SABĪNE: Attīstām jaundzimušā dzirdi

SABĪNE: Attīstām jaundzimušā dzirdi

23. Jan 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sveikas, dārgās māmiņas.

Daudzas portāla lasītājas zina, ka esmu ne tikai laimīga divu bērnu māmiņa, bet arī pirmsskolas pedagogs, un īpaši mīlu strādāt ar agrīnā vecuma bērniem - līdz 3 gadu vecumam.

20140113110039-88679.jpg

Savā praksē es vairāk esmu tikusies ar mazuļiem vecumā no 8 mēnešiem, ļaujot par mazuļa intelektuālo attīstību līdz šim vecumam rūpēties bērna mīļajai māmiņai. Fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne mazuļu attīstības (līdz gada vecumam) lekcijā uzsvēra, ka līdz mazulis vēl nav sācis sēdēt, viņu nevajadzētu noslogot intelektuāli. Bet ko mēs izprotam ar intelektuālo slodzi - Domana kartītes vai māmiņas dziesmas un klasisko mūziku?

Rūpējoties par bērniņu, mēs neapzināti palīdzam attīstīt viņa dzirdi un runu, liekot viņa dzīves pašus pamatus. Tāpēc, laiku pa laikam es rakstīšu īsas piezīmes - ieteikumus māmiņām par to, kā attīstīt pavisam mazus bērniņus līdz 3 mēnešu vecumam. Tā man pašai būs pilnīgi jauna pedagoģiskā pieredze, un mans izmēģinājuma trusītis būs mana meitiņa, kam šodien ir jau 5 nedēļas.

20140113110136-48747.jpg

Apmēram 4-6 nedēļas no dzimšanas mamma pierod pie mazuļa. Mamma mācās saprast savu mazuli, jo vienīgais veids, kā pateikt, ko viņš vēlas, ir raudāšana. Un raudāt mazulis var ar atšķirīgu intonāciju, rādot, ko tieši viņš ir gribējis konkrētajā brīdī. Sasniedzot 1,5 mēnešu vecumu mamma jau samērā pārliecinoši tiek galā ar savu bērniņu. Ēdināšanas jautājumi parasti ap šo laiku jau ir nokārtojušies. Mazulim parādās kaut kas līdzīgs režīmam - vērojot mazuli, mamma pamana, ka viņam ir savs dzīves ritms, kuram pieaugušie parasti pakļaujas.

Un tāpat šajā vecumā mazuļi sāk fiksēt skatienu uz mammas seju un smaida. Tieši šajā attīstības stadijā esam mēs ar manu meitiņu Aminu. Jau nedēļu viņa mūs priecē ar savu pirmo, tik ļoti aizkustinošo, bezoobu smaidiņu. Skatās mums acīs, pēta tuvinieku sejas, bet īpaši labi viņa reaģē uz balsīm - uz manu balsi un uz vecākā brāļa balsi, atbildot ar smaidiņiem. Un tas ir jau pirmais solis komunikācijā.

Un tātad, attīstām jaundzimušā DZIRDI.

Dzemdību iestādē visiem bērniņiem ar speciālu aparātiņu pārbauda dzirdi, tā, ka ja jums nekas slikts nav teikts, varat būt droši, jūsu mazulis jūs dzird. Pat, ja mazulis nepagriež galviņu uz skaņas avota pusi, tas vēl nenorāda ne uz ko šajā maigajā vecumā. Ja bērniņš dzird skaļus trokšņus, asas skaņas, viņš vai nu pieklust, vai nu aktivizējas. Ja paiesiet malā no mazuļa, tā, lai viņš jūs neredzētu un skaļi sasitīsiet plaukstas, viņš parasti reaģēs uz šo skaņu.

Maziem bērniem patīk augstas balsis. Tāpēc, sarunājoties ar bērniņiem, mammas dažkārt pat nepamana, kā mainās viņu balss un bals intonācija. Te būs viens piemērs, kā var runāt, un kā nevajadzētu to darīt.

NEDRĪKST –  - Ai, ai, ai, kādas mums gasīgas locinas, ai manu die (mamma parāda nepareizu skaņu izrunu, un nākotnē bērnam var būt problēmas ar runu._

DRĪKST Kas mums te tāds garšīgs? Paskaties, uz mani, saki - SVEIKI, es esmu tava MAMMA!. Mainām balss intonāciju, padarot to augstāku, iztaiktāku, pievēršam sev mazuļa uzmanību, atdarinām bērniņa radītās skaņas, skaidri izrunājam vārdus)

20140113110257-29181.jpg

Tāpat arī varam runāt par māmiņas balsi, un te nedrīkst aizmirst par šūpuļdziesmām, kas ir neaizmirstams bērnības pavadonis. Tieši šūpuļdziesmas veido mazulim psiholoģiskās pasargātības sajūtu, pateicoties tam, ka tiek dziedāti dzejolīši, mierīgā balsī.

Ar šūpuļdziesmu palīdzību bērniņš apgūst dzimto valodu, iepazīstas ar apkārt esošiem priekšmetiem, tiek pie pirmajām zināšanām.

Savai mazajai meitiņai, tāpat kā vecākajam dēlam, es turpinu dziedāt lācenes šūpuļdziesmu, ko iedziedāju grūtniecības laikā Anteks studijā, pateicoties Māmiņu Klubam.

Aminai šī dziesma ir vēl jo vairāk simboliska, jo mājās viņu iesaucām par Lācīti, tāpēc, ka viņa, kad ir neapmierināta, izdara tādas skaņas, kas atgādina lācīša rūkšanu. Nu un ārējā līdzība ar mazu, baltu lācīti - tieši kā Umka no jaukās multenītes. Vēl viņai divi dažādi cilvēki uzdāvināja sildītāju balta lācīša formā un mīksto mantiņu - baltu lācīti. Un vecmāmiņa uzdāvināja baltu cepurīti ar lāča austiņām. Tāds lūk, ir mūsu aizkustinošais stāsts.

20140113110413-97156.jpg

Neskaitot šo šūpuļdziesmu, man ļoti iepatikusies M. J. Ļermontova dziesmiņa, ko es dziedu krievu valodā ar šādu tekstu.

Спи, младенец мой прекрасный,

Баюшки- баю.

Тихо смотрит месяц ясный,

В колыбель твою.

Стану сказывать я сказки,

Песенку спою,

Ты ж дремли, закрывши глазки,

Баюшки- баю.

Bet pilnā versija ir daudz garāka, un virāk adresēta dēlam. Noklusīties to var šeit, jāklausās no otrās minūtes.

Dzirdes attīstībai, un liekot arī nākotnes pamatus mazuļa muzikālajai gaumei, bērniņam var ļaut klausīties klasisko mūziku. Īpaši mums patīk Mocarts bērniem, kur klasika pakārtota pašu mazāko vajadzībām.

Pie šādas mūzikas mana meitiņa aizmieg, pie tam, jau kopš laika, kad mitinājās manā puncītī. Saka, ka Mocarta mūzika labvēlīgi ietekmē mazuļa smadzeņu attīstību, te gan es nekādus secinājumus nesteidzu izdarīt, dzīvosim un tad jau redzēsim, kāda būs meitiņa.

20140113110504-95383.jpg

Nu, un protams, tradicionāli pieņemts uzskatīt, ka bērniņa dzirdi attīsta grabulīši. Te gan jāatceras, ka jaundzimušajam mēs rociņā neliekam grabulīti - viņš nespēj iebilst, un baidās, un pie gultiņas muzikālās rotaļlietas nekarinam, jo tās bojā actiņas, un ne vienmēr to skaņa ir kvalitatīva. Es to neesmu pati izdomājusi, to uzsver arī Māmiņu Kluba speciālistu, kuru viedoklim es piekrītu.

Kristīnes Stalīdzānes rakstu var izlasīt ŠEIT  - krievu valodā.

Bet savai meitiņai es notamborēju zaķīti - grabulīti, kuras viducī ieliku kinder oliņu, kurā sabērti rīsi. Skaņa izdevās ļoti maiga, klusa un tā nebiedē bērniņu.

20140113110558-87804.jpg

Pirmo reizi es šo grabulīti meitiņai parādīju tad, kad viņai bija mēnesis, turēja savā rociņā apmēram 20cm attālumā no actiņām. Es pievērsu meitiņas uzmanību grabulītim, viņa fiksēja skatienu, un es to pagrabināju klusītēm, dziedot Žeļeznovu dziesmiņu, virzīju grabulīti no vienas puses uz otru, lai meitiņa mācītos sekot ar actiņām skaņas avotam.

Šādu grabulīša dziesmiņu viņai dziedu –

Погремушка, погремушка,

Музкальная игрушка,

Хочешь сразу две возьми,

И греми, греми, греми,

Спрячь, за спину погремушку,

Отдохнут от шума ушки,

На соседку погляди,

И тихонько посиди.

Šajā rotaļā esam iesaistījuši arī vecāko brāli, nomainot vārdu kaimiņiene uz Maksītis. Abi ar rotaļu ir apmierināti.

Te pati dziesmiņa –

Variācija par šo tēmu mūsu nodarbībās–

Šodien tas arī viss.

Kā jūs attīstat mazuļa dzirdi?

Gaidiet vēl jaunas idejas, rakstus, padomus par jaundzimušo attīstību.

Jūsu Sabīne

Pirmsskolas pedagogs,

Maksimiliāna un Aminas mamma

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg

Huggies® Newborn ZIEMAS loterija! Piedalies un laimē jaundzimušā apģērbu komplektu!