Kāpēc mans bērniņš krāc? Biežākie iemesli

Kāpēc mans bērniņš krāc? Biežākie iemesli

09. May 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunie vecāki mēģina savu mazulīti neatstāt ne mirkli vienu, pat tad, kad mazais saldi guļ. Iespējams, kādā no šādām reizēm piefiksēsi, ka tavs mazais eņģelītis krāc. Kāpēc tā?

Pirmajās dienās pēc bērniņa nākšanas pasaulē tu ar lielu uzmanību vēro katru bērniņa kustību un uzraugi visas darbības – cik daudz mazais gulējis, cik aktīvi un bieži ēdis. Tāpēc pavisam saprotams, ka moments, kad piefiksē, ka mazulītis krāc, var izraisīt mazu paniku.

Jānorāda, ka vairumā gadījumu mazulis sapnī krāc pavisam nekaitīgu un dabīgu iemeslu dēļ. Mēs esam apkopojuši biežākos iemeslus, kāpēc mazulīši miega laikā krāc.

Fizioloģiski iemesli

Krākšana mazuļa pirmajā dzīves mēnesī drīzāk būtu nodēvējama par šņaukāšanos, ko satrauktie vecāki, savukārt, var noturēt par krākšanu. Tam ir arī fizioloģisks izskaidrojums – mazulīša galva ir liela, arī krūškurvis, bet deguna kanāli vēl aizvien ir pārāk mazi. Bērniņam vajadzīgs daudz skābekļa, kuru viņš cenšas ievilkt sevī caur nāsīm, tā rodoties krākšanai līdzīgai skaņai. Laika gaitā deguna kanāli paplašināsies un līdz otrā mēneša sākumam krākuļojošā skaņa izzudīs.

Higiēniski iemesli

Iespējams, bērniņam elpošanu apgrūtina izdalījumi degunā, tāpēc vecāku uzdevums ir sekot līdzi, lai deguntiņš vienmēr būtu tīrs.

Saaukstēšanās

Gulēt ar aizliktu degunu grūti ir pat pieaugušajiem, nemaz nerunājot par bēbīti. Šādā gadījumā konsultējies ar savu ģimenes ārstu vai pediatru, lai iegūtu padomu, kā vislabāk rīkoties mazuļa saaukstēšanās gadījumā, jo izmantot līdzekļus pret saaukstēšanos, kurus lieto gadījumos, kad saslimst lielākie bērni vai arī tu pati, nekādā gadījumā nedrīkst!

Adenoīdi

Vēl viens no iemesliem, kāpēc mazulis miega laikā krāc, var būt augošās mandeles jeb adenoīdi, kas var bērnam miega laikā apgrūtināt elpošanu. Ja radušās aizdomas, ka pie vainas krākšanai ir šis iemesls, noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Alerģija

Alerģiskas reakcijas var izpausties ne tikai kā izsitumi, ādas apsārtumi, bet arī apgrūtināta elpošana. Šādā gadījumā ir ļoti svarīgi atrast un novērst kairinātāju.

Lai mazinātu alerģiskas izpausmes, uzlabotu miega kvalitāti, ir svarīgi rūpēties par telpu higiēnu. Tas nozīmē, ka jāveic gaisa mitrināšana, jāatbrīvojas no nevajadzīgiem paklājiem, lielām mīkstajām rotaļlietām un citiem priekšmetiem, kuri uzkrāj putekļus. Bieži vien krākšanas problēma tiek atrisināta pati no sevis, ja mazulim telpā tiek nodrošināts tīrs, vēdināts gaiss ar optimālu mitruma daudzumu.