Laimīga mazuļa dienasgrāmata. Jaundzimušā aprūpe

08. Jun 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pasaulē tikko nācis bērniņš ir mammas un tēta prieks un acuraugs, kurš tajā pat laikā spēj apgriezt pasauli ar kājām gaisā! Mainās ikdienas ritms, darbi, kas pirmajos mēnešos tiek pakārtoti mazulīša vajadzībām.

Viena no svarīgākajām lietām, kas kļūst par pirmo nopietno mazulīša pasaules pieredzi, ir ikdienas aprūpe, kura no vecākiem prasa gan laiku, gan pacietību.

Kopā ar Laimīga mazuļa dienasgrāmatas mazulīti Kārli un sertificētu bērnu māsu - Elitu Svarenieci, uzzināsim, kam jāpievērš uzmanība mazulīša ikdienas aprūpē.  

1. solis. Sagatavošanās aprūpei

20180607232501-41346.jpg

No rīta pamostoties, kad mazulītis nolikts uz pārtinamās virsmas, pastāstam viņam, ka ir laiks noģērbties un sagatavoties jaunai dienai.

Pirms aprūpes veikšanas, iekārtojam aprūpes vietu, sagatavojam trauciņus ar ūdeni, vates salvetītes, tīras drēbītes, autiņbiksītes un, ja, nepieciešams, arī kādu krēmu, pieniņu vai pulverīti, mazulīša ādas aprūpei. Pirms aprūpes obligāti arī vecāki nomazgā rokas.

Izvēlēties varam arī kumelīšu tēju ūdens vietā, tomēr esam uzmanīgi, jo kumelīšu tēja var sausināt mazulīša ādu.

2. solis. Noģērbjam mazulīti un novelkam autiņbiksītes

Noģērbjam mazulīti un ļaujam tam baudīt gaisa peldes, ja ir pietiekami silts, ļaujam tam aprūpes laikā pabūt pavisam plikiņam.

Novelkam mazulītim autiņbiksītes, būtu vēlams dupsi nomazgāt zem tekoša ūdens krāna. Ja šādas iespējas nav, tad varam izmantot arī mitrās salvetes. Bet to nevajadzētu darīt katru reizi.

Kad dupsis ir tīrs, pārbaudām nabiņu vai tā ir labi sadzijusi, vai tās krociņās nav sakrājušies kādi netīrumi.

Vienmēr aprūpes laikā, no sākuma, izslaukām ar mitru vatīti, pēc tam ar sausu noslaukām.

3. solis. Iztīrām actiņas.

 20180607232540-72869.jpg

 Mazulīša actiņu tīrīšana vienmēr ir virzienā no deniņiem uz deguna pusi. Katras acs tīrīšanai izmantojam savu vatīti, sevišķi, ja actiņā ir kādi izdalījumi, kas mazajiem var būt.

Tīrot actiņas, pieturam mazulīša galviņu, jo ne vienmēr šī procedūra mazulītim ir patīkama.

4. solis. Austiņu kopšana

Austiņas mazulītim ir ļoti mīkstas, tur Ir daudz krociņu, Austiņu aizmugurītes tīrām no augšas uz leju. Uzmanīgi paskatāmies, jo reizēm aiz austiņām mēdz pat “aizķerties” sarūdzis mammas piens.

Lai iztīrītu pašu austiņu, izmantojam tikai speciālos vates kociņus, kuri pasargā no tā, ka tīrīšanas laikā, kociņu iebāzīsim pārāk dziļi austiņā.

5. solis. Kakla, plaukstiņu, elkoņu un padusīšu tīrīšana.

20180607232615-49665.jpg

Tīrot kakliņu, pieturam mazulītim galviņu un kārtīgi iztīrām no vienas uz otru pusi. Pievēršam uzmanību kala zonai zem zodiņa. Tur ādas krociņas bieži mēdz būt saspiestas, tur nepiekļūst gaiss tāpēc, lai vieglāk būtu iztīrāms, pagriežam mazulīti uz punča. Un tīram kakla priekšpusīti tādā veidā.

Pēc tam, apgriežam mazulīti atkal uz muguras un lēnām, atveram tā plaukstiņas un kārtīgi iztīrām gan tās, gan pirkstu starpas.

Tālāk atveram elkonīti un padusītes. Vienmēr atceramies, ka aprūpes laikā mazulīti pieturam un tīŗām ļoti maigām un vieglām kustībām. Mazulīša āda ir ļoti plāna, to nedrīkst rīvēt, jo tādā veidā varam noraut ādas virskārtu.

Tāpat iztīram arī krociņas zem ceļgaliem, pēdiņu pirkstu starpas, kas nereti aizmirstas, jo aprūpes laikā vienkārši nav redzamas.

6. solis. Ādas aprūpe ar palīdzglīdzekļiem

Pirms atkal mazulītim uzliekam autiņbiksītes, pārbaudām vai kaut kur pie dupša nav palikušas vēdera izejas paliekas, jo mazuļa “kaka” ir skāba, tā var bojāt mazuļa maigo ādu.

Ja mazuļa dupsis ir apsārtis, tad lietojam kādu krēmu, losjonu, pulverīti, tikai atceramies, ka lielāka vai biezāka krēma kārta nebūs nepieciešama. Efekts var pārvērsties par defektu.

7. solis – uzliekam autiņbiksītes un saģērbjam mazulīti

20180607232717-12443.jpg

Mazulītis ir gatavs jaunai dienai, tik atceramies – aprūpes laikā stāstām visu, ko darām un ne mirkli, neatlaižam rokas no mazulīša. Tas var būt viens mirklis, kad mazulītis var nokrist no pārtinamās virsmas. Tapēc, atgriežamies pie pirmā soļa un pirms aprūpes veikšanas, pārbaudām vai esam sagatavojuši visu nepieciešamo aprūpes veikšanai, lai tās laikā, nebūtu jāatiet no mazulīša.

Māmiņu klubs, 2018

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā