Pārstājiet izvarot sievietes!

Pārstājiet izvarot sievietes!

29. Nov 2018, 12:57 Mamm.mamm Mamm.mamm

foto: pexels.com

Visa jezga ap vakcināciju ir mudinājusi mani skaļi pust savu viedokli. It īpaši, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, dzirdēto un pieredzēto.

Noteikta kārtība ir ļoti laba “lieta”, noteikumi sakārto mūsu ikdienas dzīvi un lielā mērā es piekrītu tam, ka tie ir jāievēro. Diemžēl Latvijā dzīvojošajiem (šķiet ģenētiski) ir tendence pieturēties pie katra burta noteikumos. Nevis uztvert noteikumu, likumu garu, domu, bet burtiski pildīt noteiktās normas. Un tieši tur rodās problēmas, kurām vēlos pievērst uzmanību, situācijas, kuras rada ciešanas.

Dzemdības ir ļoti īpašs brīdis. Ceru, ka tam piekritīsiet. :) Tas ir neparedzams un no dažādiem apstākļiem atkarīgs process. Diemžēl liela daļa dzemdību stāstu vairāk izklausās pēc izvarošanas*, nevis pēc priekpilnās satikšanās ar ilgi gaidīto mazulīti. Tik daudz ir dzirdēts un lasīts par nezināmu piespiedu medikamentu iebarošanu dzemdētājām, par neieklausīšanos sievietēs – par to, ka ar sievieti tiek darīts kaut kas viņu neuzklausot, nenoskaidrojot viņas viedokli, neizskaidrojot situāciju**. Tie stāsti par vardarbību dzemdībās, kuru nevarētu nosaukt citādāk kā izvarošanu, rada bažas par savu un bērna drošību dzemdību iestādēs. Abās manās mājdzemdībās tika izmantota kāda no parasti biedējošajām metodēm, taču lēmumu par konkrēto rīcību pieņēmām kopā ar vecmāti. Un, laikam tieši tur ir tā atšķirība. Man vārdi “stimulācija” vai “augļūdeņu pārduršana” neizraisa nepatīkamas sajūtas. Diemžēl, var noprast, ka ir ļoti daudz sievietes, kurām šie vārdi atgādina par vardabību dzemdībās. Es domāju, ka tam būtu jāmainās. Ja iejaukšanās ir nepieciešama**, tad tas būtu jāizrunā ar sievieti, jo VIŅA ARĪ IR CILVĒKS!

Es arī piedzīvoju “izvarošanu”, gan ne dzemdībās, bet pēc tām. Mājās*** dzimušos bērnus pēc dzimšanas uzreiz nevakcinē pret tuberkolozi, to dara no viena līdz divu mēnešu vecumam. Kad visi bijām puslīdz veseli un jaunākajam bērnam ir noteiktajais vecums, zvanu uz tuvāko dzemdību nodaļu, lai pieteiktu vakcīnu un noskaidrotu, kad to plāno veikt (parasti 3 dienu laikā). Cik liela bija mana vilšanās, ka to manam bērnam atteica! Jā! It īpašu, ņemot vērā sacelto jezgu ap vakcināciju. Godīgi sakot biju ļoti izbrīnīta un sašutusi par šādu situāciju. (Tagad ieelpoju un atkāpjos no emocijām.) Izrādās, bērnu nevakcinē, ja mātei nav veikts plaušu rentgens pēc dzemdībām. Atvainojiet, bet emocijas ņem virsroku. Kāpēc neviens man iepriekš to nepateica, neskaidroja??? Kāpēc pret mani izturās kā pret priekšmetu? Kāpēc man tas rentgens būtu jātaisa****? Kā vispār var atteikt vakcināciju? Tā kā uzskatām, ka vakcinācija ir nepieciešama, sakostiem zobiem, pret pašas gribu devos uz retgenu. Stāsts gan ir garāks, jo, izrādās, ka rentgenu nemaz tā uzreiz netaisa, jo atkal ir noteikumi… Brīdī, kad iznācu no rentgena kabineta, gribējās tikai raudāt, ielīst stūrītī un raudāt. Tiešām pretīgi ir piespiesties aukstam metāla priekšmetam, apzinoties, ka tāpat tam pieglaužas arī resni, slimi veči.Tas lika justies tik pretīgi, ka, lai arī krūtis definficēju arī ar spirta salvetēm, tik un tā bērnu barot negribēju. Un, ziniet, tiešām ir ļoti pretīga sajūta. Bez tam, pret auksto metālu krūtis apsaldēju un pāris dienas cīnījos ar nenormāli sāpošām krūtīm un temperatūru virs 38 grādiem. Pēc visa piedzīvotā murga esmu saņēmusi atbildi (protams, ka viss kārtībā), zvanu atkal uz dzemdību nodaļu. Tur skaita dienas, rēķina, kad varēs vakcinēt. Skumjākais ir tas, ka, ja neiekļaujamies divu mēnešu vecumā, tad divu mēnešu un vienas dienas vecumā vakcinācijai nepieciešama vēl papildus procedūru virkne. Ceru gan, ka radīsies iespēja un pretīgais murgs ļaus mums realizēt valsts noteikto vakcināciju.

Ar šo visu gribētu pateikt, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības zināt un izvēlēties, kā arī noteikumu, likumu piemērošanā tomēr ir jāņem vērā arī veselais saprāts! Bērni nedzimst visi vienādi un tādēļ noteiktu cm atvērums stundā ir muļķīgs (ja vien bērniņam un mammai viss ir labi). Tāpat noteiktais vecums vakcinācijai varētu būt arī ar pieļaujamu vienu vai divu dienu atkāpi. Tā uzskatu es.

* Pret sievietes gribu veiktas darbības, par kurām viņai neļauj pieņemt lēmumus vai zināt, kas notiek, kas saistītas ar intīmajām ķermeņa daļām.

** Gadījumos, kas nav saistīti ar dzīvības glābšanu.

*** Plānotās mājdzemdībās.

**** Saprotu, ka jātaisa, lai saprastu, ka neesmu slima, bet, ja pati esmu vakcinēta, loģiski būtu pieņemt, ka esmu vesela. Vai tad ne? Kāpēc tad vakcinējamies, ja vakcīna mūs nepasargā pret Latvijā tik ļoti izplatīto plaušu tuberkolozi?

lauvinja lauvinja 01. Dec 2018, 20:32

thegirl
Ikviena izvēle ir respektējama, bet ikvienam ir jāsaprot savas izvēles potenciālās sekas, ar tām jārēķinās, jānoskaidro kā tās novērst jau preventīvi.

Es neesmu pārliecināta, ka sliktās pieredzes ir vairākums, vienkārši ar sliktām pieredzēm cilvēki dalās aktīvāk un runā skaļāk. Ja mēs balstītos tikai uz savu un savu tuvāko pieredzi, lai izteiktu vērtējumu, tad man būtu jāsaka, ka sliktu pierdžu nav, ir tikai pozitīva pieredze!

lauvinja lauvinja 01. Dec 2018, 20:28

Mamm.mamm
Ņemot vērā cik daudziem šajās pārbaudēs (arī jaunajām mammām) atklāt problēmas, t.sk. tuberkolozi, es nudien nesaskatu neko pārdabisku rtg prasībai.

Mamm.mamm Mamm.mamm 01. Dec 2018, 14:00

lauvinja - pirms diviem gadiem Rtg bija brīva izvēle un, kā izrādās, arī tagad ir. Tikai ir ārstniecības iestādes, kas sevi uzskata par pāri visam un visiem stāvošiem. Poti uztaisījām citur (braucām tos 100km pēc potes). Tur teica, ka nepieciešams TIKAI pediatra nosūtījums uz poti. Rtg nav vajadzīgs!
Rtg IR NEPIECIEŠAMS nosūtījums, ko Nacionālais veselības dienests man skaidroja ar normatīvajiem aktiem. Tas ir veids, kā kontrolēt un iespējami samazināt (izvērtējot nepieciešamību) negatīvo radiāciju, kas tiek izstarota uz cilvēka Rtg veikšanas laikā.

LvMomi LvMomi 30. Nov 2018, 19:21

Meklēt vainīgos vienmēr ir aktuāli, taču dzemdību vieta, vakcinācija un pārējie jautājumi, kas attiecās uz dzemdībām, grūtniecēm, jaunajām māmiņām ir pilnīga mammu atbildība un izvēle. Cienīsim to.

Kas attiecās uz personālu dzemdību nodaļās... nu dzemdētu visas laimīgi tur, ja būtu attieksme tik laba un pretīmnākoša. Diemžēl tik daudz bēdīgu "izvarošanas stāstu" apkārt (nospiedošais vairākums), ka es saprotu... katru mammu, kas izvēlās dzemdēt mājās, maksāt lielu naudu par iecietību un empātiju.

mamma88 mamma88 30. Nov 2018, 14:41

Un dzirdi berniem ari parbauda. Turpat bernu arsts,masinas. Bet ne,sievietei vajag ka senos laikos.

lauvinja lauvinja 30. Nov 2018, 14:41

ViKrEm mamma
Statistika par saslimušajiem kopumā ar konkrētu infekcijas slimību katru mēnesi tiek publicēta, tā nav noslēpums.

Esmu no dāžām potēm atteikusies saviem bērniem un neviens mani par to nav nosodījis - jā, lika uzrakstīt atteikumu, bet formalitātes paliek formalītātes, mana izvēle, mana atbildība.

Par mājdzemdībām - tak ir atļautas, lai ir, BET pēc tam nevajag meklēt atbildīgos kaut kur citur. Šī bloga sakarā - tiek meklēts vainīgais no malas, kas informāciju uz paplātes nepasniedza un nebūt nesaka ak vai - es pati nesameklēju informāciju un mājdzemdību vecmāte to nepateica. Līdzīgi šķiet ar vienu no tiem nesenajiem nāves gadījumiem un K vitamīnu - vecāki uzticējās attiecīgās dzemdību vietas sniegtajai informācijai, jo tā šķita patiesa un uzticama, bet nepaveicās.

Izvēloties mājdzemdības, būtu jābūt tiešām pilnai izpratnei par potenciālajiem riskiem un sapratnei par to, ka tajā brīdī, kad tu vai tavs bērns ietilps tajā mazajā procentā, kur stacionārā var palīdzēt, bet mājās nē, tad tava un tava bērna dzīvība tiks likta uz spēles šīs izvēles dēļ. Un nevajag pēc tam brēkt, ka ātrie atrauca ne tik ātri kā gribētos, vai bojā gājis bērns vai sieviete.

mamma88 mamma88 30. Nov 2018, 14:39

Vikrem mammai jau nu gan vajadzetu tik daudz apjegt, ka bernus vakcinet pret rota virusu un gripu ir pasu intereses,ne citu. Bet ja reiz ir uzskats,ka tadejadi tiek atbalstits launais bubulis farmacijas industrija,tad man ir loti zel.

mamma88 mamma88 30. Nov 2018, 14:37

Kas tas par dumju jautajumu par pasvertejumu dzemdet? Varetu padomat,ka pastav tada opcija ka nedzemdet ja reiz berns ir ienemts(ari keizars nav rozu darzs). Majdzemdibas ir sievietes bezatbildiba. No jums smuki iekaseja naudinu par pakalpojumu, visas parejas klapatas ar vakcinam un rtg pec tam viniem neinterese. Ta ir jusu darisana un ja neziniet,jusu mulkiba. Redziet,slimnica par to padoma jusu vieta. Visas aizved uz rentgenu,pec tam berniem vakcina pret tuberkulozi,analizes uz fenilketonuriju. Bet pati jau izvelejies dzemdet ka senajos laikos(vecmate ar med.somu tomer nav arguments). Un tagad redz kaut kas nepatik.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 30. Nov 2018, 13:24

