Dūla: Pirtīžu rituāls Latvijā kļūst arvien populārāks jauno ģimeņu vidū

07. Feb 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai esi dzirdējusi par senlatviešu – rituālu saru dzīšanu jaundzimušajiem, kas tiek praktizēts arī šodien? Saru dzīšana ir daļa no pirts rituāla – pirtīžām, kuru laikā ar ūdens palīdzību mazuli nošķir no mātes. Kāda tam visam nozīme jaundzimušā attīstībā, un kāpēc pirtīžas jāpiedzīvo arī jaunajai māmiņai? Dūla, kosmētiķe Kristīne Bērziņa mums pastāstīja visu par šo skaisto, mistisko rituālu!

Man ir tā laime dzīves īpašajos mirkļos tikties ar māmiņām - bērniņa gaidīšanas laikā, dzemdībās un pēcdzemdību laikā. Trīs gadu laikā, kopš esmu dūla, esmu novērojusi, ka tie ir mirkļi, kuros sieviete ļoti atveras - gan garīgi, gan fiziski. Viņa ir ļoti atvērta arī agrīnajā pēcdzemdību periodā, tāpēc kādā mirklī tas viss jāaizver skaisti ciet, lai ķermenis sakārtotos atpakaļ savās vietās, lai sieviete emocionāli vairs nebūtu tik viegli ievainojama. Šis ir brīdis, kad atdalīt bērniņu no māmiņas caur skaistu, īpašu rituālu.

Saru dzīšana bērniņam

Daži to sauc par pirtīžām, daži par saru dzīšanu bērniņam. Pirtīžas ir rituāls māmiņai un bērniņam. Pirmā daļa ir bērniņam - viņš tiek vannots mammas sagādātā zāļu vanniņā. Ar augiem tiek ieliktas ūdenī daudz labu lietu, informācijas. Bērniņam nereti šī ir pirmā īstā vanniņa, sevišķi, ja tiek ievērotas senās tradīcijas, ar kurām saskaņā mazulis tika vannots pirmo reizi 8.dzīves dienā.

Pēc tam māmiņa un mazulis kopā atrodas uz lāvas. Ar mammas atslaukto pieniņu bērniņš tiek masēts. No viņa porām ārā nāk sariņi. Kad bērniņš ir mammas puncītī, lai viņš neizmirktu augļūdeņos, viņa āda tiek pārklāta ar sierveida ziedi. Tā iesūcas ādā, un tad šie te sariņi, patiesībā, ir šī ziede, kas nāk ārā. Ādiņa atbrīvojas no saviem sariņiem. Tas mazuli nomierina, relaksē, atbrīvo.

Pirtīžās tiek godināta mamma

Tas ir caur sarunu, notiek arī māmiņas izpēršana, izmasēšana. Ar ūdeni aizskalots tiek daudz kas negatīvais. Mammas domas tiek sastrukturētas. Arī tētis kā palīgs šajā procesā var noderēt. Tētis var iekurināt pirtiņu, var sagādāt ūdeni. Kad bērniņš tiek izsarots, izmasēts, pabarots, ļoti svarīgi ir, ka tētis tālāk rūpējas par bērniņa mieru, lai mamma turpmākās divas stundas varētu atslēgties un ļauties pašas savai atpūtai.

Vai katrai mammai ir vajadzīgs šāds rituāls?

Katrai mammai sevī ir jāsajūt, vai viņa to vēlas. Tas ir ļoti skaists, mierpilns rituāls. Tā nav uzspiesta lieta, nekādā gadījumā.

Ja bērniņš piedzimst ziemā, un mamma vēlas veikt pirtīžu rituālu, nevajag baidīties doties uz mežu pēc dabas labumiem. Tai obligāti nav jābūt zāļu tējai, kas ir nupat plūkta pļavā, tās var būt miziņas, sūnas. Var ņemt arī omītes lasītas tējas. Par vēlu nav nevienā mirklī.

Ikviena māmiņa, kas iziet šo rituālu, kļūst laimīga, sakārtota, daudz mierīgāka pēc pirtīžās piedzīvotā. Tie ir kā skaisti svētki.

Satikšanās ar dūlu

Dūlu var atrast dažādos veidos. Arī Māmiņu Klubā. Lekcijās. Skaistumkopšanas procedūrās. Grūtnieču vingrošanas nodarbībās. Dažādās pilsētās, ne tikai šeit, Rīgā. Dūla ar sievieti var kopā būt jau no bērniņa gaidīšanas laikam līdz pat pēcdzemdību periodam. Izvēloties mani kā dūlu, kas piedalās pirtīžu rituālā, varu teikt, ka par pirts izvēli arī nebūs jālauza galva, un tāpat nebūs jāuztraucas arī par to, ka bērniņam ir jau vairāk kā 8 dienas.

Pirtīžu rituālam nav medicīniska rakstura, bet var droši teikt, ka ūdens ir informācijas nesējs, un ir brīnišķīgi, ka šajā ūdenī, kurā ir tik daudz laba vēlējumu, varam izpeldināt savu mazuli. Ir jātic labajām lietām un spēkam, kuru neredzam ikdienā.

Māmiņu Klubs

Īpašs rituāls māmiņai un mazulim - Pirtīžas! Piesakies un izbaudi to!

20170113151529-10655.jpg

Pirtīžas veic Kristīne Bērziņa, māmiņa savam brīnišķīgajam sešgadīgajam dēliņam Adrianam un sieviņa vīram Raitim, profesionāla dūla topošajiem vecākiem, māmiņām dzemdību laikā un jaunajiem vecākiem, Māmiņu Kluba speciāliste.

20170113151321-94133.jpg

 

Rituāls notiek četras stundas. Pirtiņa ir tikai 40 grādus karsta, lai būtu silti un omulīgi kā mazulītim, tā mammītei.

Kur notiks pirtīžas?

Pirtīžas notiek Saules pirtī, kas Rīgā ir ērti sasniedzama. 

Cik maksā pirtīžas?

€ 140

Kas vēl būtu jāzina?

Pēc pieteikuma saņemšanas Māmiņu Klubs ar Tevi sazināsies par Tev ērtu pirtīžu laiku.

20170113151944-86646.jpg