Pirmās 24 stundas: jaundzimušā ēdināšana

Pirmās 24 stundas: jaundzimušā ēdināšana

20. Nov 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai jaundzimušajam pirmajā dzīves dienā jāēd daudz?

Mazuļa kuņģītis ir vēl pavisam mazs, tāpēc viņam ir jāēd bieži. Bērniņam būtu jāēd 8 - 15 reizes dienā pirmajās dienās pēc dzimšanas.

Tev noteikti jāseko līdzi tam, lai bērniņš pareizi satvertu krūti, vislabāk tev to ierādīs vecmāte vai medmāsa. Mēģini mazuli barot dažādās krūts ēdināšanas pozās, lai atrastu jums abiem piemērotāko un ērtāko.
 
Ja sākumā rodas grūtības ar krūts ēdināšanu, nesatraucies. Tas var prasīt laiku. Un ar laiku gan tev, gan bērniņam viss izdosies aizvien labāk. Tikai atceries, ka bērniņš ir jāliek pie krūts, nevis otrādi. Skaties, lai mazulis atver plaši mutīti un kārtīgi satver krūts areolu.

Ēdini mazuli katru reizi, kad viņš to vēlas. Turi viņu pēc iespējas tuvāk sev, jums jāuztur ciešs āda-āda kontakts. Tā jūs abi gūsiet vislabāko ēdināšanas pieredzi. Centies bērniņam dot krūti vēl pirms viņš sadusmojas un pats to prasa. Mazulim būs grūti pareizi satvert krūti raudāšanas brīdī, tāpēc, ka raudot viņš atmet mēlīti atpakaļ.

Nomierini mazuli un tikai tad dod viņam krūti. Nekad neēdini viņu ar varu. Ja sākumā jums kaut kas abiem neizdodas, neuztraucies. Tuvākajās dienās vai nedēļās labāk iepazīsiet viens otru. Pavadi pēc iespējas vairāk laika ar mazuli, tad arī viņa signālus izprast būs vieglāk. Pēc kāda laiciņa jau zināsi, kā viņš raud, kad vēlas tieši paēst.

Pirmajās dienās pēc dzemdībām mazulis var zaudēt mazliet svara. Tas nenozīmē, ka viņam trūkst piena. Viņš sāk atkal pieņemties svarā apmēram pēc piektās dzīves dienas.

Ja ēdini mazuli ar krūti, pamanīsi, ka mazulis pēc ēdienreizes kļūst miegaināks, viņš atslābinās un pats atlaiž krūti vai reizēm aizmieg pie tās.

Kā jāēdina mazulis - ar krūti?

Atrodi ērtu vietiņu, kurā ēdināsi mazuli. Atmosfēra un komforts ir ļoti svarīgi, īpaši pirmajās dienās, kad tikai vēl pierodat abi pie krūts ēdināšanas.

Daudzām māmiņām ērti ir turēt mazuli uz spilventiņa, futbolbumbas satvērienā, kad mazulis atrodas it kā zem krūts. Velti kādu laiciņu tam, lai atrastu jums abiem piemērotāko pozu. Centies atslābināties un sajust baudu, ko rada tuvība ar bērniņu.

Pirmās ēdienreizes var aizņem vismaz 40 minūtes. Sākumā no krūtīm tecēs biezāks šķidrums, kas satur antiķermenīšus - pirmpienu. Pēc dažām dienām saradīsies arī pieniņš, un ēdienreizes ilgums būs 5-30 minūtes.

Bet nesatraucies, ja ēdināšana ir īsāka. Daži mazuļi paēd pat divās minūtēs, citiem tas prasa vairāk laika. Ja mazulis satver krūti pareizi, viņš iegūst tik daudz ēdamā, cik viņam vajadzīgs.

Kā jāēdina mazulis - ar pudelīti?

Bērni, kas tiek ēdināti ar mākslīgā piena maisījumu, nespēj kontrolēt izdzeramā piena daudzumu, kā tas tiek darīts krūts ēdināšanas laikā. Tāpēc viņi apēdīs daudz vairāk piena, kā bērni, kas tiek ēdināti ar krūti. Kad ēdini mazuli ar pudelīti, turi mazuli rokās, centies saglabāt ar viņu redzes kontaktu - tā ir lieliska iespēja satuvināties.

Svarīgi, lai tev un bērniņam ēdienreizes laikā būtu ērti. Liec mazuli uz ceļgaliem, turi viņu pa pusei vertikāli, pieturi viņa galviņu tā, lai tā būtu vienā līmenī ar pārējo ķermeni. Sagāz pudelīti līdz horizontālam stāvoklim, lai pieniņš no tās netecētu pārāk strauji. Pieskaries ar pudeles knupīti mazuļa vaidziņam, lai stimulētu viņu zīst.

Pavēro mazuli, lai pamanītu viņa signālus, piemēram, kad viņam būs pieniņa jau gana, viņš ēdīs lēnāk, vai vēlēsies atpūsties no zīšanas. Mazulim šādas pauzes ir arī nepieciešamas, lai viņš pats spētu pārbaudīt, cik paēdis ir. Likt izēst visu pudelītes saturu mazulim nevajag.

Māmiņu Klubs

20151028132027-31879.jpg

Blumen Blumen 21. Nov 2016, 09:33

Cik ml piena ir jaized pirmajas dienas bebitim??