Jā, manupāt, "jezga" par un ap vakcīnām ir sacelta milzīga. Katra viedoklis būtu jāņem vērā, nevis piespiedu kārtā visiem pēc viena reglamenta. Ja es uzskatu, ka kāda no potēm mums nav nepieciešama tik maziņam, pasakiet, kā mani var piespiest ar atrunām, ka tas apdraud citu bērnu. Elementārs piemērs - gripa, vai rota vīruss, kāds ir potēts, bet saslimst ar citu paveidu, mans bērns nav potēts un slimība pielīp no potētā!!! Kādēļ video, kurš publicēts nav ziņu par to, cik kopumā bērni ir miruši no konkrētas slimības, vai komplikācijām, bet tikai to skaits, kuri nebija potēti? Kādēļ es kā vecāks nevaru izvēlēties un, ja nepotēju kādu poti, uz mani skatās ar nosodījumu? Te jau vairāk izskatās pēc kāda pasūtījuma mūsu valstī, lai sašūpotu "tautu" un varētu norakstīt vairāk naudas uz vakcīnu rēķina. Arī par mājdzemdībām - ja cilvēks vēlas un ir spējīgs nodrošināt visu nepieciešamo, uzņemoties arī milzīgu risku, kādēļ viņam to neļaut? Slimnīcā biju kopā ar mammīti, kura vēlējās mājdzemdības, bet saprotot jau procesa laikā, ka tas kļūst bīstami mammai un bērniņam, sauca ātro palīdzību. Pirmās divas viņiem bija veiksmīgas.

flower.of.hope flower.of.hope 30. Nov 2018, 13:14

Domāju, tā kā mazulis nav dzimis mājās risks, ka viņam jau varētu būt tuberkuloze teorētiski ir lielāks. Šādā gadījumā vakcīna būtu riskanta, tā kā zīdainim rentgenuzņēmumi veikt nevar, taisa mammai. Jo risks, ka tev nav, bet mazajam ir ir ļoti niecīgs. Kāds ar medicīnas izglītību varbūt varētu paskaidrot precīzāk.

Cielavinna Cielavinna 30. Nov 2018, 09:56

Es dzemdēju divās dažādās slimnīcās un abās pirms izrakstīšanas taisija rentgenu plaušâm bez maksas.

lauvinja lauvinja 30. Nov 2018, 09:53

Šobrīd aizvien izplatītāka kļūst problēma, kad cilvēks tikai prasa no apkārtējiem empātiju, bet pats uzvedas kā princese uz zirņa - man pienākas, kāpēc man nepaskaidroja, kāpēc uz paplātes neatnesa.

Reizēm der atcerēties, ka jebkuras attiecības veido divas puses, un katrai no tām ir jāiesaistās attiecību veidošanā. Šajā gadījumā viena puse neinformēja, otra nepajautāja - kurai lielāka atbildība?

lauvinja lauvinja 30. Nov 2018, 09:49

Rtg taisa arī bez nosūtījuma par maksu! Bez tam ģimenes ārstu praksēs ir arī akūtās stundas, pie vajadzības, pacientiem bez rindas.

Šajā gadījumā es laikam pajautāju mājdzemdību vecmātei, kāpēc viņa neizstāstīja par rtg nepieciešamību un lūpu uzmestu uz viņu, kā specifiska maksas pakalpojumu sniedzēja, kuram jau būtu jātur rūpe par savu klientu.

Jā, mazliet akmentiņš arī pašas mājdzemdētājas dārziņā, kurai būtu jāsaprot, ka izvēloties specifisku salīdzinoši mazizplatītu pakalpojumu, daudzi jautājumi, kuri citādi notiktu labi atstrādātas sistēmas ietvaros, būtu jānoskaidro pašai.

