Par bērna mutes dobuma kopšanu jārūpējas jau no mazuļa piedzimšanas

23. Jul 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par bērniņa zobu veselību jāsāk domā jau tad, kad mazulis vēl nav piedzimis, uzsver Sky Dream Clinic zobārste Līga Skutele. Vecāki jaundzimušo mēdz mīļot un bučot un tādējādi bērniņam nodot savus mikroorganismus, tāpēc ir svarīgi, lai vecāki būtu jau pirms mazuļa piedzimšanas parūpējušies par sava mutes dobuma veselību.

Aplikums jātīra arī no smaganām

Speciāliste aicina vecākus jau no pašām pirmajām dienām radināt bērnus pie zobu kopšanas un tā, ka pieaugušais “darbojas” pa bērna muti, jo tas padarīs vieglāku arī zobiņu apskati zobārstam un higiēnistam. Tāpēc jau pirms laika, kad mazulim izšķīlušies pirmie zobiņi, pēc ēšanas ieteicams tīrīt mazuļa smaganas ar speciālu salvetīti, jo, neskatoties uz to, ka bērnam vēl nav izauguši zobi, arī uz smaganām veidojas aplikums, un tas būtu divas reizes dienā jānotīra.

Šādi rūpējoties par mutes dobuma veselību, bērns būs arī gatavāks pirmajam zobārsta apmeklējumam, skaidro speciāliste Līga Skutele. Viņa piebilst, ka pirmā vizīte pie zobārsta vairāk ir informatīva, lai vecākiem pastāstītu par bērna zoba kopšanu.

Pirmā zobu birste - kā rotaļlieta

Brīdī, kad bērniņš sāk izrādīt lielāku interesi par zobu tīrīšanu, mazulim var piedāvāt iepazīšanai zobu birstīti. Ieteicams, lai tā būtu ar ergonomisku rokturi un viegli satverama. “Pirmajās reizēs zobu birste bērnam jādod gluži kā mantiņa, lai viņš pie tās pierastu,” mudina Līga Skutele, atgādinot, ka bērniem tāpat ir paradums visu automātiski likt mutē.

Lai pieradinātu bērnu tīrīt zobus, tam jābūt visas ģimenes rituālam un bērnam jāredz, kā par zobiņiem rūpējas gan tētis, gan mamma. Sākotnēji bērnam jāļauj zobiņus sev tīrīt pašam, bet pēc tam tos jāpārtīra pieaugušajam. Pēc ārstes teiktā, zobu pārtīrīšana ir jāveic līdz pat bērna 8 gadu vecumam, kad bērnam ir pilnībā attīstījusies sīkā motorika.

Arī par piena zobiem jārūpējas

Piena zobi ir ceļvedis pastāvīgajiem zobiem, tāpat arī bērna pareizai augšanai, attīstībai, runai un ēšanai, tāpēc mazulis jau no mazām dienām jāpieradina pie zobu tīrīšanas. “Ja bērns jau zemapziņā ir pieradis pie zobu tīrīšanas no pirmajām dienām, arī vēlākos gados nebūs problēmu, apmeklējot zobārstu,” norāda Līga Skutele, no pieredzes sakot, ka tad, ja bērnam šāds ieradums nav izveidojies, vēlākos gados var rasties problēmas.

Zobiņi gan mazajiem, gan lielajiem jātīra divas reizes dienā, katru reizi divas minūtes. Tas nozīmē, ka zobi jāiztīra no rīta pēc brokastīm un pirms gulētiešanas vakarā.

No fluorīdiem nav jābaidās

Speciāliste skaidro, ka Latvijā fluors brīvā dabā ūdenī ir sastopams ļoti minimālās devās, tāpēc pārdozēšanu ir grūti panākt un varam droši lietot augstas koncentrācijas fluorīdus saturošas zobu pastas. Tas atspēko mītu, ka pastāv iespēja pārdozēt fluorīdu daudzumu un tā nodarīt kaitējumu organismam.

Tieši otrādi, fluorīdi lokāli iedarbojas uz zobiem, ap tiem veidojot sava veida barības vielu depo, un tie spēj apturēt tikko veidoties sākušos defektus, kā arī zobiņus pat atjaunot.

Izvēloties bērnam zobu pastu, raugies, lai fluorīdu saturs pastā atbilstu bērna vecumam:

  • 0-3 gadu vecam bērnam domātā zobu pastā fluorīdam jābūt aptuveni 1000ppm;
  • 3-6 gadu veciem bērniem domātās zobu pastās: 1350 ppm
  • 6 gadus un vecākiem bērniem: 1350 ppm un vairāk.