Produkti, kas izraisa kolikas zīdaiņiem krūts ēdināšanas laikā

Produkti, kas izraisa kolikas zīdaiņiem krūts ēdināšanas laikā

18. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kuri produkti izraisa jaundzimušo kolikas? Ko nevajadzētu ēst māmiņai, kas ēdina mazuli ar krūti, lai izvairītos no zarnu kolikām, kas nomoka tik daudz mazulīšu?

Konsultē pediatre Gerda Lielause.

Mazulīša dzimšana ir lielākā laime katras sievietes dzīvē. Bet, neskaitot bezgalīgo laimi, mazuļa ienākšana ģimenē un jaunās māmiņas dzīvē rada ne mazums rūpju un raižu. Viena no nepatīkamākajām problēmām, ar ko saskaras jaunās māmiņas, kas ēdina mazuļus ar krūti, ir tieši kolikas. Tās liek mazulim būt kaprīzam, neļauj ne pašam, ne mammai pa nakti gulēt, un liek mammai padomāt par to, kas dienas gaitā apēsts.

Protams, katrai māmiņai un katram mazulim šis NEieteicamo produktu saraksts var atšķirties. Lai saprastu, kuri produkti izraisa tieši tavam mazulītim nepatīkamās sajūtas puncītī, iesakām veidot pārtikas dienasgrāmatu. Tajā jāpieraksta viss, kas tiek apēsts dienas gaitā, jāatzīmē arī pārtikas uzņemšanas laiks. Reakcija uz kādu no produktiem parādās pēc 5-6 stundām. Ja esi pamanījusi, ka mazulis ir nemierīgs, kaprīzs, velk kājiņas pie puncīša, bieži un it kā bez iemesla raud, ieskaties dienasgrāmatā un atzīmē ar sarkanu tos produktus, kas ēsti vairākas stundas pirms mazuļa barošanas. Pēc pāris dienām atkal pamēģini iekļaut šos produktus savā uzturā, bet ne visus uzreiz, vislabāk - pa vienam. Tādā veidā dažu nedēļu laikā varēsi izveidot savu personīgo produktu sarakstu, kas izraisa tieši tavam mazulītim pastiprinātu gāzu veidošanos puncītī.

Te būs vispārējas pediatru rekomendācijas, kurām būtu jāpievērš uzmanība.

Šos produktus koliku gadījumā no sava uztura vajadzētu izslēgt:

1) Kviešu miltu maize, rupja maluma. Tās sagatavošanas procesā ir arī raudzēšanas procesi, kas nelabvēlīgi ietekmē mazuļa puncīti.

2) Augļi un dārzeņi, kuros ir ļoti daudz šķiedrvielu. Nevajadzētu tos lietot svaigā veidā. Vislabāk pagatavot krāsnī vai ar tvaika katla palīdzību.

3) Zirņi un pupiņas. No to lietošanas labāk atteikties uz kādu laiku, pat, ja tie tiek tvaicēti.

4) Daudziem jaundzimušajiem ir piena nepanesamība, tāpēc būtu jāierobežo piena lietošana uzturā. Skābpiena produktus - kefīru, jogurtu, krējumu var lietot droši, bez ierobežojumiem.

Ko darīt, ja šo pārtikas produktu izslēgšana nelīdz?

Kolikas uzveikt var arī ar masāžas palīdzību. Liec mazuli uz muguriņas, uz stingras virsmas, pamasē viņa puncīti apļveida kustībām - ap nabu, pulksteņrādītāja virzienā. Var palīdzēt arī puncīša sildīšana ar siltu dvielīti vai autiņu. Uzliec to mazulim uz vēderiņa un paturi kādas 10 minūtes. Tāpat palīdzēt var arī mazuļa likšana uz tava vēdera, tā teikt, nodrošinot āda-āda kontaktu.

Lai mazulīšiem mierīgi puncīši!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Gerda Lielause

pediatrs, ģimenes ārsts
Gerda Lielause Vecāku skolā