Pirmajās dienās pēc piedzimšanas mazulim knupīti nevajag piedāvāt

27. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulim, ienākot pasaulē, ir jādod laiks iepazīties ar savu māmiņu, apkārtējo vidi un arī mammas krūti, jo bērniņā jau no dabas ir ielikta vajadzība zīst un prasme to darīt.

Capital Clinic Riga bērnu ārste Daira Brenča teica, ka šajā periodā, kamēr mazulis iemācās zīst, knupīti jeb māneklīti nevajadzētu piedāvāt, atstājot iepazīšanos ar to uz laiku, kad zīšanas reflekss jau būs lielāks. 

Mazulis no mazuļa atšķiras ar to, ka vienam vajadzība zīst ir lielāka, biežāka un ilgāka nekā citam, un, ja redzam, ka mazulis starp zīdīšanas reizēm aktīvi meklē, ko pazīst, un zīž rociņu, kulaciņu vai īkšķīti, var piedāvāt māneklīti. “Vienam bērniņam māneklīti varam piedāvāt jau 10 dienu vecumā, citam – 2 nedēļu vecumā, bet citam tas var būt aptuveni mēneša vecumā,” stāsta bērnu ārste.

Svarīgi atcerēties, ka knupīti nedrīkst izmantot kā skaņas slāpētāju: “Knupis ir knupis, un tas nodrošina vajadzību pēc zīšanas refleksu, bet raudāšana nenozīmē, ka bērnam vajag zīst.” Raudāšana ir veids, kā bērns komunicē ar pasauli un veids, kā viņš pasaka, ka ir noilgojies pēc māmiņas, tēta, vēlas kompāniju, ka viņam ir garlaicīgi, auksti, karsti, varbūt gribas ēst vai ir cits iemesls.

Ņemot vērā, ka veikalos ir pieejams ļoti plašs māneklīšu klāsts, Daira Brenča saka, ka pareizāk būt izvēlēties tādu knupīti, kas pēc formas maksimāli atgādina krūti. “Ir lateksa, silikona knupīši, taču svarīgāk ir, lai māneklītis nebūtu pārāk milzīgs un neaizsegtu bērniņam degunu, traucējot zīšanas laikā elpošanai,” uz vēl vienu aspektu knupīša izvēlē norāda ārste, norādot, ka ir jāizvēlas arī bērna vecumam piemērots knupītis. Augot mazulim lielākam, knupīti jāmaina uz lielāka izmēra māneklīti.

Lietojot knupīti, noteikti jāievēro arī pareiza tā kopšana. Tas nozīmē, ka māneklīti jānomazgā tīrā, tekošā ūdenī atkarībā no vajadzības un noteikti vairākas reizes dienā. Gadījumā, ja paredzēts doties ceļojumā vai atrasties ārpus mājas, kur knupīti nav iespējas uzreiz nomazgāt, pareizākais risinājums ir kārbiņā ņemt līdzi rezerves knupīti.