Kā mēs dzinām sarus, dvīņiem!

Kā mēs dzinām sarus, dvīņiem!

07. Sep 2014, 16:43 ErikaCircene ErikaCircene

Sveikas, šai jaukajā svētdienas dienā. Jau sen gribēju šo rakstu uzrakstīt, bet visu laiku kaut kā nesanāca. 

Tad nu tā....

Kad man pirms nu jau gandrīz 2g 6m piedzima puika, par tādu saru dzīšanu neko nezināju, ne kas tas ir, ne kā to dara. Kad pirmo reizi dzirdēju vārdus "saru dzīšana" jaundzimušajam, pirmais ko iedomājos, bērnības ainu, kā opis kāva cūku, un tad svilināja tai sarus un berza ar rīvi :D Tad nu domāju, ne  jau tā tiks darīts mazulim. Sāku lasīt, tad arī te MK sāka parādīties daudz informācijas par šo rituālu, bet, lai to veiktu dēliņam, likās jau par vēlu, jo pēc tradīcijām tas ir jādara 7 vai 8 dienā pēc bērniņa piedzimšanas, bet citur arī izlasīju, ka to var darīt arī vēlāk. Bet man jau puika bija pārāk kustīgs, lai to darīt... Tad nu noteicu, kad man būs nākamās atvases, tad tām noteikti veikšu šo procedūru, tīri intereses pēc!

Kad paliku stāvoklī otro reizi, ar savām, nu jau 7 mēnešus vecajām dvīnītēm, domāju, ka viņām noteikti dzīsim sarus. Jo esmu arī dzirdējusi, ka ja to izdara, bērns kļūstot mierīgāks un naktīs labāk guļot... Tad nu laicīgi noskaņojos, ka darīšu visu, lai man pēc meitiņu piedzimšanas ir viss pēc iespējas vieglāk, cik nu tas var būt. 

Meitiņas piedzima. Pa dienu viņas bija īsti ēņģelīši, tik tiešām pirmos divus mēnešus to tik vien darījā, kā ēda un gulēja. Viss grūtāk mums gāja tad, kad mazās vajadzēja likt gulēt uz nakts gulēšanu, tur es varēju stundām viņas auklēt kamer aizmieg. Tad nu vīrs teica, dzenam sarus (jo biju viņam iepriekšs stāstījusi par šādu procedūru)! Es tik, nu labi. Bet jau bija pagājušas tās 7 dienas un domāju, ai labi, nedzenam. Bet vīrs tik uzstāja, nu pamēģinam. Tas jau beigās bija vairāk intereses pēc, kā tas ir, kad nāk, no bērna ķermenīša sariņi. 

Diemžēl pašiem pirtiņas mums vēl nav, lai šo procedūru veiktu, laika īpaši arī nebija, lai kkur brauktu citur, lai gan esmu lasījusi, kāda tā ir atpūta un cik tas ir forši, tomēr ar trīs maziem bērniem, nē, tobrīd tas nebija galīgi priekš manis. Tad nu veicām procedūru mājās. Pienāca vakars, ik vakara vannošanās. Atgriezām vannas istabas visus iespējamos krānus ar verdošu ūdeni, lai telpā rastos kaut neliels pirts efekts, kas mums arī sanāca. Tad vannā ielaidām siltu ūdeni ar dažādām tējiņām, kādas tik bija mājās (pamatā bija kumelīšu un sunīšu tējas), ūdens temperatūra bija standarta, ja nemaldos  38 grādi. Mazās ieguldījām palikinīšos/vannā. Un tā nu abas peldinājām (tai brīdī viņām bija mēnesis).

20140907163354-40990.jpg

Kad abas izvannojām, tad ņēmām abi ar vīru, katrs pa meitiņai un tad tik sākās. Noguldījām uz punča, izmantojot manis izpumpēto pieniņu sākām viegli masēt meitiņām muguriņas. Masējam, masējam un nekas nenotiek, domājām, ka laikam esam procedūru uzsākuši veikt pārāk vēlu... Tad nolēmām pamasēt nedaudz spēcīgāk, un viss tad arī notika, ar pirmo masēšanas kustību uz muguras pārādījās mazi melni punktiņi (manai pirmajai), draugam āķis lūpā, nu tik savējai arī masēs ārā, tad jau mums tas palika interesanti, bez maz vai uz sacensībām, kurš izmasēs vairāk :D Draugam arī izdevās, un viņš arī beigās uzvarēja, jo manai meitiņai vairs neko ārā nevarēju izmasēt, un arī abām drostalām process apnika, vienu brīdi abas pat aizmiga, bet tad jau sāka arī čīkstēt. 

20140907163532-92566.jpg

20140907163749-36307.jpg

Sariņus galīgi izmasēt ārā nesanāca, tie vēl palika uz ādiņas, bet pēc dažām dienām paši nokrita. Mazās pēc procedūras noskalojām, ietērpām vakara pidžammiņās, pabarojām un nolikām čučēt. Jāsaka, ka gulēja abas perfekti (laikam bija nogurušas no procedūras). Jo jau nākamās dienas vakarā sākās tā pati bļaustīšanās vairāku stundu garumās, kura bija arī iepriekš. 

Tagad, kad meitiņām ir jau 7 mēneši varu teikt, ka abas man ir ļoti omulīgas un mierīgas. Vai tas ir pateicoties saru dzīšanai nezinu, pašai liekās ka nē. Bet savu interesi par šo procedūru esmu piepildījusi. Kad pastāstījām vīra omītei, ka veicām šādu procedūru, tad viņa bija ļoti priecīga, jo viņas laikā tā esot darīts visu laiku, ja kāda mamma neesot dzinusi sarus savam bērniņam, ka tad uz viņu bez maz vai jocīgi skatījušies :) Nu tā lūk mums gāja. 

20140907164247-23010.jpg

Vienkārši sen neko vairs neesmu dzirdējusi par šo procedūru, tapēc nolēmu padalīties! 

Jauku jums atlikušo 7dienas dieniņu!

08. Sep 2014, 10:35 Dillīte

Jā, to var veikt mierīgi mājās, domāju, ka efekts tāds pats, kā to darītu pirtī. Mēs vēl visu darījām pa vienkāršo. Var klāt vannā likt tējiņu ar visiem zāles/ tējas stiebriņiem (mums bija nokāsts), sudraba karoti, rožu lapiņas un citas izejvielas, tas ir jāpalasa... Jo viens simbolizējot pārticību, viens skaistumu utt.... Lai ar otru meitiņu izdodās peipildīt šo procedūru 😀