Pediatre: acu krāsa var mainīties aptuveni 6-9 mēnešu laikā

Pediatre: acu krāsa var mainīties aptuveni 6-9 mēnešu laikā

17. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Kad būs redzams, kāda būs mana bēbīša acu krāsa?”  jautā kāda Māmiņu Kluba māmiņa. Dodamies atbildi noskaidrot pie Māmiņu Kluba ekspertes pediatres Annas Birkas.

Šis ir visai ierasts jauno vecāku jautājums- vai bēbīša acis paliks pelēkas vai tās mainīsies uz brūnu, zilu vai zaļu nokrāsu?

Pediatre uzskata, ka acu krāsa nomainīsies vai paliks tumšākas pirmajos sešos līdz deviņos dzīves mēnešos. Tātad pelēkas vai zilas acis var mainīties uz brūnu, zaļu vai zaļganbrūnu nokrāsu, bet brūnas acis visticamāk gaišākas nekļūs un zilu nokrāsu neiegūs. „ Diemžēl nav 100% pareizas atbildes, ko var sniegt ārsts, ir vienkārši jābūt pacietīgiem un jāgaida, kādu acu krāsu bēbītis iegūs,”  mierina Anna Birka.

Ģenētika un acu krāsa

Vēl viens ierasts jautājums, kā bēbītim var būt zilas acis, ja abiem no vecākiem ir brūnas acis. Patiesi, te nekādas kļūdas nav, vienkārši ģenētiski zilais acu krāsas gēns ir pasīvs, kas nozīmē, ka ir nepieciešami divi zilo acu gēni, lai bēbītim būtu zilas acis. Tajā pašā laikā, brūno acu gēns ir dominējošs un pietiek, ja diviem zilacainiem vecākiem ir viens brūno acu gēns, lai arī jaundzimušajam būtu brūnas acis.

Tāpat arī zaļo acu gēns dominē par zilo acu krāsu, bet ir pasīvs attiecībā pret brūno. Tātad kāda ir iespējamā acu krāsa bēbītim, ja vienam no vecākiem ir zaļas acis, bet otram- brūnas acis? Tā kā acu krāsu ģenētika ir visai sarežģīta, tad acu krāsa var variēt no riekstu nokrāsas līdz zilai.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Kādas acis ir Tavam bēbītim un kāda acu krāsa ir Tev un Tavam partnerim?