Kā izvēlēties piemērotākos ratus?

Kā izvēlēties piemērotākos ratus?

08. Apr 2021, 12:22 Mamma Rūta Mamma Rūta

Pirmā pastaiga ir viens no nozīmīgākajiem mirkļiem, ko atcerēties! Jaunā māmiņa, lepna un starojoša, priecīgi defilē pa parku vai meža taku, sirds laimē gavilē un acīs nerimstošs prieks. Viņa nezin, kur aiz lepnuma likties, jo sev pa priekšu stumj savu brīnumiņu, lielāko dzīves laimi, kāda jebkad pieredzēta. Ak, cik man tās ir pazīstamas sajūtas! Tajā brīdī ir absolūti vienalga, vai kariete, kurā brīnumiņš tiek vizināts, ir zila, zaļa vai sarkana, vai tā ir Cybex, Bugaboo vai Emmaljunga, taču kādēļ līdz pat šim brīdim lielākajai daļai jauno māmiņu ratu izvēle sagādājusi tik lielas galvassāpes?

Jāatzīst, ka mūsdienās ir ļoti viegli apjukt informācijas pārbagātībā. Šeit gan es ieteiktu nemeklēt “labākos” ratus, bet gan “piemērotākos” jums un jūsu dzīves apstākļiem. Jo es uzskatu, kas vienam labs, otram galīgi garām. Un tā ir ar visu dzīvē.

Esmu izveidojusi strukturētu kritēriju sarakstu un aprakstu, ko iespējams izlasīt “Mazulim pa pēdām” blogā: https://www.mazulimpapedam.lv/blogs-mazulim-pa-pedam-ieteikumi/params/post/2792260/ka-izveleties-piemerotako-ratus-mazulim

Taču tagad pastāstīšu jums konkrēti mūsu pieredzi, jo nekas nemāca tik labi kā citu kļūdas ?

Pašlaik esam otrā bērniņa gaidībās un nupat jau atkal aktualizējās šis jautājums. Atšķirībā no pirmās pieredzes, šoreiz esam nedaudz gudrāki, apdomīgāki, un jau saprotam, ko mums vajag un kas šoreiz būs lieka ekstra. Esam nomainījuši lielajam dēlam (pašlaik 2,3 g.) četrus dažādus ratus, no “Emmaljungas” visurgājēja līdz lietussarga tipa ar plastmasas riteņiem. Neviens no tiem mums neder. Mums rati nekur nav jānes, taču mums svarīga ir to amortizācija. Līdzīgs “funktieris” jau mums bija arī pirms 3 gadiem, kad meklējām pirmajam bērnam karieti, bet tobrīd vēl bijām “jauno vecāku naivumā”, kā es to mēdzu saukt, un neskatījāmies uz daudzām lietām nākotnes perspektīvā, jeb vienkārši nezinājām, kā tad patiesībā būs! Jā, zinājām, ka gribam stabilus, gana lielus ratus, automašīnas gabarīti to atļāva, dzīvojām 2. stāvā un uz to bija jānes tikai ratu kulba, ritošo daļu atstāju mašīnā, bet mums nez kādēļ obligāti gribējās jaunus, svaigus ratus, no veikala plaukta! Ļoti cītīgi izvēlējāmies dizainu, krāsu, formu, patika brūnais ādas rokturis, nu tik skaisti izskatījās! Riteņi gana lieli, pumpējami, somiņa, kas nāca komplektā, ērta un gaumīga (vismaz man šķita, ka būs baigi ērtā :D), un galu galā ņēmām trīs-vienā: ratus, kas nāk komplektā kā kulba, sēžamā jeb sporta daļa un autokrēsliņš. Šķita super izdevīgs piedāvājums :D Pastāstīšu jums, kādēļ rakstu šo visu ar jūtamu sarkasmu.


