiz tā ir noticis, vēlams pārskatīt savu dienas ritmu un censties diendusiņu ilgumu mazulim pakāpeniski saīsināt, jo vienpadsmit nedēļu vecumā bēbītim jau vajadzētu dienas laikā būt vairāk nomodā, lai iepazītu pasauli. Visbiežāk nepieciešamas 3 līdz 5 diennaktis, lai mazulīša diennakts ritms atkal nostabilizētos.

Pielāgojies mazulim nakts laikā 

Arī vienpadsmit nedēļu vecumā mazulis mostas naktīs, lai paēstu. Nakts ēdienreizēm vēl ilgi būs liela nozīme mazuļa dzīvē, jo bēbīša puncis vēl nav tiks liels, lai varētu vakarā pieēsties tik daudz, lai pietiktu visai naktij. Taču, ja mazulis ir gatavs gulēt arī visu nakti, tad ar krūti barotam bērniņam ir jāļauj to darīt, jo reti kad bēbītis būs gatavs saldi čūcēt, ja mazais puncītis būs tukš.

Bērna miedziņam ir vairākas fāzes – dziļais jeb lēnais miegs un sapņu jeb ātrais miegs. Bērniņi naktī mostas tieši ātrajā miegā, savukārt dziļajā miegā visi fizioloģiskie procesi kļūst lēnāki – elpošana un sirdsdarbība palēninās, muskuļu tonuss un asinsspiediens pazeminās.

Miegs ir liels dārgums!

Tāpat bērniņi redz sapņus, patiesībā viņi pusi no laika, kuru pavada miegā, sapņo. Pētnieki un psihologi ir atklājuši, ka bērni redz laimigākus sapņus, nekā pieaugušie, tie ir pilni gaišu emociju. Miegs patiesi mazulim ir liels dārgums, jo tā laikā bēbīša organismā notiek spēka atkjaunošanās, miedziņā vairāk izdalās augšanas hormons.

Tā kā bēbīši var būt tik ļoti atšķirīgi, ir vērtīgi atcerēties, ka mans mazulis ir unikāls, tāpēc to salīdiznāt ar citiem bērniem, nevajadzētu. Iespējams draudzenes bērniņš saldi čuč visu nakti, savukārt mums jāmostas ik pēc pāris stundām. Svarīgi atcerēties, ka bērniņi piedzimst ar dažādiem temperamentiem, kas liek viņiem būt atšķirīgiem. Noteikti pienāks arī tādas naktis, kad mūsu bērniņš saldi gulēs un ļaus to darīt arī mums, tomēr tas jau būs cits stāsts. Taču līdz tam brīdim baudīsim to, ka mūsu mazulis ir vēl tik mazs, baudīsim to, ka mēs viņam esam tik ļoti vajadzīgas. Lai mierīgas mums naktis, mīļās māmiņas un tēti.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā