Psihoterapeite: pieskārieni ir mīlestības valoda

Psihoterapeite: pieskārieni ir mīlestības valoda

22. Jan 2014, 12:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No brīža, kad uzzinām, ka mūsos aug jauna dzīvība, mums ir iespēja sniegt gaidāmajam bērniņam visu savu mīlestību. Vēl māmiņas puncī esot, mazulis sajūt to, ka mēs viņam pieskaramies, glāstot savu vēderu, visbiežāk bērniņš atbild uz šīm sajūtām ar maigām kustībām. Ne velti tikko dzimušu bērniņu māmiņai uzliek uz punča, tā ir mūsu pirmā iespēja atklāt mazulītim, cik ļoti mēs viņu gaidījām.

Konsultē RSU Psihosomatikas klīnikas ārste psihoterapeite Dr. Dace Jubase.

Izrādās, āda ir pirmā no maņu orgāniem, kas bērnam attīstās, un tikai pēc kāda laika notiek dzirdes, redzes, ožas attīstība. Kāpēc pieskārieni ir tik svarīgi? Īsumā- jo āda ir vislielākais maņu organs un bērniņš apkārtējo vidi uztver ar ādu.

Bērns atpazīst māmiņas rokas, māmiņas glāstus, mūsu siltums palīdz bērniņam iemigt, tas palīdz nomierināties un aizmirst pārdzīvojumus. Piekļaujot bērniņu cieši sev klāt, mēs dodam mazulītim iespēju justies pasargātam.

Mūsu pieskārieni ir tā ciešā saitīte starp bērniņu un māmiņu, kas palīdz bērnam dzīvot. Bez pieskārieniem mēs jūtamies nemīlēti. Ir atklāts, ka māmiņai pieskaroties bērnam, starp māmiņas roku un bērna ādu veidojas īpašs enerģijas lauks, kurā atjaunojas dzīvība, enerģija brīvi plūst – māmiņas pieskārieni dziedē.

Tāpat ir pierādīts, ka apskāvieni stiprina organisma imunitāti un paaugstina hemoglobīna līmeni asinīs.

Ārste- psihoterapeite Dr.Dace Jubase atklāj, ko var pastāstīt kontakts āda-āda: “Pieskaroties cilvēks, tai skaitā bērns, sajūt ne tikai pieskārienu,bet arī to,kāda ir pati roka- silta, sausa, mitra, saspringta, maiga.. Šādā komunikācijas veidā- pieskaroties otram, bērns spēj iztulkot māmiņas vai otra cilvēka sajūtas. Tas savukārt ir saistīts ar mūsu nervu sistēmu, jo, piemēram, maigs, glāstošs pieskāriens aktivizē parasimptātisko nervu sistēmu, kas ir relaksējoši un nomierinoši.” 

Mums – māmiņām ir lieliska iespēja izrādīt savu maigumu un mīlestību ik dienas, jo mēs esam tās, kas pavada ar bērniņu kopā katru dienu un nakti teju gada garumā.

Mums jāvēlas veltīt bērnam savu uzmanību un nav labāka brīža par to kā tad, kad mainām mazulītim autiņbiksītes. Mēs to darām lēni un nesteidzoties – izbaudot katru glāstu, kuru dāvājam savam bērniņam, katru smaidu, kuru veltām un saņemam pretī. Šis ir tas maiguma pilnais mirklis. Tāpēc svarīgi, lai arī autiņbiksītes būtu maigas un mīkstas, ērtas un patīkamas trauslajai bērna ādiņai, lai tās sargātu viņa mieru un labsajūtu, lai tās ir kā mūsu pieskārienu turpinājums.

“Mīlestība plūst caur pieskārieniem. Mamma vai tētis var no rīta līdz vakaram stāstīt, cik viņš ļoti mīl bērnu, neizrādot šo mīlestību ar fizisku kontaktu, tie būs tikai tukši vārdi,” pieskārienu nozīmīgumu atklāt psihoterapeite. “Turklāt bērni, kuri bērnībā saņēmuši par pieskārienu un fizisko kontaktu no vecākiem, var baidīties un nespēt veidot intīmas partnerattiecības, jo ir pieraduši pie distances attiecībās.”

Par maz pieskārienu- slimību risks

Neviens bērniņš nepiedzimst ar nepatiku pret pieskārieniem, tāpēc svarīgi zināt, ka pieskārienu trūkums var būt par iemeslu dažādām saslimšanām.

To apstiprina arī psihoterapeite, minot, ka ir tādas saslimšanas, kas ir saistītas ar to, ka bērnam bijis pārāk maz fiziskā kontakta: “Tās var būt ādas slimības: dermatitis, atopiskais dermatīts, gremošanas trakta traucējumi un vēdera sāpes, bronhiālā astma. Kopumā jāsaka, ka psihoemocionālie simptomi spēlē visai lielu lomu.”

Ne tikai mūsu pieskārieni bērnam ir tie, kas runā par mīlestību. Lai bērns spētu izprast pasauli, viņam jāsajūt tuvas un siltas attiecības starp vecākiem.

Ne vienmēr mūsu pieskārieni ir maigi un mīlestības pilni, jo mums piemīt plaša emociju gamma un reizēm mēs varam bērnu dusmās sagrābt aiz rokas, sapurināt, pat iesist.

Šādās reizēs der atcerēties, ka bērns neizprot iemelsu, kāpēc tā notiek, mazais saprot, ka mamma ir dusmīga un pret viņu izturas agresīvi. Arī reizēs, kad bērns ir dusmīgs un pret mammu vai tēti vēršas ar agresiju iesitot, noteikti nevajadzētu mazajam sist pretī, jo bērns nespēj uztvert cēloņu un seku sakarību, arī šo viņš tulko kā apzinātu agresiju, kas vērsta pret viņu.

Tāpēc mīlestība ir labākā valoda, kurā sarunāties, tai nav nepieciešami vārdi, sajūtas un pieskārieni ļauj bērniem sadzirdēt to, ko vēlamies viņam pavēstīt – bērni mūs sapratīs, mums tikai tas jāvēlas.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg

Huggies® Newborn ZIEMAS loterija! Piedalies un laimē jaundzimušā apģērbu komplektu!