Pieskārienu un apskāvienu nozīme jaundzimušajiem

Pieskārienu un apskāvienu nozīme jaundzimušajiem

12. Dec 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katra māmiņa ar milzīgu atbildību, rūpēm un maigumu izturas pret savu mazuli jau no pirmajām viņa dzīves minūtēm. Viņa to dara, jo ļoti mīl savu mazuli. Māmiņas pieskārieni un glāsti mazulim ir ne tikai patīkami, bet arī veselīgi. Taktilais kontakts pozitīvi ietekmē mazuļa attīstību. Psihologi uzsver, ka pirmajā dzīves gadā bērniņam jāvelta pēc iespējas lielāka uzmanība, viņam savas rūpes ir jāizrāda maksimāli. Bērniņam līdz gada vecumam rūpes un aizsardzība ir nepieciešama ik dienu. Mazulim ir vēl vāji attīstīta redze un dzirde, tāpēc viņš informāciju var iegūt vien pateicoties taktilajam kontaktam, ko sekmē ādas receptori.

Mierinājuma balva

Atrodoties māmiņas puncī, mazulis mierīgi peldas augļūdeņos. Viņam ir silti, ērti, viņš jūtas droši. Tiklīdz mazulis ierodas šajā pasaulē, viss ap viņu strauji mainās. Un kas viņam atliek? Vienīgais, kas viņu var atbalstīt un mierināt ir māmiņa, viņas vārdi un pieskārieni. Pat bez vārdiem, pateicoties pieskārieniem, mazulis sapratīs, cik ļoti viņu mīli. Un apziņa, ka viņu mīl, apziņa, ka viņš ir dārgs, palīdzēs viņam kļūt pārliecinātākam par saviem spēkiem, viņš vairāk paļausies uz sevi, un ticēs, ka apkārtējā pasaule ir laba.

Papildbonusi

Bieži psihologi stāsta par to, ka ar pieskārienu palīdzību mamma veido savu bērniņu. Tiklīdz ādas receptori aktivizējas, galvas smadzenes saņem signālu un dod komandu rīkoties attiecīgajām zonām. Māmiņas pieskārieni stimulē laimes hormona izdalīšanos. Un tas rada labu noskaņojumu, bērniņš kļūst mierīgāks.

Tēta glāsti

Daži vecāki pievērš uzmanību tam, ka māmiņas glāsti ir tie, kas mazulim ir patīkamāki, un pozitīvāk uztverami. Un te rodas jautājums - kā uz to reaģēt tētiem? Nav pamata uztraukumam! Vienkārši pirmajā dzīves gadā mazuļi vairāk ir pieķērušies mammai. Gandrīz veselu gadu viņi taču bijuši kā viens vesels. Un tiklīdz mazulis ieradies šajā pasaulē, starp viņu un māmiņu izveidojusies emocionālā saikne. Tēti bērniņš vienmēr uztvers citādāk, tāpēc arī uz viņa pieskārieniem bērniņš reaģē citādāk. Vīrieši ļoti uzmanīgi izrāda savu maigumu, un pieskārieni, ko sniedz viņi, ir atšķirīgi no māmiņas pieskārieniem. Bet arī tētiem obligāti ir jādāvā saviem bērniem glāsti. Mazulis pierod pie tiem un iemācās uzticēties tētim.

Māmiņu Klubs

IZVEIDO SAVA JAUNDZIMUŠĀ KOLĀŽU ŠEIT->>>

20131115112130-36574.jpg