Kā pavairot piena daudzumu?

Kā pavairot piena daudzumu?

26. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien jaunajām māmiņām rodas jautājums, vai un kā palielināt piena daudzumu krūtīs, jo dažbrīd šķiet, ka tā ir par maz, līdz ar to var veidoties sitācijas, ka mazulītis pienu saņem nepietiekamā daudzumā.

Vecmāte, zīdīšanas veicināšanas konsultante Elīza Romānova skaidro, ka piena daudzumu iespējams palielināt jebkurā laikā, neatkarīgi no tā, vai bērniņš ir tikai tikko piedzimis, vai arī jau sasniedzis 5 mēnešu vecumu. "Viss ir atkarīgs no apņēmības, vēlmes un pacietības," atgādina speciāliste, norādot, ka ir vairāki punkti, kam būtu jāpievērš uzmanība, domājot par piena daudzuma palielināšanu.

Zīdīšanas tehnika

E. Romānova skaidro, ka tad, ja līdz, piemēram, 5 mēnešu vecumam zīdīšana noritējusi sekmīgi un piens ir bijis pietiekošā daudzumā, ar zīdīšanas tehniku, visticamāk, viss ir pareizi.  Savukārt, ja ar problēmu nākas saskarties agrīnā vecumā, ir būtiski uzzināt, vai ir pareiza zīdīšanas tenhika. "Ja zīdīšanas tenhika nebūs pareiza, bērns nepietiekoši izzīdīs, līdz ar to organisms nezinās, cik daudz piena veidot," stāsta E. Romānova, uzsverot, ka primāra ir zīdīšanas tehnika un pozīcija.

Dzer pietiekami daudz ūdens!

Zīdīšanas veicināšanas konsultante uzsver, ka pašai sievietei nepieciešams diennakts laikā izdzert 2 l  ūdens, kas arī pozitīvi atsauksies uz viņas pašas veselību. Dzert var arī dažādas māmiņām paredzētās tējas, piemēram, fenheļa.

Pilnvērtīgs uzturs

Lai arī cik ļoti aizņemta būtu jaunās māmiņas ikdiena, nedrīkst aizmirst par pilnvērtīgu uzturu, kas ir viena no panākuma atslēgām, lai piens būtu vajadzīgajā daudzumā. Tāpēc E. Romānova atgādina, ka pašai sievietei ir svarīgi sekot līdzi tam, ko viņa dienas laikā ēd un vai vispār atceras paēst.

Atslauc pieniņu pirms zīdīšanas

Lai pavairotu piena daudzumu, speciāliste rekomendē pirms zīdīšanas, izņemot naktīs, pienu nedaudz atslaukt. Tas ļaus aptuveni nedēļas laikā palielināt piena daudzumu krūtīs.

Kā vēl iespējams pavairot piena daudzumu?

  • Bieža mazuļa likšana pie krūts. Liekot bērniņu bieži pie krūts, organismam tiks dots uzdevums aktīvāk un vairāk ražotu pienu.
  • Ādas - ādas kontakts. Ādas kontakta laikā aktivizējas hormons, kas ir atbildīgs par mātes piena ražošanu. Tāpēc velti laiku tam, lai atrastos blakus savam mazulim, izvairoties no jebkāda ikdienas stresa un obligāti paveicamajiem saimniecības darbiem (tie var arī pagaidīt!), nodrošinot ādas – ādas kontaktu.
  • Pilnvērtīgs miegs. Lai arī varbūt tas skan kā neiespējamā misija, mammai ir svarīgi kārtīgi izgulēties.
  • Silta duša mammai pirms zīdīšanas. Silta duša atslābina un veicina labāku piena plūsmu.
  • Dažādas zāļu tējas, kuras veicina piena veidošanos. Pienu palīdz vairot anīsa, fenheļa, ķimeņu un diļļu tējas. Piedevām, šie augi, uzņemti caur māmiņas pienu, palīdz arī mazināt mazulim vēdera kolikas.
  • Pastaigas. Pastaigas svaigā gaisā harmonizē jauno māmiņu, kas nenoliedzami ir viens no faktoriem, kas palīdz veidoties pienam. Tāpēc izmantojiet katru iespēju, kad vien ir piemēroti laika apstākļi, un dodaties pastaigās!
  • Vitamīni. Gadījumā, ja organismam trūkst vitamīnu, īpaši B6, E un D vitamīns, piens tiek ražots mazāk. Tāpēc ieteicams visā periodā, kurā mazulīti baro ar krūti, uzņemt sabalsansētu uzturu un papildus – vajadzīgos vitamīnus
Eksperts

Elīza Romānova

Vecmāte, Zīdīšanas veicināšanas konsultante.
Elīza Romānova Vecāku skolā