Kulbu izmantojām tieši 4 mēnešus. Dēls sāka izrādīt interesi par apkārtni, gulēt apnika, nāca vasara un liels karstums, ratu pastaigas kļuva par mocībām, tādēļ ātri vien apmainījām kulbu uz “sēžamo daļu”, kuru varēja atgāzt gana slīpi, lai tajā varētu gulēt arī bērns, kas vēl nesēž. Ratu somu izmantoju tieši divas reizes, lai saprastu, ka tā ir šausmīgi nepraktiska un ātrumā tur neko nevar atrast. Kā arī, pakarināta uz roktura, tā ļoti traucē. Pasūtīju no Aliexpress t.s. “mammu mugursomu”, noteikti būsiet vai nu redzējušas, vai dzirdējušas. Lietojam vēl šodien J  Ratu grozs, kas atradās apakšā, bija stilīgs, bet nepraktisks – tas bija kā aizvērta tipa soma, ar rāvējslēdzēju. Tas grozs taču ir vairāk domāts, lai ātrumā kaut ko iemestu un izvilktu. Rāvējslēdzējs tikai traucēja un pati soma ātri vien palika dubļaina. Vislabākie ir parastie grozi, vārda tiešajā nozīmē. 

Nonācām pie secinājuma, ka droši varējām ietaupīt un pirkt lietotus kulbu ratus vienus pašus, jo tos bērns izmanto visai īsu laiku. Tātad tie pārdošanā parasti ir visai labā stāvoklī. Ar pastaigu/sporta jeb sēžamo daļu braucam laiku pa laikam vēl šodien, tādēļ vēl jo vairāk mēs varējām ieekonomēt uz kulbu ratiem, taču pirkt jaunus, labus un kvalitatīvus pastaigu ratus. Arī autokrēsliņu ar šodienas redzējumu iesaku ņemt tādu, kas stiprināms automašīnā ar isofix bāzi (ja automašīnai nav ražotāja iestrādāti isofix stiprinājumi, tos gandrīz jebkurā autoservisā par nelielām naudiņām var ievietot). Isofix bāze nodrošina to, ka bērns automašīnā vienmēr atradīsies pareizajā, visdrošākajā pozīcijā, kā arī ielikšana un izņemšana no mašīnas būs daudz vieglāka. Klik un gatavs. Drošības jostas mēs (visi cilvēki) reti kad izmantojam pareizi autokrēsliņu nostiprināšanai, būsim godīgi. Un tāds stiprinājums aizņem krietni vairāk laika. Īpaši neforši, ja ārā līst, snieg, pūš liels vējš, ir raudošs bērns un visādi citādi ātrāk gribās doties ceļā. 

Līdz ar to, atskatoties uz pagātnes kļūdām, nonācām pie secinājuma, ka mazais brālis tiks vizināts ar TFK Joggster Adventure un iegādājāmies šo ratu lietoto versiju. Tik stabilus un ērtus ratus mēs vēl nebijām izmēģinājuši. Lielais brālis jau ir izmēģinājis sporta daļu un izbraucām dziļu sniegu pa mežu kā nieku. Taču rati ir visai smagi, ja jānes kaut kur, tad nederēs. Pirkām lietotus, jo sapratām, cik maz bērniņš tajos galu galā tiek vizināts, un visas auduma daļas ir noņemamas, izmazgājamas, taču ritošo daļu vīrs pats sakopj. WD40 dara brīnumus :D Autokrēsliņu pirkām atsevišķi, arī mazlietotu, Cybex Cloud Q. Ar attiecīgajiem adapteriem tas ir arī piestiprināms pie ratu rāmja.

Cerams, ka jums mūsu personīgā pieredze un izstrādātie ieteikumi noderēs un palīdzēs iegādāties savai ģimenei piemērotāko karieti J Tieši tā – ģimenei! Jo ratus un to īpašības izbaudīs ne vien mazulis, bet visi pārējie “šoferīši”. Lai neaizmirstama pirmā pastaiga un ērti ikdienas izbraucieni!