Pieļauju, ka dzemdību nodaļai šķita, ka esi visu info jau saņēmusi, saņemot mājdzemdību pakalpojumu, tāpat uzskatīja bērnu ārsts.

Mamm.mamm Mamm.mamm 29. Nov 2018, 21:43

mamma88 - un cik pašpārliecinātai un stiprai ir jābūt, lai dzemdētu vispār? 😉

Mamm.mamm Mamm.mamm 29. Nov 2018, 21:42

Mar_Mar - liels prieks par Jūsu pozitīvo pieredzi. Protams, ir veiksmīgas, cilvēka cienīgas dzemdības (un cerams nospiedošā vairākumā). Bet, diemžēl netrūkst stāsti par "konfektītēm", "tas tikai ūdentiņš", utt...
Pediatrs zināja par mājdzemdībām. Pieredze? Pirms diviem gadiem bērnu vakcinēja (arī dzimis plānotās mājdzemdībās), bez liekiem šķēršļiem. Es nevarēju iedomāties, ka man kādam būtu jājautā, vai vajadzēs Rtg plaušām. Balstījos divus gadus svaigajā pieredzē.

Mamm.mamm Mamm.mamm 29. Nov 2018, 21:34

Zaiga77 - tuvākā dzemdību iestāde ir 5 minūšu brauciens, nākošā aptuveni stundas attālumā. 😀
Diemžēl Rtg nepieciešamību nosaka normatīvie akti, arī to, ka to drīkst taisīt tikai ar nosūtījumu.

Mar_Mar Mar_Mar 29. Nov 2018, 21:13

Nezinu kāpēc tā jāšausminas par stacionāriem no citu pieredžu stāstiem. Pašai bija dzemdības pagājušo gadu RDZN, kas tiek dēvēta par konveijera iestādi, ne vienu sliktu vārdu nevaru teikt un nebija man līgumdzemdības ne tāpēc, ka nevarēju atļauties, bet uzskatīju, ka viss atkarīgs no pašas, un par laimi neesmu cilvēks, kam vajag čubināšanos no sveša cilvēka, ja blakus vīrs bija. Nepiekritīšu par medikamentu lietošanu un augļūdeņu pārduršanu, tas viss man bija, bet ne bez vajadzības, bija mazliet sarežģīta situācija, kur ārsts pamatoja, kāpēc ko dara. Arī vecmātei uzdodo jautājumus saņēmu atbildi. Par Jūsu situāciju skumji, ka ar vakcīnu tā sanāca, bet par to taču vecmātei vajadzēja teikt un, ja vēl tas Jums nav pirmais bērns, pieredze taču pašai ar bija. Viegli norakstīt uz sistēmu, bet šeit atbildīgie cilvēki šeit, manuprāt, bija vecmāte un ārsts. ĢĀ nebrīdinājāt, ka būs mājdzemdības, ja nē, tad pieņemu, ka viņai prātā neienāca, ko tādu skaidrot, ja zināja tomēr, tad skumji gan...

Zaiga77 Zaiga77 29. Nov 2018, 20:43

Vispār lasot arī iepriekšējos rakstiņus, varbūt vienkārši ejiet pie citiem ārstiem 😀 Jo kas tā par vietu, kur bez nostījuma nevar uztaisīt rentgenu? Un kāpēc jums vajadzēja vakcinēt tieši tuvākajā dzemdību vietā?

Zaiga77 Zaiga77 29. Nov 2018, 20:34

Rentgens nav obligāti jātaisa. Piem., Jūrmalas slimnīcā man nevienā reizē pēc dzemdībām pie izrakstīšanās nav tas darīts. Tikai ginekologa apskate un viss. Pie tam rentgens nemaz nav vēlams, jo nez kāpēc zobārsts teica, ka kamēr baro bērnu, to bez ļoti lielas vajadzības nevajag taisīt.

mamma88 mamma88 29. Nov 2018, 18:44

Cik loti pasparliecinatai ir jabut,lai dzemdetu majas?

1 2