Mazam dzimt, bet lielam augt. Par bērniņiem, kas atnāk pirms laika

26. Feb 2018, 09:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs zinām, ka dzīve ir neparedzama. Mazuļi reizēm nolemj piedzimt pirms laika. Un tas ir ļoti satraucošs mirklis gan bērniņam, gan vecākiem.

Raidījums “Māmiņu klubs” ciemojās Bērnu slimnīcas Neonataloģijas nodaļā un uzzināja, ka galvenais uzdevums, kas jāpaveic – jāpalīdz augt gan vecākiem, gan bērniņam un tas, lielākoties ir svarīgi tieši vecākiem, kuri ir nokļuvuši šajā situācijā.

Amanda Smildzere – Bērnu slimnīcas neonataloģe ir viena no speciālistiem, kuru var sastapt šajā nodaļā. Viņa ir klāt tajos mirkļos, kad bērniņš  lēnām mācās dzīvot. Iespējams pat cukurpaciņa ir lielāka par viņu, bet viņš mācās. Mācas ēst, mācās elpot un mācās izdzīvot.

Atbalsts šajā laikā ir nepieciešams arī vecākiem. Mazā Friča, kurš pasaulē atsteidzās neplānoti pirms laika, vecāki Ieva un Andis atzīst, ka šis posms ir ārkārtīgi grūts un smags pārdzīvojums. Viņu galvenā mācība ko nodot tālāk citiem vecākiem, kuriem nāksies šādu situāciju piedzīvot: “Jautājiet. Vienmēr uzdodiet jautājumus”

20180226093244-41903.jpg

Svarīgākais, ka šajā laikā vecākiem tiek dota iespēja būt kopā ar mazulīti. Nodaļā ik dienas mazulīši ir kopā ar vecākiem, izmantojot ķenguru metodi. 

Ķengura metode ir ādas-ādas kontakts starp mazuli un viņa vecāku. Šo metodi izmanto priekšlaikus dzimušo bērnu aprūpē ārpus inkubatora. Kailu bērniņu uzliek uz mammas vai tēta atsegtajām krūtīm, veidojot ādas – ādas kontaktu, muguru pārklājot ar segu. Bērniņu šāda pozīcijā tur sākot no 20 minūtēm līdz pat četrām stundām katru dienu.

Māmiņas vai tēta un mazuļa ādas – ādas kontakts ir brīnišķīgs veids, lai veidotos psiholoģiskais kontakts, bērniņš justos mierīgāks, stabilizētos sirdsdarbība un elpošana. Ir pierādīts, ka, izmantojot šo metodi, mazinās infekcijas epizodes, ir stabilāka ķermeņa temperatūra, saīsinās hospitalizācijas laiks.

20180226093442-88831.jpg

Ik dienas nodaļā tiek strādāts ar jaunajiem vecākiem, kuriem pieņemt un izprast situāciju palīdz gan nodaļas darbinieki, gan psihologs.  Ka norāda daktere Amanda Smildzere, ir nepieciešams piesaistīt visus resursus, lai palīdzētu.

Biedrības “Esmu klāt” vadītāja Sanita Ziediņa norāda uz to, cik ļoti būtiski ir šajā laikā nepalikt vieniem. Pieņemt palīdzību un uzklausīt, jo šis ir tas mirklis, kad bērniņa mammai ir jāspēj atvērties un jāspēj dzirdēt arī to, ko viņai stāsta speciālisti un ārsti, bet bieži vien, esošās emocijas to neļauj uztvert.

Māmiņu klubs, 2018